Latest Blogposts

6 oktober 2008

Prince Elmelund heeft ervaring opgedaan met het bit.

De aanpak was als volgt:

  • Allereerst het bit in de buurt van het hoofd houden en ermee rammelen, zodat hij aan het geluid kon wennen.
  • Daarna een paar keer het bit in,uit,in,uit zodat hij er aan het gevoel kon wennen. (Het is niet verstandig om meteen het kopstuk over de oren te doen, sommige paarden kunnen achterover slaan bij het voelen van druk in de mondhoeken.)
  • Toen het in-uit-in-uit goed ging, het kopstuk over de oren. Even laten zitten, bit weer uit, zodat hij ook deze ervaring even kon verwerken.
  • Toen weer het bit ingedaan en wat werk aan de hand met hem gedaan (volte, schouderbinnenwaarts, travers).

Eerst was hij redelijk druk met het bit:

 

Maar gaande weg de training lag het bit rustig in zijn mond en had hij het geaccepteerd.

Als bit werd een mild vaquero bit gebruikt, nog zonder kinketting, want er wordt nog niet met het bit ”gewerkt”. Er hangen ook nog geen teugels aan. Slechts het dragen van het bit en het ermee vertrouwd raken is nu het doel.

Wat ik niet gedaan heb, maar wat wel een goede voorbereiding is, zeker bij ”moeilijke” paarden, is Tteam-mondwerk (met appelmoes).

Een hol bit gevuld met honing wil ook nog wel eens tot versnelde acceptatie lijden.

De afgelopen drie weken heeft Prince Elmelund bewust pauze gehad en heb ik niet met hem gewerkt om hetgeen hij had geleerd even te laten bezinken. Na drie weken was het net of de training niet stilgestaan had en ging hij vol zelfvertrouwen en volkomen zelfverzekerd door waar hij gebleven was.

Dus was het tijd voor iets nieuws: het bit.

0 reacties op “

Plaats een reactie


*