Latest Blogposts

Voorbenen

Natuurlijke scheefheid

De asymmetrie in de voorbenen bestaat uit het links- of rechtshandig zijn. 80% van de mensen is rechtshandig en paarden hebben ook hun voorkeur:

Sommige paarden zijn rechtshandig, wat betekent dat ze met hun rechtervoorbeen sterker zijn en daarmee een betere coordinatie hebben dan met hun linkervoorbeen. Andere paarden zijn juist linkshandig.

Natuurlijke scheefheidBij veulens is de voorkeur goed te zien, omdat hun hals nog te kort is. De veulens gaan dan altijd op dezelfde manier (voorkeur) gespreid staan met de voorbenen.

De links- of rechtshandigheid biedt in de wilde natuur voordelen. Wie zo snel en automatisch reageren moet als een kater die voor een muizenhol zit, moet niet te lang nadenken met welke poot hij de muis zal vangen. Het rechts- of linkshandig zijn garandeert een automatisme ten gunste van het ”overleven”. Een paard dat plotseling een levensreddende sprint moet trekken, heeft geen tijd om na te denken of hij vandaag liever links of liever rechts aangaloppeert.

Aanname

Natuurlijke scheefheid

Veelal wordt het volgende aangenomen en ook vastgesteld:

  •  Rechtsgebogen paarden zijn linkshandig

Maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Symptomen & problemen

De symptomen zijn als volgt:

Het paard heeft de neiging om met het sterkere voorbeen de last van de voorhand op te vangen. Dat betekent dat dit been meer gewicht draagt. De ”handige” schouder is vaak geprononceerder qua bespiering.

Als het ruitergewicht op het paard erbij komt en het paard wordt niet rechtgericht, dan heeft het paard de neiging dit ruitergewicht OOK met dit voorbeen te gaan dragen. Dit kan leiden tot overbelasting en in ernstige gevallen tot hoefkatrolontsteking en kreupelheid.

Het paard kan symmetrisch ontwikkeld worden dankzij het rechtrichten.

Krantenartikel over de ”handigheid”

Alweer een tijd geleden stond er in het NRC handelsblad een stukje over de duidelijke voorkeur van paarden voor links of rechts.

Ook andere dieren zijn links- of rechtshandig

Ook in de dierenwereld lopen, wat poot- of klauwgebruik betreft, “linkshandigen” en “rechtshandigen” rond.

Dat dieren lang niet allemaal ‘ambidextreus‘ zijn, maar hun eigen specifieke voorkeur hebben, gaat op voor vrijwel alle soorten.

Natuurlijke scheefheidDe meeste papagaaien zijn linkshandig, bij katten, honden en muizen is 50% linkshandig en de andere helft is rechtshandig.

Allemaal zijn ze ‘geprogrammeerd’ om te kiezen voor één poot, klauw, oog of zelfs voelspriet om op die manier beter en sneller te kunnen reageren – op gevaren én kansen. Om te kunnen ontsnappen aan roofdieren, om voedsel of zelfs een partner te vinden.

Bij katten lijkt dit ook te zijn gebonden aan hun geslacht. Onderzoekers ontdekten dat katers kozen voor de linkerpoot wanneer ze speelden met een speelgoedmuis, terwijl de vrouwtjes ‘rechts’ speelden. Bij honden was er dezelfde voorkeur.

eBook-RRWil je meer weten?

Download dan nu het gratis eBook over de natuurlijke scheefheid en het rechrtichten!

Klik HIER voor het GRATIS eBook >>

1 reactie op “Voorbenen


Comment author said

Door kristel op 11 augustus 2014 om 17:48

Hey ik heb een vraagje.

Ik heb onlangs een merrie gekocht. Ze zeiden dat ze 16 is maar ik denk dat ze ongeveer al rond de 20 is. Ze heeft altijd in een manege gestaan en altijd moeten werken.
Nu heb ik onlangs ondervonden dat ze nogal onhandig is in de voorbenen. Ze stapt geregeld op haar eigenvoorbenen, waar ik mee wil zeggen als het andere paard haar opzij duwt gaat ze nogal klungelig opzij en verwond ze soms haar eigen been.Ze trapt ook haar ijzers er soms af. En als ze stapt loopt ze niet soepel. Telkens ze haar voet neerzet gaat dat steeds met twee knikken. Ik bedoel niet met een knikkend geluid. Maar het is pressies dat ze heel even blokkeert. Ze zet haar voet en dan knikt ze, het gaat telkens in twee keer voor ze volledig op de grond staat. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel want het is niet makkelijk om dit uit te leggen. Het neerzetten gaat niet in één vloeiende beweging. Ze plaats haar voet en normaal moet dit in een vloeiende beweging gaan maar bij haar is het pressies zoals een robot.

mvg Krisje

 

Plaats een reactie


*