21 mei 2008
Prince Elmelund deed het vandaag voorbeeldig aan de longe en ook het werk aan de hand vlotte heel goed. De travers gaat ook al steeds beter.Tijdens de schouderbinnenwaarts ging hij een beetje guitig doen en probeerde hij ineens speels naar mijn hand te happen.
Dan moet je sneller zijn dan het licht om dit ongewenste gedrag in de kiem te smoren. Binnen 2 seconden moet je een paard corrigeren op zijn ”ongepaste gedrag” om het effect te bewerkstellingen dat hij dit gedrag nooit meer laat zien. In dit geval door een klein rukje aan de kaptoom. Daar schrok hij van. Het ging meteen kauwen en likken (onderdanig gedrag) en was weer de braafheid zelve.
Condtioneren
Een paard kun je veel leren door conditioneren. Je kunt gewenst gedrag laten toenemen en ongewenst gedrag laten doen afnemen cq afleren. Dit kan via beloning en via straffen.
Beloning
- De ruiter kan actief belonen door het geven van een schouderklopje of het zeggen van ”braaf” en in sommige gevallen kan de ruiter de jackpot open trekken en het paard een brokjes geven onder flink gejubel (positieve emotie) om duidelijk te maken dat hetgeen hij liet zien ECHT heeeeeel goed was.
- De ruiter kan passief belonen door bv. de druk weg te halen.
Een paard heeft een hekel aan ”gezeur” aan zijn hoofd, letterlijk en figuurlijk. Dus als je stelling vraagt en het paard geeft na, dan geef je als ruiter ook na door de druk op de teugel weg te halen. Hiermee verdwijnt de druk (gezeur) aan zijn hoofd en weet hij dat hij het goed doet.
Straffen
- De ruiter kan passief straffen door elk ongewenst gedrag te negeren. Door er gewoon niet op in te gaan kan het gedrag verdwijnen.
Negatieve aandacht is ook aandacht voor sommige paarden en zij trekken met hun ongewenst gedrag soms volle zalen. Een paard staat bv. 23 uur per dag op stal en uit verveling bonkt hij met zijn been tegen de deur. Iedere keer heeft hij succes, want er roept altijd wel iemand ”he, niet doen”. En dat is weer een mooi kortstondig verzetje voor het paard. Dus blijft hij bonken tegen de deur.
- De ruiter kan actief straffen door ongewenst gedrag bv. te straffen met een tikje met de zweep.
Op een correcte manier actief straffen is heeeeeeeeeeel moeilijk. Het gaat daarbij om:
- de juiste timing (binnen 2 seconde na de daad!)
- de juiste dosering (geen straf buiten proporties)
- het weglaten van emotie (boosheid, angst, nerveusiteit, geïrriteerdheid), dus het volkomen emotieloos straffen
Voorbeeld actief straffen
De boeren deden het vroeger als volgt bij een bijtend paard:
![]() |
|
Op die manier kon hij de koppeling maken van zijn ”gedrag” (bijten) en het ”effect” (pijn). Als het paard in het beginstadium was om van bijten een gewoonte te maken, dan had hij het nu wel afgeleerd.
Wat doen wij soms (vaak):
- 1. Het paard bijt ons in de arm
- 2. We roepen ”auw” en doen onze mauw omhoog om de schade te bekijken
- 3. Dat ziet er niet goed uit en we laten het aan een mederuiter zien
- 4. Vervolgens bedenken we ”wie heeft dat gedaan”
- 5. Dat blijkt ons paard, die vervolgens een klets om zijn oren krijgt als verdiende loon
Tussen stap 1 en 5 zit echter wel veeeeeel meer dan 2 secondes! Het paard staat inmiddels rustig stil en staat vriendelijk te kijken en krijgt, in zijn ogen, voor dit gedrag ineens een pets om zijn oren…..
Resultaat: vertrouwen in de mens geschaad
Moraal van het verhaal
Om het paard te motiveren is het vooral belangrijk om het paard veel actief en passief belonen.
Daarnaast is het een goede optie om negatief gedrag te negeren, dus daar gebruikt u passief straffen.
Gebruik het actief straffen alleen als u binnen de 2 seconde adequaat kunt handelen met de juiste timing en dosering van de straf in volledige emotieloosheid. Anders kunt u deze optie beter niet toepassen.
0 reacties op “Voor het eerst “stout””