Latest Blogposts

Renvers

Straightness Training Exercises

De renvers is het spiegelbeeld van de travers en heeft precies dezelfde gymnastiserende werking als de travers.

Travers of renvers?

De travers wordt al genoemd door Salomon de la Broue (1600) en François Robichon de la Guérinière (1733). Beide heren plaatsen  kanttekeningen bij de travers.

 Guérinière stelt dat het paard met het hoofd aan de wand meer uit routine voorwaarts-zijwaarts zal lopen, dan dat het paard correct tussen hand en benen is gesteld. Haalt men de wand weg, dan zal het paard niet perfect gehoorzamen omdat het gewend is aan de steun van en aanleuning aan de wand.

De la Broue heeft dezelfde mening en raadt aan alleen die paarden in travers te laten lopen die te zwaar op de hand zijn. Maar dan wel zodanig dat het paard anderhalve meter van de wand af gehouden wordt. Beide heren adviseren de renvers in plaats van de travers.

Definitie renvers

PaardenBegrijpen

De renvers is een oefening op twee hoefslagen en drie of vier hoefsporen.

Het paard kijkt in de richting waar hij heen loopt.

 

PaardenBegrijpenHet paard is van nek tot staart in de lengte gebogen en het buitenachterbeen treedt onder het zwaartepunt.

De achterhand loopt op de hoefslag, de voorhand loopt op de tweede hoefslag.

Dit in tegenstelling tot de travers, waarbij de voorhand op de hoefslag loopt en de achterhand op de tweede hoefslag.

.

Doel

PaardenBegrijpen

De renvers heeft precies dezelfde gymnastiserende werking als de travers.

  • Bij de travers, waarbij het hoofd van het paard langs de wand loopt, kan het zijn dat het paard meer uit routine voorwaarts-zijwaarts zal lopen, dan dat het paard correct tussen hand en benen is gesteld.
  • Bij de renvers heeft het paard geen steun en aanleuning aan de wand en moet het paard perfect aan de hulpen gehoorzamen en op eigen benen de oefening uitvoeren.

De renvers is van groot belang voor de contragalop en de galopwissel:

Galop in renvers leidt tot de contragalop. Door een geringe renversstelling in de contragalop te rijden, wordt vermeden dat het paard ongevraagd de galop wisselt of per ongeluk overkruist springt.

Als het paard in galop van renvers naar travers gesteld wordt, wordt het andere achterbeen onder de massa gevraagd en ontstaat de galopwissel.

Samenhang schouderbinnenwaarts, travers en renvers

Bij schouderbinnenwaarts treedt het binnenachterbeen onder de massa, bij de travers en renvers treedt het buitenachterbeen onder de massa. Door in schouderbinnenwaarts de buiging van achter naar voren te wisselen, ontstaat de renvers. Door in travers de buiging van voor naar achteren te wissen, ontstaat de renvers.

PaardenBegrijpen

Vier achterbenen

Door de schouderbinnenwaarts linksom en rechtsom te rijden, wordt het paard steeds gevraagd om met het betreffende binnenachterbeen onder de massa te treden. Door de travers en renvers linksom en rechtsom te rijden, wordt het paard steeds gevraagd om met het betreffende buitenachterbeen onder te treden.

4-hind-legsDat betekent dat het paard eigenlijk vier achterbenen heeft, die door de betreffende oefeningen gegymnastiseerd worden:

1. Linkerachterbeen als binnenachterbeen

2. Rechterachterbeen als buitenachterbeen

3. Linkerachterbeen als buitenachterbeen

4. Rechterachterbeen als binnenachterbeen

 

Het aanleren van de oefening

De renvers wordt allereerst aan de hand geleerd, daarna rijdend. Als voorbereiding op de oefening vraagt de ruiter schouderbinnenwaarts van het paard. Dan vraagt de ruiter het paard van buiging te wisselen en zo ontstaat de renvers. In eerste instantie zijn een paar passen in stap voldoende en pas als het paard sterker wordt kan een hele lange zijde gevraagd worden.

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

PaardenBegrijpen PaardenBegrijpen

Variaties

PaardenBegrijpen

De oefening kan in stap, draf en tenslotte ook in galop geoefend worden.

De grootmeesters van destijds reden renvers op de volte en verkleinden deze volte totdat een wending om de voorhand ontstond. Op deze manier kan de ruiter zelfs renvers galoppirouettes te rijden.

 

.

.

PaardenBegrijpen <– Het rijden van overgangen van travers naar renvers in stap en draf bereidt het paard voor op de galopwissel. PaardenBegrijpen <– Een vloeiende overgang van schouderbinnenwaarts naar renvers verbetert de balans, coördinatie en soepelheid van het paard en de gehoorzaamheid aan de hulpen.

0 reacties op “Renvers

Plaats een reactie


*