Latest Blogposts

Piaffe

Straightness Training Exercises

De piaffe ontstaat door het paard in draf steeds meer te verzamelen. Piaffe is als het ware draf op de plaats, met slechts een voorwaartse beweging ter grootte van één hoeflengte. Het paard buigt daarbij in de achterhand, de achterbenen treden meer onder het zwaartepunt en het ondersteuningsvlak van het paard verkleint. Het bekken kantelt, de rug welft zich en het paard richt zich op.

Draf

De draf heeft twee extremen: verzameling en versterking. De hoogste verzameling vindt men in de piaffe, de grootste versterking vindt men in de uitgestrekte draf.

De uitgestrekte draf is een draf met de meest ruime passen. Hoe meer men draf richting piaffe gaat hoe actiever, korter en hoger de passen:

PaardenBegrijpen

Piaffe

Half steps

Verzamelde draf

Draf

Middendraf

Uitgestrekte draf

Doel

Het doel van de rijkunst is het paard van natuurlijk evenwicht naar rijkunstig evenwicht te ontwikkelen. Dit is belangrijk om de ruiter goed te kunnen dragen.

Piaffe draagt bij tot het verwezenlijken van dit doel. De piaffe-arbeid zorgt voor verplaatsing van het zwaartepunt naar de achterhand en ontwikkelt de draagkracht. Daardoor wordt de last van de schouders verlicht, zodat er meer schoudervrijheid ontstaat. Tevens is de oefening goede gymnastiek voor het paard en zorgt het voor spieropbouw van de gehele bovenlijn.

Buiging van lijf en ledematen

Om het paard te kunnen verzamelen en op te kunnen richten, moet het paard eerst kunnen buigen in zijn lichaam en vervolgens kunnen buigen in zijn achterbenen.

Straightness Training ExercisesStap 1: Buiging van het lichaam

Op de volte leert het paard zijn lichaam van nek tot staart correct in te buigen.

.

Straightness Training ExercisesStap 2: Buiging van het binnenachterbeen

Door de schouderbinnenwaarts wordt het ondertredende binnenachterbeen meer belast. Door  belasting met het lichaamsgewicht wordt dit been buigzamer.

.

Straightness Training ExercisesStap 3: Buiging van het buitenachterbeen

Door de travers en zijn afgeleiden leert het paard zijn buitenachterbeen onder zijn lichaam te brengen, te belasten en te buigen.

.

Straightness Training ExercisesStap 4: Buiging van beide achterbenen

De piaffe zorgt er uiteindelijk voor dat beide achterbenen tegelijk tot dragen worden gebracht en buigzaam worden gemaakt.

Aanleren

PaardenBegrijpen

In het rechtrichten wordt de piaffe veelal eerst aan de hand geleerd, startende met de halve passen.

Door het paard steeds meer verzameld te laten draven ontstaan deze ‘’half steps’’.

Door deze stappen weer te halveren ontstaat de piaffe. Als het paard tijdens de eerste poging een aantal bruikbare passen toont, dan sluit men de oefening af en beloont men het paard uitvoerig.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

Daarna of daarnaast kan de piaffe onder de ruiter ontwikkeld worden. De ruiter verzamelt het paard vanuit de draf en als de ruiter merkt dat de grens en het maximale vermogen van het paard is bereikt rijdt de ruiter weer voorwaarts.

Het duurt een aantal jaren eer een paard perfect kan piafferen, maar de weg er naar toe zorgt er al voor dat het paard sterker, soepeler, krachtiger en wendbaarder wordt.

PaardenBegrijpen

Variations

  • In de academische rijkunst wordt vaak gewerkt met een naar binnen gestelde piaffe. De piaffe is naar rechts gesteld op de rechterhand en naar links op de linkerhand. De rechtgerichte piaffe wordt op de middenlijn uitgevoerd.
  • De schouderbinnenwaarts en travers in piaffe verbeteren de buiging in de afzonderlijke achterbenen.
  • Het rijden van tempowisselingen is zeer waardevolle gymnastiekarbeid.
  • Door overgangen te maken naar stap, draf of galop geeft de piaffe kwaliteit aan alle gangen. De piaffe zorgt ervoor dat het paard de achterhand goed buigt en dragend maakt in alle gangen. En alle gangen geven weer wat terug aan de piaffe:

……………. – De stap geeft rust aan de piaffe.
……………. – De draf geeft de correcte diagonale beenzitting aan de piaffe.
……………. – De galop geeft oprichting aan de piaffe.

  • De piaffe-pirouette kan het paard gaan uitvoeren als het paard een lange serie gelijkmatige passen kan produceren.

………..PaardenBegrijpen

………..  PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

……….  PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

  • Hoe meer het paar zich laat verzamelen, hoe verder het zwaartepunt terug komt te liggen, zodat eens school-halt en uiteindelijk de levade ontstaat.

…………   PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

Piaffe is dè voorbereidende oefening voor de passage en is de sleutel tot de hoge school.

 

0 reacties op “Piaffe

Plaats een reactie


*