Latest Blogposts

In de paddock

24 mei 2008

Prince Elmelund gedraagt zich inmiddels zo evenwichtig, dat hij vandaag naar buiten kon in de paddock van de hengst Maestro. Zijn paddock is nog niet klaar namelijk.

Deze paddock grenst aan de buitenmanege en aan de wei waarin Winsome, Mantra en Maestro de witte staan. Winsome is zijn beste vriend inmiddels, ze staan ook naast elkaar op stal. Dus Winsome kwam gezellig buurten.

Hengsten zijn ook paarden. Het zijn geen roofdieren of wilde beesten. En als je ze van jongs af aan niet isoleert, maar gedoseerd sociale omgang laat hebben met andere paarden, dan is een hengst een doodnormaal paard en heel goed te houden.

Als hengsten als éénjarige bij hun moeder weggehaald worden en vervolgens solitair gehouden worden, dan zullen hengsten eerder bijtgedrag en nerveusiteit vertonen.

Prince Elmelund heeft in Denemarken een sociale jeugd gehad en het afgelopen jaar heeft hij het hele jaar door in een grote kudde ruinen en hengsten van diverse leeftijden gestaan. Daar raakt een hengst goed uitgebalanceerd van. Nu staat hij in een box met aan weerzijdes spijlen en een doorkijkje zodat hij kan neuzen met zijn buren. Ook in de paddock kan hij over de omheining neuzen. Dat is fijn voor een hengst. Natuurlijk moet je geen merries in de aangrenzende weide zetten. Maar een leven zo tussen ruinen is prima te doen.

Het is zelf zo dat in het wild in de zogenaamde ”bachelor bands” (groepen vrijgezelle hengsten) de hormoonspiegel daalt, zodat ze rustig samen kunnen leven. Zodra er een merrie in de buurt komt gaan de hormonen door het lijf gieren en dan is het afgelopen met de rust.

Ook op hengstenhouderijen kan de hormoonspiegel dalen, omdat er geen merries zijn en er alleen (onnatuurlijk) gedekt wordt op een surrogaat-merrie. Dit is natuurlijk een probleem en het paard moet dan als het ware aan de viagra. De dierenarts komt er dan soms aan te pas om de hormoonspiegel weer op pijl te brengen. Een natuurlijker oplossing zou het wellicht zijn om een hengstige merrie in levende lijve voor de deur langs te laten paraderen.

Winsome had meer gras dan Prince Elmelund, dus maar een emmertje gras voor P.E. geplukt.

Training

De training was opmerkelijk: tot nu toe liep hij linksom in draf aan de longe veel beter. Vandaag liep hij juist rechtsom super en linksom alsof hij een rechtsgebogen paard was (terwijl hij in eerste instantie linksgebogen is). Hij liet zich op de linkerschouder vallen en wilde met stelling naar buiten lopen. Het komt vaker voor dat het lijkt of de paarden van buiging wisselen gedurende de training.

Het kan met spierpijn te maken hebben, dus morgen krijgt hij een rustdag en mag hij ’s morgens in de binnenmanege en ’s middags in de buitenpaddock.

De aanpak tijdens de trainings, is het paard weer terug te nemen in stap. In stap wordt getracht het paard de juiste lengtebuiging te laten aannemen, door vooral de binnenheup naar voren te vragen en het binnenachterbeen onder te laten treden. Als de stap weer goed is, kan weer begonnen worden met draven.

 

0 reacties op “In de paddock

Plaats een reactie


*