Latest Blogposts

Levade

PaardenBegrijpen

De levade is de oefening waarbij het paard 100% van zijn gewicht met de achterhand draagt.

Definitie

PaardenBegrijpenBij de levade draagt het paard 100% van zijn gewicht op de achterhand, waarbij hij zijn achterbenen tegelijkertijd buigt. De rug maakt een hoek tot ongeveer 35 graden en de schoft blijft even hoog als in stand met maximaal een handbreedte lager of hoger.

Het paard vouwt zijn voorbenen onder zijn lichaam en blijft 2 a 3 seconde in de houding staan. De achterbenen mogen niet breed staan en zeker niet ongelijk.

PaardenBegrijpenVanwege de sterkere buiging is de levade moeilijker dan de pesade. De pesade is een oefening met een hoek van 45 graden of meer. Bij de pesade verheft het paard zijn voorhand, terwijl bij de levade het paard gaat ‘’zitten’’ op de hurken met het spronggewricht bijna bij de grond. Bij de mezair zijn de voorbenen minder onder het lichaam gevouwen.

Doel

PaardenBegrijpenDe levade is de voorbereidende oefening voor de schoolsprongen en toont aan of de piaffe correct geschoold is. De levade zelf draagt bij tot het nog buigzamer en krachtiger maken van de achterhand.

De levade is verder een ultieme check of het paard rechtgericht is. Een niet rechtgericht paard kan bv. wel de levade linksom maar niet rechtsom.

Het aanleren van de levade

Allereerst wordt de levade aan de hand aangeleerd. De ruiter vraagt daartoe het paard in een piaffe op de plaats.

Vervolgens wordt het paard gevraagd om steeds meer gewicht op de achterbenen op te nemen, zodat eerst het ene voorbeen van de grond komt en, als hij in balans is en zich zeker voelt, ook het andere.

Hier zie je de eerste week dat Maestro de levade begon aan te bieden:

Levade Levade Levade

Als het paard de allereerste keer een heel klein beetje reageert of zich ‘’per ongeluk /toeval’’ verheft, dan wordt het gelijk uitvoerig beloond en de oefening wordt op dezelfde dag niet meer herhaald. In het begin hoeft het paard slechts kort de houding aan te nemen.

Hoe sterker een paard wordt, hoe meer zijn achterbenen zullen buigen en zijn spronggewrichten naar de grond zullen komen, hoe minder hoog hij op zal komen en hoe meer hij zijn voorbenen onder zijn lichaam zal vouwen.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

In een later stadium kan de levade ook rijdend gevraagd worden.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

Brug functie

De levade vormt de brug tussen de oefeningen op de aarde en boven de aarde:

  • De piaffe, passage en pirouette zijn bekende oefeningen van de hoge school. Deze oefeningen behoren tot de scholing op de grond.
  • Courbette, croupade, ballotade en capriole behoren tot de scholing boven de grond, ook wel schoolsprongen genoemd.

Alle oefeningen behoren tot de academische rijkunst en zijn afgeleid van de natuurlijke bewegingen van het paard.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

0 reacties op “Levade

Plaats een reactie


*