Latest Blogposts

Basics leren

1 mei 2008

Prince Elmelund moet ALLES nog leren: poetsen, hoefjes optillen, kaptoom om zijn neus, aan de hand lopen enz.

Prince Elmelund heeft vandaag een aantal korte spelenderwijze leersessies doorlopen.

  • 10 uur: ’s Morgens had hij eerst weer het rijk alleen in de binnenmanege.
  • 11 uur: 5 minuten bodywork
  • 12 uur: 5 minuten poetsen
  • 14 uur: 5 minuten grondwerk
  • 16 uur: 5 minuten grondwerk
  • 18 uur: weer loslopen in de binnenmanege.

Bodywork

De dag van aankomst was hij nog wat schuw in de stal en hij liet zich niet meteen aaien. Bij zulke paarden is het verstandig om ze aan te raken met de rug van je hand als je ze wilt aaien ipv dat je ze met je handpalm aait. Dat maakt het minder ”roofdierachtig” als je zo aait, je hand ziet er minder ”grijpend/pakkend” uit.

Vandaag dus wat bodywork gedaan. Bodywork is handig om het paard bewustzijn in zijn lijf te geven. Door bv. gelijktijdig de onder- en bovenkant van de hals af te strijken, maak je connectie met onder en boven en dat zorgt voor lichaamsbewustzijn. Jonge paarden voelen zich soms een ”grasetend hoofd”: dat daar nog een heel lijf aan vast zit, daar hebben ze geen benul van. Zulke paarden zijn vaak schrikkerig en rillerig als je ze aanraakt. Bodywork zorgt voor een goeie aarding en gronding bij paarden.

Enfin, Prince Elmelund zijn lijf dus afgestreken, eerst met de rug van mijn handen en daarna met de handpalmen. Zijn hals vond hij okee, zijn rug en billen ook. Zijn buik was wat spannender en zijn benen al helemaal. Dus dat laten we even zitten voor vandaag en de komende dagen gaan we steeds iets lager met aanraken. Hij is pas 3 en hopelijk wordt hij 30 dus waarom zouden we haasten!

Poetsen

”Poetsen? Wat is dat? Nooit van gehoord! Wat een raar plastic ding voel ik op mijn lijf! ” De eerste kennismaking met de rosborstel.

b

Maar dat rare plastic ding is wel lekker tegen de jeuk! P.E. heeft aardig geravot met andere paarden zo te zien, want zijn lijf zit vol met ”beetjes” en oude, opgedroogde, loslatende korstjes. Tijdens het bodywork en het poetsen staat hij doodstil e.e.a. te ervaren en gaandeweg ontspant hij zich. De zachte borstel is ook okee ”maar nog niet over mijn benen!”.

Grondwerk

P.E. krijgt de kaptoom om, maar niet meteen! Eerst leg ik de kaptoom om zijn neus en rammel met de ringetjes die er aan zitten. Als de kaptoom meteen om zijn hoofd vast zou zitten en die ringetjes gaan rammelen dan kan een paard maar zo in paniek schieten. Het erge is dan, dan de kaptoom vast zit en hij dus niet van het ”enge geluid en enge gevoel” verlost kan worden. Dat zijn typische dingen om van ”op hol” te slaan. Na de gewenning met het gevoel en het geluid kon de kaptoom vastgemaakt worden.

Vervolgens naar de buitenbak. Daar is een hoop afleiding die een beroep doen op al zijn zinteugen: geuren die zijn neus beroeren, vreemde omgeving om te zien, wind langs zijn lijf, kaptoom om zijn neus, aparte geluiden en brokjes die hij nog nooit heeft geproefd! Dus hij heeft in 1x veel nieuws te zien, te horen, te voelen, te proeven en te ruiken!

Hij krijgt de tijd om te wennen en dan leert P.E. wijken voor druk. Dat snapt hij snel. Hij laat zijn hoofd zakken bij druk achter zijn oren of loopt achteruit bij druk op zijn neus en volgt als ik hem naar voren vraag. Ook stelling links en rechts gaat goed.

Dan de volgende oefening: ondertreden. Over natuurlijke scheefheid gesproken! Na 3 jaar lekker rechtuit in de wei rondlopen wordt je op een circel gezet! Dat gaat zo maar niet! P.E. valt lekker op de binnenschouder. En denk maar niet dat je druk kunt zetten op die schouder, want hengsten houden graag van een spelletje ”met de schouders tegen elkaar beuken” en ”happen in elkaars voorbenen”. Dus dat is geen optie. Het stokje tegen zijn buik is daarentegen totaal geen probleem, geen enkele rillerigheid als reactie. Met veel geduld komt 1 goede ondertredende pas. Dus: stop en beloon! Einde sessie.

Later in de middag heeft hij het systeem van ”als ik iets goed doe volgt er beloning” goed onthouden. Hij is ook al veel meer op zijn gemak en met meer zelfvertrouwen. Hij is rustig en open en heel tegemoetkomend. Op beide zijdes doet hij regelmatig een goede poging en zelfs een goede pas. Gejubel van mijn kant, een pokerface van zijn kant (”ik kan dit gewoon”) en weer einde sessie.

Aan het eind van de dag kan hij weer lekker loslopen in de binnenmanege. Er is ook een doorkijkje die uitkijkt op de spuitplaats. De vier paarden die morgen met de clinic Rechtrichten meedoen worden daar gewassen en P.E. kijkt rustig toe.

Stalling

P.E. staat nu naast de witte Maestro. Ze wonen als het ware ”twee onder 1 kap”, waar ik mee bedoel dat ze allebei een stal hebben die aan de buitenkant dicht/gesloten is en tussen hun in zijn tralies, zodat ze elkaar kunnen zien en contact kunnen maken met de neuzen. Winsome en Mantra wonen ook zo en de hengst Maestro en zijn grote vriend Romanesque ook.

Maestro was gisteren nog de grote steun en toeverlaat van P.E. Toen Maestro samen met Mantra en Winsome buitengezet werd, toen was het wel ff spannend zo alleen. Dus Romanesque kwam even naast hem staan als steun. Dat was okee. Vandaag was er echter al veel meer vertrouwen en kon P.E. zonder problemen alleen staan. Hij had wel uitzicht op de hengst Maestro. Maar die twee kijken elkaar aan zo van: ”ik hier aan de ene kant van het rijtje en jij daar aan de andere kant en laten we dat vooral lekker zo houden!” Als P.E. passeert (de hengst Maestro staat vooraan, PE bijna achteraan) dan maken beiden zich geruisloos groot, maar daar blijft het bij. Paardentaal is machtig mooi om te zien!

1 reactie op “Basics leren

Plaats een reactie


*