Latest Blogposts

Ruitermak maken

1 mei 2009

In een tijdsbestek van een aantal dagen zijn een aantal stappen gezet in het ruitermak maken van Prince Elmelund.

Voorbereiding

Elke dag vond de warming up plaats aan de longe. In stap, draf en galop werd hij links- en rechtsom gewerkt. Als altijd is het belangrijk dat hij daarbij goed inbuigt, voorwaarts neerwaarts loopt en ondertreed met zijn binnenachterbeen.

Stap 1: Voelen van gewicht

De eerste stap bestaat uit het laten wennen van PE aan druk op zijn rug. Met deze stap was hij al bekent, maar voor de zekerheid worden alle beginstappen herhaald.

Stap 2: Hangen

De tweede stap is het hangen op PE. PE is gezadeld met een ‘’bare back pad’’. Dit is zacht voor de ruiter en mocht hij een keer schrikken, dan glijdt de ruiter er zo af.

Stap 3: Hangen in beweging

Voor PE is het een hele verandering om gewicht te dragen. Door korte stukjes met hem aan de hand te lopen ging hij steeds gemakkelijker bewegen.

Stap 4: Zitten in stilstand

Met deze stap was PE ook al bekend.Hij wordt bij alle stappen regelmatig beloond, ook met iets lekkers. Daardoor gaat hij kauwen en ontspant hij zijn kaken waardoor hij in zijn hele lijf ontspant.

Stap 5: Zitten terwijl het paard beweegt

Rechtsom was van het begin af aan geen probleem voor PE. Hij boog mooi in de lengte, liet zijn hals mooi vallen en stapte goed naar het zwaartepunt met zijn binnenachterbeen.

PE vond het de eerste twee dagen heel lastig om linksom te bewegen met gewicht op zijn rug. Hij ving zich daarbij op op zijn linkervoorbeen en viel op de binnenschouder. Maar uiteindelijk had hij het door dat hij met zijn linkerachterbeen naar het zwaartepunt moest stappen, waardoor hij ook beter ging inbuigen.

Stap 6: Meer op eigen benen

PE kan geleidelijk aan nu ook verder van de trainer vandaan lopen, meer op eigen benen.

Vervolg

De komende week wordt toegewerkt naar het longeren met ruitergewicht en het werk aan de hand met ruitergewicht. Geleidelijk aan gaat de ruiter daarbij de hulpgeving van de longeur overnemen.

1 reactie op “Ruitermak maken

Plaats een reactie


*