Latest Blogposts

Loswerken

23 december 2008

Prince Elmelund heeft de laatste tijd steeds meer praatjes, dus wordt het eens tijd om eens los te werken.

Loswerken

In het begin van de opleiding van PE ben ik niet gestart met loswerken, omdat ik hem niet in eerste instantie van mij wilde wegjagen. Ik wilde eerst contact maken en hem leren ”leren”. Hij heeft inmiddels het leren geleerd en daardoor al veel geleerd. En nu hij wat praatjes krijgt is de tijd rijp om eens met hem los te werken.

Hij gaat soms ”OEI gedrag” vertonen, dwz ”Ongepast Eigen Initiatief”: elke nieuwe stagiare test hij uit: ga je voor hem lopen? dan wil hij de stagiare nog wel eens voor zich uit gaan drijven. Dat doen hengsten nou eenmaal met hun kudde 😉 Maar een hap in je jas is niet prettig. Eén keertje had een stagiare hem vast om hem met mijn gewicht erop een paar passen naar voren te vragen, maar hij was drukker met het uitdagen van de stagiaire dan dat hij onder de indruk was van mijn gewicht. Daarom gleed ik op het verkeerde moment eraf en dat zorgde voor een deukje in het vertrouwen bij PE.

Dus vandaag voor het eerst met hem losgewerkt. Loswerken is het in vrijheid werken in een afgesloten ruimte van 15 bij 15 meter. PE draagt daarbij niets om het lijf, zelfs geen halster. Via lichaamstaal krijg je controle over richting en tempo en dmv een lijn neem je ruimte in. Zo zet je EN leiderschap neer EN plaats je je ranghoger (dominante positie).

Maar hij zette vanaf het eerste moment geen pas verkeerd. Uiteindelijk nam hij mooi aanleuning aan op het midden (ipv langs de draad te lopen) en liep hij ontspannen in balans. Dus een aantal stagiaires gaan binnenkort ook met hem loswerken zodat een goede verstandhouding kan worden opgebouwd.

Tijdens het loswerken tot slot het bare back pad erop gelegd. Aangezien hij zo correct reageerde tijdens het loswerken en hij zo respectvol en vertrouwensvol was, heb ik er daarna nog even opgezeten, zonder hoofdstel. ”Dont try that at home”, maar ik ben van mening dat een ruiter alleen bij wederwijds vertrouwen op een paard moet gaan zitten. En een jong paard dat wil bokken bokt toch wel, dat voorkomt een hoofdstel toch niet.

 

0 reacties op “Loswerken

Plaats een reactie


*