Latest Blogposts

Oorspronkelijke route hervat

2 november 2009

De academische opleiding

De academische weg voor het opleiden van een jong paard is als volgt:

  • 1. longeren in stap, draf en galop zonder ruiter
  • 2. longeren in stap, draf en galop met ruitergewicht, zonder dat de ruiter enige hulpen geeft
  • 3. longeren waarbij de ruiter de hulpen van de longeur gaat overnemen
  • 4. de longe wordt afgekoppeld en de longeur loopt mee ter ondersteuning
  • 5. de longeur neemt steeds meer afstand

De opleiding van PE

PE’s ”start” als rijpaard begin september was niet echt ”academisch”. Omdat ik niet dagelijks over een goede longeur beschikte, week ik af van de academische weg en sloeg ik stap 2 t/m 5 over.

PE is slim, sterk en handig genoeg, maar je merkt toch dat hij de hulpen ”van bovenaf” nog niet perfect door kunnen komen, omdat zijn balans en coordinatie en zijn begrip nog moeten toenemen. Dan doe je snel teveel en dat is jammer.

En, dus, maar….

Neeske en Yacinta hebben sinds april vrijwel welke week les en zijn inmiddels allebei heel goed in longeren en werken aan de hand. Met de ‘professoren’ WInsome en Sir Maestro hebben beide amazones de afgelopen tijd een flinke groei doorgemaakt.

Dat bracht mij op het idee om samen met hen de oorspronkelijke academische weg weer te gaan volgen. En dat gaat super!

De oorspronkelijke weg hervat

Al deed PE het prima en heel knap zo zonder hulp vanaf de grond, je merkt heel duidelijk dat hij nu de mogelijkheid krijgt om meteen goed balans en coordinatie te vinden met ruitergewicht.

De longeur hoeft echt niet veel in te grijpen, maar hij krijgt net die ‘zetjes’ die nodig zijn om veel sneller correct te bewegen, met het achterbeen naar het zwaartepunt toe, met de juiste lengtebuiging, mooi voorwaarts neerwaarts.

En de hulpen van bovenaf (stap 3) vinden in combinatie plaats met die van de longeur, zodat hij de vertaalslag goed leert maken.

… wordt vervolgd….

0 reacties op “Oorspronkelijke route hervat

Plaats een reactie


*