Latest Blogposts

Jongleren

16 juni 2008

Dressuur is als jongleren met vijf ballen: Bij elke oefening moeten uiteindelijk de volgende vijf elementen ”in de lucht” gehouden worden:

  • 1. Soepelheid
  • 2. Houding (vorm)
  • 3. Tempo
  • 4. Takt
  • 5. Schung

Soepelheid

In het begin werd Prince Elmelund gevraagd om één bal in de lucht te houden en dat was al heel moelijk: de soepelheid.

Vorm

Met dat P.E. soepel naar links en rechts kon inbuigen kwam de juiste vorm te voorschijn: voorwaarts neerwaarts met een juiste lengtebuiging en een ondertredend achterbeen.

De twee ballen weet hij ook op de grote volte aan de longe in stap en draf in de lucht te houden, mits het tempo niet te hoog is.

Tempo

In eerste instantie deed P.E. elke oefening in slow motion. Met dat de oefening beter gaat kan een normaal tempo gevraagd worden. Elk paard heeft in elke gang en elke oefening een eigen grondtempo. Dat ligt voor ieder paard weer anders en het is aan de trainer om dat tempo te bepalen waarin het paard de beste kwaliteit (= soepelheid en vormbehoud) laat zien.

  • Doordat P.E. steeds gemakkelijker soepel en in de juiste vorm kon bewegen op de volte, ging hij vlotter bewegen op de volte.
  • Schouderbinnenwaarts ging ook steeds beter, met een goede zelfhouding en soepelheid, en zo ontstond een vlotter tempo langs de lange zijde.
  • In de travers is hij rechtsom nog niet helemaal soepel en op beide kanten vindt hij het nog moeilijk om de juiste vorm vast te houden, dus daarin trainen we nog in slow motion, met weinig tempo. Slechts enkele passen zijn voldoende.

In de volte ontstond enige dagen geleden een verslechtering van de vorm en de soepelheid. Wat bleek: het tempo lag net iets te hoog. Dus ging de training weer terug naar jongleren met twee ballen, de soepelheid en vorm herstellen. Daarna kwam pas weer de derde bal erbij cq kon het tempo weer iets omhoog.

Takt

De stap is dus een 4-takt, de draf een 2-takt en de galop een 3-takt.

Taktverstoring, zoals telgang, overkruist galop, onregelmatigheid, teugelkreupelheid treden op als het paard niet is rechtgericht en niet in balans loopt.

De takt kan ook als ritme worden gezien: De verzamelde gangen worden met een hoge takt of hoog ritme gereden en de verruimende gangen met een lage takt of laag ritme.

Als Prince Elmelund in bepaalde oefeningen de ballen soepelheid, vorm en tempo in de lucht kan houden, wordt aan de takt gewerkt.

Schwung

In de wei laat Prince Elmelund soms al heel wat schwung zien. Het is aan de rijkunst om de natuurlijke talenten van het paard tzt te kunnen ontplooien!

0 reacties op “Jongleren

Plaats een reactie


*