Latest Blogposts

Erop gezeten!

3 september 2008

Vandaag voor het eerst helemaal 100% op Prince Elmelund ”gezeten” (geen foto helaas, wel uitvoerige informatie).

Onder het motto ”wederzijds vertrouwen” ben ik vandaag op Prince Elmelund gaan zitten, welliswaar nog voorover gebogen, maar toch, met beide benen aan 1 kant.

Hij staat iedere dag zeer zelfverzekerd naast de opstapkruk en ik kon al een paar dagen met mijn hele gewicht op hem hangen. Daarnaast kon ik gisteren al mijn been over hem heen leggen. Dus vandaag dan maar erop.

Ik kon zonder enige stress of zelfs enige spanning op zijn rug gaan zitten, zonder weglopen, draaien, wegspringen enz. Hij stond geaard en gegrond bomvast naast de opstapkruk. Wordt vrijdag vervolgd met foto’s.

Huidige trainingsschema

Het huidige trainingsschema van PE is als volgt:

 • 3 voltes linksom aan de hand
 • 3 voltes rechtsom
 • 2 lange zijdes schouderbinnenwaarts linksom en 2 rechtsom
 • 2 lange zijdes travers linksom en 2 rechtsom
 • aan de longe in stap, linksom en rechtsom
 • overgangen stap – halt – stap
 • aan de longe in draf, linksom 2 minuten, rechtsom 2 minuten
 • overgangen draf- halt – draf
 • aan de longe 2 voltes in galop linksom en 2 voltes in galop rechtsom
 • na het galopperen enkele voltes draven
 • aan de longe in draf de hele rijbaan rond met stukjes over de hoefslag
 • daarna stap
 • daarna halt naast opstapkruk en hangen aan de linkerkand, idem aan de rechterkant
 • vandaag dus ook 2x 10 secondes erop

Zadelmak, Ruitermak, Beleren, Indrijden, Opleiden?

Dit zijn allemaal verschillende dingen.

Zadelmak/ruitermak

Het ”zadelmak” maken en ”ruitermak” (erop kunnen zitten) maken vallen onder de noemer ”gewenning”, net als het wennen om hoeven op te tillen, over een zeil te lopen, een trailer in te gaan, langs auto’s lopen. Zadelmak is een paard dat het zadel vertrouwt en accepteert en ruitermak is een paard dat het gewicht van de ruiter vertrouwt accepteert. Jong geleerd, oud gedaan. Het paard moet nu eenmaal leren om ”menselijke” dingen te doen, dingen die in het leven van een mens voorkomen en wenselijk zijn. Van nature loopt hij graag op de prairi, plant hij zich voort en eet en slaapt hij, dus dat verschilt wezenlijk van een leven met de mens. Gewenning betekent dat hij vertrouwt raakt met al die menselijke fenomenen en er niet meer van schrikt.

Beleren

Bij beleren leert het paard het ruitergewicht te dragen in alle oefeningen die hij aan de hand en aan de longe geleerd heeft. Daarna leert hij de bijbehorende ruiterhulpen: de zit-, been- en teugelhulpen. In eerste instantie helpt de longeur het paard vanaf de grond helpt. De ruiter gaat de diverse stem-, teugel- en zweephulpen van de longeur geleidelijk aan over nemen met zit-, been- en teugelhulpen.

Inrijden

Zodra het paard alle zit-, been-, teugelhulpen kent, kan met zelfstandig inrijden begonnen worden. Daarbij leert het paard alle basisdressuuroefeningen in stap, draf en galop.

Opleiden

Van zadelmak maken tot opleiden. Dat zijn twee verschillende dingen met een hoop fases ertussen. Zadelmak maken is met een goede voorbereiding in een dag gebeurt, het opleiden duurt een leven lang, van het netjes lopen op de volte t/m het vervolmaken van de piaffe en wellicht de hoge school oefeningen.

Prince Elmelund

Prince Elmelund is nu zadelmak en ruitermak. Hij krijgt nu een verdere opleiding aan de hand, waarbij hij spiertechnisch steeds sterker wordt en meer conditie gaat krijgen. Afhankelijk van zijn toegenomen kracht en coördinatie bepaalt hij het moment waarbij hij in de toekomst beleerd en ingereden gaat worden.

In de Academische en andere klassieke methodes worden de paarden gemiddeld een half jaar a driekwart jaar ”aan de longe” getraind om daarma pas beleerd en ingereden te gaan worden. Het paard moet volgens deze methodes eerst zelf in balans leren lopen en sterker worden zodat hij goed voorbereid is op het dragen van de ruiter. Prince Elmelund is naar verwachting eind dit jaar lichamelijk sterk genoeg om een ruiter te kunnen dragen en kan dan alle ruiterhulpen aan gaan leren, rustig in stap, aan de hand.

Het voorbereiden aan de longe moet ook weer niet overdreven worden. Het wordt bv. veel moelijker om een 8-jarige te beleren en in te rijden, dan een bijna 4-jarige. Met 8 jaar is het paard namelijk geestelijk volwassen en als je als volwassene pas leert pianospelen wordt je lang niet zo goed als iemand die daar als kind mee is begonnen. Maar het is wel zo dat hij pas rond deze leeftijd met de zwaardere dressuurmatige oefeningen kan beginnen. Op zijn 12-e kan hij dan rond zijn top van zijn opleiding zijn en kan hij nog een leven lang sterk en fit en trots de rijkunst tonen en steeds meer perfectioneren.

0 reacties op “Erop gezeten!

Plaats een reactie


*