Latest Blogposts

Nuno Oliveira

Nuno Oliviera (1924 – 1987) was de zoon van een bankier en leerde rijden bij de beroemde Portugees Mestre Miranda en reed naar de inzichten van Steinbrecht en Baucher.

Training

Lange tijd verdiende hij zijn geld met het trainen van cavaleriepaarden. Later trainde hij vele Lusitano’s om tenslotte een eigen rijschool op te richten en vaak op wereldtournee te gaan met zijn paarden. Oliviera had een ongelofelijk fijn gevoel voor paarden en reed ze met minimale hulpen.

Zijn opinie was dat ieder paard anders was. Hij begon vaak met een training die hij had voorbereid, maar eindigde vaak in totaal iets anders, omdat het paard niet in de mood was voor die les op die dag. ”His horses loved him”.

Boekenwurm

Nuňo Oliveira las alles wat los en vast zat over de rijkunst. Al lezende ontdekte hij de grote samenhang tussen de Europese rijstijlen. Hij verdiepte zich in alle auteuren op het gebied van rijkunst. Geen van de, ook onbekende, Franse auteurs uit 17 en 18 eeuw bleef voor hem verborgen, geen van de werken uit de school van Baucher zijn hem ontgaan.

Hij had een afgerond oordeel over de betekenis van de Duke of Newcastle (1658) en de leidraad van ”Ecole de Cavalerie” van La Guérinière (1733) ontging hem evenmin. Met het ”Gymnasium des pferdes” (1886) betuigde hij een grote verbondenheid. Een leerling van Oliveira zei over Steinbrecht dat zijn werk ”onverteerbaar” was. Oliveira zei: ”Een Steinbrecht is alleen zwaar voor een lichte geest” .

Eigen boeken

Oliviera beschreef in zijn notities het rijden als een exclusieve kunst dat slechts door weinigen geleerd kon worden. Hij schreef ”Reflections on Equestrian Art”.

In zijn leven maakte de Portugese grootmeester van de Klassieke Rijkunst Nuno Oliveira heel veel aantekeningen in zijn notitieboekjes. Na zijn dood heeft zijn zoon deze aantekeningen verwerkt tot zes heel interessante boeken. Daarin alles over de klassieke funderingen van het rijden, aandachtspunten voor het rijden van zijgangen en allerhande oefeningen, tips voor het aanrijden van jonge paarden, notities om les te geven, gedachtes over de rijkunst, adviezen van een oude ruiter aan jonge ruiters en vele herinneringen uit zijn leven.

Mestre Miranda

Oliveira was een leerling van Mestre Miranda:

Mestre Miranda had een rijschool in Lissabon en was de laatste grootmeester van de koninklijke familie op de rijschool in Palácio des Necessidades. Hij gaf les aan Nuno Oliveira en overleed in 1940. Oliveira schreef over Mestre Miranda in 1981: ”Van de horsemanship van de meester herinner ik me perfect zijn grote discipline en kalmte en perfecte gehoorzaamheid van zijn paarden. Hij was erg strikt. Al zijn paarden deden de hoge school oefeningen die ze konden. De veranderingen in beweging waren brilliant en de vloeiendheid van hun galop waren inmens. De passages waren excellent met grote vertraging in tijd.”

Oliveira was in staat om de oude school te interpreteren met de innovaties van Baucher en met Steinbrecht, tezamen met zijn eigen persoonlijke ervaringen. Zo bereikte hij exceptionele briljantheid met zijn paarden, met totale ontspanning en lichtheid aan de hulpen.

0 reacties op “Nuno Oliveira

Plaats een reactie


*