Latest Blogposts

Manoel Carols de Andrade

In de zestiende en zeventiende eeuw werden talrijke Portugese werken over de rijkunst gepubliceerd.

Het beroemdst daarvan is ”Luz da Liberaal e Nobre Arte da Cavallaria” (De edele kunst van het rijden), dat in 1790 door Manoel Carols de Andrade (1755-1817) werd gepubliceerd.

Manoel Carlos de Andrade (1755-1817) was berijder aan de Koninklijke Portugese Rijschool onder leiding van de beroemde Grootmeester Dom Pedro de Alcantara e Menezes, de Marquis van Marialva:

Het levenwerk van Andrade is de enige schriftelijke getuige van de leer van de beroemde grootmeester Marialva, wiens invloed van Portugal over Spanje naar Zuid-Amerika rijkte. Het werk geldt als het belangrijkste voor de Portugese school.

De opleidingsmethode van de Marquis werd geleid door psychologische finesse, zachtheid en het verstaan van de natuur van het paard.

Een voor zijn tijd ook inhoudelijk revolutionair werk: getrouw, tot in de detail uitgewerkte lessen en rijbaanfiguren verduidelijkte alles. En dat stelde zijn voorgangers in de schaduw.

Het boek is het belangrijkste standaardwerk van de Iberische rijtraditie. Marialvas rijkunst leeft tot in de huidige tijd op het Iberische schiereiland voort. Hij wordt ook wel de Guérinière van het Iberische Schiereiland genoemd.

 

0 reacties op “Manoel Carols de Andrade

Plaats een reactie


*