Latest Blogposts

Appuyement

PaardenBegrijpen

Het appuyement is een zijgang.

Definitie

Bij het appuyeren beweegt het paard over de diagonaal waarbij het paard in lengtebuiging, in een voorwaarts-zijwaartse manier beweegt en kijkt in de richting waar hij heen gaat. Tijdens het appuyeren treedt het paard afwisselend met het binnen- en het buitenachterbeen onder het zwaartepunt. De buitenbenen treden voorlangs en voorbij de binnenbenen.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

Het paard in beide draagmomenten:

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen
1. Het buitenachterbeen grijpt naar het zwaartepunt toe. 2. Het binnenachterbeen grijpt naar het zwaartepunt toe.

Samenhang schouderbinnenwaarts, travers, appuyeren

PaardenBegrijpenHet appuyeren is hetzelfde als het rijden van de travers, met het verschil dat de oefening niet langs de wand wordt uitgevoerd, maar op de diagonaal van de rijbaan.

Dus het paard moet echt op eigen benen lopen en heeft geen steun aan de wand meer.

Stelt je je eens voor dat de wand met de hoefslag over de diagonaal loopt en rijdt langs die denkbeeldige wand travers, dan ontstaat vanzelf het appuyement.

PaardenBegrijpenBij het appuyeren moeten de schouders altijd voor de achterhand uitgaan.

Op elk moment tijdens het appuyeren moet het paard schouderbinnenwaarts rechtuit kunnen lopen.

Je weet dan zeker dat het paard de juiste vorm heeft tijdens het appuyeren.

Voor paarden die nog niet sterk genoeg zijn en hun balans snel verliezen is het zelfs raadzaam om het appuyeren af te wisselen met het rechtuit rijden in schouderbinnenwaarts.

Het aanleren

Met appuyeren kan pas begonnen worden als het paard de oefeningen schouderbinnenwaarts en travers geleerd heeft. Het appuyeren wordt allereerst aan de hand geleerd, daarna rijdend. In eerste instantie zijn een paar passen in stap voldoende en pas als het paard sterker wordt kan een hele lange zijde gevraagd worden. Als het paard de oefening in stap kan uitvoeren, kan het appuyeren ook in draf en tenslotte ook in de verzamelde galop geoefend worden.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

angle-half-passVariaties

  • Het ¼ appuyement voert naar het midden van de korte zijde en in deze oefening is het paard minder gebogen. Het paard gaat meer voorwaarts dan zijwaarts.
  • Bij ½ appuyement heeft het paard de buiging gelijk aan een volte van 10 meter. Het paard gaat net zoveel voorwaarts als zijwaarts, zodat de stuw- en draagkracht van de achterhand in gelijke mate aanwezig is.
  • Bij het ¾ appuyement is het paard meer gebogen en beweegt het paard naar het midden van de lange zijde. Het paard gaat meer zijwaarts dan voorwaarts.
  • Bij een heel appuyement heeft het paard de maximale buiging en gaat het paard meteen zijwaarts. Een minimum aan voorwaarts bewegen moet wel aanwezig blijven, zodat de buitenbenen steeds voor de binnenbenen langs kunnen.
  • Het is aan te raden alle varianten rustig te oefenen en u niet te beperken tot één variant.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

 

0 reacties op “Appuyement

Plaats een reactie


*