Latest Blogposts

Diagonale scheefheid

Door alle andere scheefheden vindt er in beweging een diagonale verschuiving van het zwaartepunt plaats. Het paard loopt als het ware een beetje zoals een krab en verplaatst zich een beetje schraag en zijgelings, omdat het ene achterbeen meer stuwt en het andere meer draagt en duwt het gewicht richting het schuin tegenoverliggende voorbeen. Hierdoor legt het paard meer gewicht op het ene dan op het andere voorbeen.

Een symmetrisch paard zou op alle vier de benen evenveel gewicht dragen. Een linksgebogen paard draagt echter meer gewicht op zijn voorhand en wel het meest op zijn rechtervoorbeen wordt veelal aangenomen.

NB. Op het plaatje staat het verschil ter voorbeeld in kilogram uitgedrukt ter verduidelijking. De precieze kiloverdeling is per paard verschillend.

PaardenBegrijpen

Kenmerk

Het belangrijkste kenmerk is de diagonale verschuiving van het zwaartepunt die zich het duidelijkst manifesteert op de voltes. Als het zwaartepunt niet gecorrigeerd wordt en diagonaal verschoven blijft, zal het paard als het ware achter het zwaartepunt aan lopen. De gevolgen zijn dan dat het paard op of over de schouder zal vallen.

Over de buitenschouder vallen: ”centrifugale krachten”

Diagonale scheefheid

Een rechtsgebogen paard op de rechterhand zal door de diagonale scheefheid over de buitenschouder kunnen vallen, door het zwaartepunt wat linksvoor ligt.

Het paard stuwt met zijn binnenachterbeen het gewicht naar het buitenvoorbeen.

Door de middelpuntvliegende kracht heeft het paard de neiging om de volte steeds groter te maken.

Op de binnenschouder vallen: ”schaarkrachten”

Diagonale scheefheidEen rechtsgebogen paard op de linkerhand zal naar binnen kunnen vallen door het zwaartepunt dat op linksvoor ligt.

Doordat het paard zich laat vallen op deze binnenschouder, fixeert het paard zijn lichaam op deze plaats. De achterhand beweegt, waardoor de achterhand zal uitscharen. Dit geeft veel druk op het SI-gewricht

NB. Opgemerkt moet worden dat er paarden zijn die op beide handen op de binnenschouder vallen of juist op beide handen over de buitenschouder. Het is dus altijd belangrijk om naar het individele paard te kijken en niet te generaliserend te zijn.

Gevolgen

  • Een paard dat op de binnenschouder valt zal zijn rug gaan spannen en zijn hoofd omhoog doen en evt. naar buiten stellen om in balans te blijven.
  • Het vloeiende verloop van de draf wordt verstoord, omdat het landende voorbeen een terugwaardse schok veroorzaakt.
  • De belasting op de voorbenen is hoog en kan een vroegtijdige slijtage veroorzaken.
  • Door de ”schokken” is het moeilijk doorzitten voor de ruiter.

Daarom is het belangrijk om de achterhand van een paard te stimuleren tot ondertreden en vervolgens tot dragen door het overnemen van het gewicht van de voorhand. Als de verende achterhand de last overneemt voorkomt dat slijtage aan de voorbenen en kan de ruiter ook weer lekker doorzitten.

Mogelijke oorzaken

Er gaan diverse theorieen de ronde hoe het zwaartepunt verplaatst.

Theorie 1 gelooft dat bij een linksgebogen paard het linkerachterbeen meer stuwend is en theorie 2 dat juist het rechterachterbeen meer stuwend is. Tevens stelt theorie 1 dat daardoor een diagonale verschuiving van het zwaartepunt plaatsvindt richting het rechtervoorbeen en theorie 2 een laterale verschuiving richting het rechtervoorbeen.

Bij theorie 2 is er geen diagonale verschuiving van het zwaartepunt maar een laterale verschuiving:

  • Het linkerachterbeen grijpt meer naar voren als het rechterachterbeen, maar wijkt zijlings uit. Dat been treedt meer onder dan dat het stuwt.
  • Het rechterachterbeen stuwt voornamelijk en het ondertreden van dit been is gelimiteerd.
  • In de beweging wordt de massa (borstkas en buik) meer naar rechts geduwd, dan naar links, wat overbelasting van het rechterbenenpaard versterkt.
  • De wervelkolom is naar links gebogen, het paard ontlast zijn korte linkerzijde en overblast zijn rechter bolle zijde.

Beide theorieën zijn het dus wel met elkaar eens dat het rechtervoorbeen meer belast wordt met gewicht, zij het dan wel door een andere oorzaak.

Wat wil nu de werkelijkheid: beide gevallen komen voor bij de paarden, alsmede zelfs een derde mogelijkheid dat het rechterachterbeen stuwt en draagt en het linkerachterbeen heel zwak is.

De verschuiving van het zwaartepunt kan voorkomen worden via het rechtrichten.

 

0 reacties op “Diagonale scheefheid

Plaats een reactie


*