Latest Blogposts

Toronto voelt zich thuis

Juni 2013

Toronto heeft het prima naar zijn zin op de nieuwe stek van Paarden Begrijpen.

De grootste en de bangste

Toronto is de ‘grootste‘ van het stel, maar tegelijkertijd ook de ‘bangste‘. Dus hij had het meeste moeite met acclimatiseren, maar nu is hij volkomen op zijn gemak en geniet hij van de vrijheid in de grote weide.

De foto’s zijn van de eerste dag, waar hij vol opwinding de nieuwe weide betrad. Maar nu is zijn aandacht volop bij het gras en eet hij zijn buikje rond.

De ‘enge’ hoek in de rijbaan

In de rijbaan was hij de eerste paar dagen ook erg op zijn hoede en de hoek bij de staldeur naar buiten vond het meest spannend.

Dus van die ‘enge’ hoek hebben we bewust een veilige en comfortabele hoek gemaakt, door juist DAAR pauzes te houden tijdens het werk. Op die manier werd de hoek ipv spannend juist aantrekkelijk, omdat het paard beloning en rustpauzes zeer op prijs stelt. En nu heeft hij geen enkel probleem meer met de hoek.

Soms denken ruiters dat een paard niet gehoorzaam is als hij ergens niet langs wil (durft). Een tik met de zweep zou de beste oplossing zijn. Maar dat zou juist averechts werken voor Toronto, omdat hij dan die hoek gaat associëren met pijn, en zo raak je nog verder van huis. Dan voelt de hoek niet alleen meer onveilig en onconfortabel aan maar dan is het ook echt zo.

Wat ook niet werkt is het paard te belonen als hij in een hoge staat van opwinding is. Want ook dat werkt versterkend, ook dat versterkt dus het ongewenste gedrag.

Het gaat erom, het paard te trainen in een gebied van de rijbaan waar hij geen spanning ondervindt en zodra hij het heel goed doet, loop je voor het paard uit naar de ‘enge’ hoek en daar houd je halt en ga je lekker 5 minuten uitrusten in stilstand. Na een tijdje weet hij dat dat de pauze plek is en dat hij daar wat lekkers krijgt en zo gaat de associatie met ‘eng’ uit zijn systeem en verdwijnt de aversie tegen de hoek.

Hier nog een kort filmpje van de verhuizing, mocht je dat nog niet gezien hebben:

0 reacties op “Toronto voelt zich thuis

Plaats een reactie


*