Latest Blogposts

Hengstengedrag

24 januari 2009

Prince Elmelund wordt een echt ”powerbeest”. Hij is zowel sterk in zijn lichaam als een krachtig in zijn geest. Hij is een enorme persoonlijkheid geworden met duidelijk hengstengedrag. De frederiksborger staat bekend om zijn energie en hete temperament.

Hij weet heel goed wat hij wil en hij breekt nog wel eens uit. Hij kwam al een keer bij Winsome terecht nadat hij over het hek was geklommen en van de week stond hij bij Romanesque praatjes te maken. Hij is ook meteen de meerdere en loopt lomp tegen de ander op die dan uit de weg gaat. Dus dat is wel jammer dat hij zich niet laat domineren. Ook in de omgang met de mens is hij erg trots en stoer aan het worden. Kortom: de testosteron doet het goed bij PE!

De volgende overwegingen om hem wel of niet hengst te laten staan op het programma:

  • Prince Elmelund gaat niet voor de fokkerij gebruikt worden.
  • Sociaal contact is voor ieder paard heel belangrijk. Helaas is er geen grote wei bij Paarden Begrijpen, zo groot dat alle ruinen en PE samen kunnen staan. En al was er wel een grote wei: de buren hebben merries, dus dan vervalt deze optie.
  • Hij staat dus altijd alleen in een paddock, wel met uitzicht op andere paarden, maar zonder echt contact. Hij wil wel graag bij andere paarden staan. Hij is pas 4 en wordt hopelijk 24 of nog ouder, dus dan moet hij nog 20 jaar alleen staan in een paddock als hij hengst zou blijven.
  • Daarnaast komen er frequent merries op het terrein vanwege de cursussen en trainingen, wat hij meteen in de gaten heeft, waar hij op reageert en wat hem energie kost en onrust in zijn hoofd bezorgt.
  • Dan wordt hij wat feller en heter en voor de stagiaires is hij dan niet makkelijk. Ook in het werk kan hij zich heel trots en stoer voorstellen. Het uiten van hengstengedrag is niet altijd even praktisch en veiligheid is erg belangrijk. Een ruin is toch makker en rustiger te leiden.
  • Op latere leeftijd gaat hij straks mee ”uit” voor demonstraties. Zelfs een superbrave hengst heeft zijn hormonen niet altijd onder controle. Dat bleek wel bij een PRE hengst die al jaren heel braaf was en toch ineens tijdens het rijden op een merrie klom die voorbij reedt met alle gevolgen vandien.
  • Prince Elmelund is inmiddels mooi gegroeid met een flinke hals, zwaardere bespiering en een flink lijf doordat hij al bijna 4 jaar hengst is. Na castratie kan hij verder al zijn energie stoppen in verdere groei van zijn lichaam en verbruikt hij geen energie meer om ”man” te worden.

Dus als hij ruin zou zijn, kan hij samen met de anderen in de wei, heeft hij niet meer de behoefte om uit te breken, is het rustiger voor zijn hoofd met alle ”vreemde” merries die op het terrein komen, wordt hij rustiger in de omgang en kan hij makkelijker mee op demonstraties.

Een nadeel is dat zijn mannelijkheid wordt afgenomen en dat dat onnatuurlijk is. Maar het afgezonderd houden van een hengst die niet voor de fokkerij gebruikt wordt is ook onnatuurlijk. Het liefst wil hij natuurlijk een eigen kudde met merries en zich voortplanten. Maar dat leven kan ik hem helaas niet geven en ik wil liever niet dat hij gefrustreerd en nodeloos opgefokt door het leven gaat. Dus gaat hij binnenkort als ruin door het leven.

0 reacties op “Hengstengedrag

Plaats een reactie


*