Latest Blogposts

Rijden in draf

September 2009

El Blanco heeft wel 5 maanden nodig gehad om te ‘ontnuchteren’, maar hij gaat nu eindelijk de overstap maken van ‘ex-hengst’ naar ‘ruin’. Hij zal altijd een pittige ruin blijven, van het ADHD type, maar dat temperament is juist wel fijn voor de dressuur.

Ik kan nu ook met hem trainen als er andere paarden in de bak zijn. Ook hinnikt hij vrijwel niet meer tijdens de training als er opeens een paard voorbij loopt. Verder ontspant hij heel goed tijdens het werk. Het is belangrijk dat zijn geest ontspannen blijft, want dan ontspant hij ook lichamelijk.

Opbouw training

Het is nu september 2009. We beginnen altijd met longeren, waarbij de nadruk ligt op het gelijkmatig in eenzelfde ritme en gelijmatige takt bewegen in stap en draf. Hij gaat als hij ontspannen is echt lekker sjouwen aan de longe.

Daarna doen we handwerk met alle zijgangen in stap en draf en daarna wat halfsteps.

En dan erop. Hij blijft keurig stilstaan bij het opstapje en ook als ik opstijg blijft hij netjes staan. Daarna stappen we heel veel. Op de volte, over de diagonaal, in de zijgangen met als voornaamste doel dat hij alles in ‘lang-laag’ doet, in volledige ontspanning en dat hij continu naar de hand van de ruiter contact zoekt, met een fraaie lange hals.

El Blanco is een super talentvol paard, maar we gaan heel rustig te werk, om zijn hoofd rustig te houden. En we hebben alle tijd van de wereld.

Draven

In het begin, ik denk in mei ergens, had ik al eens gedraaft met hem, maar daarin had hij moeite om te ontspannen, dus daarom heb ik eerst alle aandacht naar de stap verlegd. Vandaag, een paar maanden later dus, ben ik pas weer begonnen met rijden in draf. Er was geen vuiltje aan de lucht. Hij bleef ook in draf lang en laag en zoekend naar de hand met een rustig regelmatig ritme en een ontspannen geest.

Voor het trainen van El Blanco geldt ‘festina lente’ (haast u langzaam), want als je te snel gaat geeft dat kortsluiting in het hoofd.

Dus voorlopig ga ik lekker en grote lijnen draven, grote voltes, diagonalen en wanneer de tijd rijp is gaan we wel weer een stapje verder. Alle tijd!

 

 

0 reacties op “Rijden in draf

Plaats een reactie


*