Latest Blogposts

Salomon de la Broue

Salomon de la Broue ( +/- 1530, † 1610) was een van de belangrijkse instructeurs van de 16e eeuw. Hij geldt als grondstichter van de school in de Franse Rijkunst.

Hij was met Antoine de Pluvinel en Chevalier Saint-Antoine een van de drie belangrijkste leerlingen van Giovanni Pignatellis, uit de Neapolitanische school van Grisone.

Samen met Pluvinel geldt hij als grondstichter van de Franse Rijschool. Hij was hofstalmeester van Hendrik IV van Frankrijk. Waar Pluvinel juist uit zachtmoedigheid handelde, gebruikte de la Broue juist geweld.

Vele voorbeelden voor de verschikkelijkheid van zijn opleidingsmethode zijn te vinden in zijn boek uit 1593  „Cavalerie francaise”. Via geweld dwong hij gehoorzaamheid af, net als zijn leermeester Pignatelli die weer een leerling van Grisone was.

Hij baseerde zich op het destijds algemene inzicht, dat het dier een intelligent wezen is dat voor zijn handelingen verantwoordelijk is en ongehoorzaamheid moest gestraft worden. Deze methode verhinderte de systematische opbouw van de rijleer van moeilijk tot zwaar, waardoor in de meeste gevallen de paarden niet geschoold wrden maar met geweld gebroken werden.

0 reacties op “Salomon de la Broue

Plaats een reactie


*