Latest Blogposts

Knikker in de fles

November 2009

November 2009. El Blanco is echt een ”knikker in de fles” paard. Yacinta vertelde mij ooit deze metafoor voor paarden:

Een knikker past in een fles en die knikker kun je makkelijk in een fles stoppen als je hem vlak boven de flessenhals houdt. 100% garantie dat de knikker dan in de fles gaat. Wil je van een meter afstand de knikker in de fles gooien, dan is er 99% kans dat die er naast gaat. Paarden moet je eigenlijk zo trainen dat de knikker altijd in de fles gaat.

En El Blanco is ECHT een paard, waarbij de knikker NOOIT naast de fles mag gaan, want dan krijgt hij kortsluiting in zijn hoofd. Dat betekent dat zijn training elke dag zodanig opgebouwd moet worden dat er altijd 100% kans op succes is. Het gaat erom dat El Blanco voor 100% de gevraagde oefening uit kan voeren, zodat zijn zelfvertrouwen elke dag kan toenemen EN zijn vertrouwen in de ruiter.

Knikkers aan de hand getrotseerd

Tijdens de training had ik al wat knikker-incidenten getrotseerd:

Het galopperen aan de longe ging toen hij er net was nog wel eens gepaard met kortsluiting, wat zich uitte in kort, hipperig en hectisch galopperen, maar dat is inmiddels over. Door te negeren wat niet goed gaat en hem vooral te belonen voor elke goede pas, kreeg hij steeds meer vertrouwen en gaat de galop nu altijd goed.

Bij het werk aan de hand leidde de piaffe in het begin tot veel stress, maar door hem veel op zijn gemak te stellen door beloning, gaat dat nu ook heel goed.

Rijdend was ik nog geen stress moment tegengekomen, maar ook daar kwam ik een moment tegen dat de knikker naast de fles was….

De rijdende knikker ernaast…

Het rijden ging eigenlijk heel lang heel goed, we hadden een tijd lang lange lijnen gereden ter ontspanning. Dit had ik uitgebreid met alle zijgangen in stap, dat ging ook prima. En ook de zijgangen in draf gingen de goede kant op. Dus wilde ik hem weer een klein beetje gaan aanspannen (dus veel eerder dan ik in de vorige blog van 14 september schreef!). Ik begon wat met verzamelwerk in de schouderbinnenwaarts en travers. En daar was-ie: de knikker zat ernaast.

En de knikker was flink naast de fles. Ipv aanspanning kwam er spanning. Ik had het bij Bent ook een aantal keer zien gebeuren dat hij in een ongecontroleerde terre a terre door de bak ging, dus nu ervoer ik dat eens aan den lijve. Het leek wel monopoly ”Ga direct naar de gevangenis, u gaat niet langst start, u ontvangt geen 20.000 euro”. Het was goed mis.

Puzzel

Dus dat gaf mij stof tot nadenken. Elk paard is een puzzel en elk paard heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Je moet binnen in jezelf de sleutel zoeken om de deur bij het paard open te kunnen doen.

El Blanco kon op zijn zevende al de piaffe, passage en galoppirouette en de wissel, maar daar kreeg hij wel vaak spanning van. Het was als het ware een soort wonderkind en had alles heel snel aangeleerd. Maar El Blanco kon niet terugvallen op solide fundament.

Dus nu gaan we een aantal maanden (zo niet een jaar en indien nodig nog langer) werken aan het solide fundament.

En ik wacht net zo lang met de volgende stap of oefening tot hij in de huidige fase helemaal relaxed is in het kwadraat.

Knikker-in-de-fles training

Dus vanaf nu krijgt hij ”knikker in de fles” training. Na de gemiste knikker ben ik in eerste instantie weer terug gegaan naar wat er WEL goed ging.

Ik heb het bare back pad erop gedaan, zodat we goed contact konden maken en ik het minste of geringste spanning meteen aan kon voelen komen en weer gelijk af kon laten vloeien.

De eerste paar dagen alleen gestapt en weer terug naar het rijden van lange lijnen, zoals grote voltes, diagonalen. En ik rijdt veel op de kwartlijn en rijdt daar slangelijntjes. Daar ontspant hij ook heel erg van. En nu trainen we als volgt:

  • 10 minuten longeren, stap, draf, galop
  • 10 minuten aan de hand, alle zijgangen in stap en draf en wat half steps
  • 20 minuten rijden, stappen en draven op de kwartlijn, over de diagonaal en op de voltes

En dit programma gaat nu goed. Hij moet nog iets meer de neus eruit leggen tijdens het rijden, maar daar nemen we de tijd voor. Hij is vooral verzameld gereden en vindt het best moeilijk om de voorwaarts neerwaartse houding aan te nemen zonder zijn zwaartepunt teveel naar voren te verliezen.


0 reacties op “Knikker in de fles

Plaats een reactie


*