Latest Blogposts

Galopwissel

De galopwissel ontstaat als het paard in het zweefmoment van de galop van buiging wisselt.

De galop

oefeningen

De galop is van nature de gang van het paard waarin het paard vlucht.

In de dressuur wordt de galop juist ingezet om het paard gecontroleerde oefeningen te laten doen waaronder de galopwissel.

De galop is een drie-takt en heeft ook een zweefmoment.

Er is een linker- en een rechtergalop: In de rechtergalop grijpt het rechter benenpaar verder naar voren, in de linkergalop het linker benenpaar.

De volgorde van het oplichten en neerzetten van de benen in de rechtergalop is:

  1.   Linkerachterbeen
  2.   Het diagonale benen paar: rechtsachter + linksvoor tegelijk
  3.   Het rechtervoorbeen
  4.   Zweefmoment

De galopwissel

Bij een vliegende galopwissel wisselt het paard in het zweefmoment van de rechtergalop naar de linkergalop of andersom. In het zweefmoment kan het paard van galop wisselen.

Voorbereiding

Als u zelf nog nooit een galopwissel heeft gereden, zoek dan een ervaren paard om de wissel op te leren. De galopwissel is een normale galopsprong en voelt, indien goed uitgevoerd, ook zo aan. Als u zich dit gevoel eigen gemaakt heeft, kunt u dit gaan overbrengen op uw eigen paard. Uw paard is klaar voor het aanleren van de vliegende galopwissel als het rechtgericht is en op beide handen op gelijke wijze in kan buigen. Het is belangrijk dat de ruiter de positie van de voorhand en achterhand precies kan plaatsen in galop. De oefeningen schouderbinnenwaarts en travers moeten daarom goed bevestigd zijn.

Tevens dienen de volgende oefeningen als voorbereiding:

1. Aangalopperen vanuit stap

Als het paard makkelijk aangaloppeert vanuit draf kan het paard geleerd worden om vanuit de stap aan te galopperen.

oefeningen

2. Overgang galop – stap

De overgang van galop naar stap bevordert de vaardigheid tot verzamelen. Belangrijk is dat het paard tijdens deze oefening bergopwaarts blijft.

3. Tempowisselingen in galop

Het is van belang dat de ruiter het tempo precies kan variëren. Rijdt het paard op een volte en verzamel het paard op het buitenachterbeen (traversmatig) en verruim door het binnenachterbeen meer onder te vragen.

oefeningen

4. De renversgalop (contragalop)

De renversgalop bevordert het rechtgericht zijn en het evenwicht. Rijdt het paard enigzins renversmatig in stap en spring vervolgens aan in renversgalop.

oefeningen

5. Overgang van renvers naar travers in stap

Wissel in stap op een rechte lijn een paar keer van travers naar renvers. Zo leert het paard steeds het andere buitenachterbeen onder te massa te plaatsen.

oefeningen

6. Eenvoudige wissel

Maak een overgang van galop naar stap. Wissel in drie a vijf passen van buiging en spring aan in de andere galop. Het aantal stappassen kan met de tijd teruggebracht worden naar één. Maak de hele overgang cq hele ophouding steeds korter. Uiteindelijk zal het paard bij een halve ophouding al wisselen. (Eigenlijk is dat ongehoorzaamheid van het paard en wacht het paard niet, maar toch moet dit in eerste instantie beloond worden. Later moet het paard wel onderscheid leren maken tussen een overgang galop – halt en de galopwissel.)

Door het paard in het zweefmoment van licht renvers naar licht travers te wisselen ontstaat uiteindelijk de vliegende galopwissel.

oefeningen oefeningen

Aanleren

Het is aan te raden in het begin de wissel steeds op dezelfde plaats in de rijbaan te vragen, totdat de wissel op die plaats bevestigd is. Deze vaste plaats moet een plaats zijn op een rechte lijn en niet in een hoek. Daarna kunt u gaan wisselen op andere plaatsen.

Series

Als het paard geleerd heeft te wisselen op de ruiterhulpen en daarop 100% zeker reageert, kan de ruiter het paard de wissels om de zes, vier, drie of twee passen gaan aanleren. Het blijft een terugkerend thema of de wissel om de pas een klassieke oefening is of niet. Deze oefening is van oorsprong een circusoefening en is pas in de 19e eeuw uitgevonden door Baucher. Maar het is bovenal knap als paard en ruiter deze oefening moeiteloos uit kunnen voeren.

 

0 reacties op “Galopwissel

Plaats een reactie


*