Latest Blogposts

Schouderbinnenwaarts

PaardenBegrijpen

Via het rechtrichten wordt het paard via logisch opeenvolgende gymnastiserende oefeningen steeds sterker gemaakt. Daarbij is de oefening schouderbinnenwaarts een belangrijke oefening die het paard moet leren.

Definitie

Bij de schouderbinnenwaarts loopt het paard in een voorwaarts, zijwaartse beweging, waarbij het lichaam van nek tot staart in de lengte gebogen is. Schouderbinnenwaarts is een zijgang op twee hoefslagen en drie of vier hoefsporen.

PaardenBegrijpen

 • De oefening wordt voorbereid met de oefening schoudervoor, waarbij het paard op twee sporen loopt.
 • In de wedstrijdsport wordt schouderbinnenwaarts op drie sporen uitgevoerd. Het binnenvoorbeen loopt op een spoor, het binnenachterbeen en het buitenvoorbeen lopen samen op een spoor en het buitenachterbeen loopt op een spoor.
 • In de klassieke rijkunst wordt de schouderbinnenwaarts ook op vier sporen uitgevoerd. Daarbij loopt de achterhand op de hoefslag en de voorhand op de binnenhoefslag.

Historie

De schouderbinnenwaarts werd door de Hertog van Newcastle (1658) uitgevonden en werd destijds op de volte gereden. De grootste meester aller tijden François Robichon de la Guérinière (1733) bracht de oefening (‘’L’Epaule en dedans’’ in het Frans) op de rechte lijn. Andere grootmeesters in de geschiedenis betitelden de oefening als

 • ‘’hoeksteen’’ van de dressuur,
 • ‘’steunpilaar’’ van de rijkunst,
 • ‘’moeder’’ van alle oefeningen
 • en zelfs de ‘’aspirine’’ van de rijkunst, omdat de oefening alle rijkunstige problemen op zou kunnen lossen.

Doel

PaardenBegrijpen

Het doel van de schouderbinnenwaarts is het paard te leren om met zijn binnenachterbeen onder zijn zwaartepunt te treden.

Het grote voordeel ligt in het vermeerderd buigen van het binnenachterbeen en de daardoor vrijere beweging van de buitenschouder, omdat deze door het binnenachterbeen ondersteund wordt.

Door het rekken van de buitenste rugspieren vergroot de aanleuningsbereidheid aan de buitenteugel.

De schouderbinnenwaarts is vooral van grote waarde omdat het tegengas geeft aan de natuurlijke scheefheid en de oefening het paard linksom en rechtsom even soepel maakt.

 

 

Het aanleren van de oefening

Alle zijgangen worden allereerst aan de hand aangeleerd. Daardoor leert het paard zonder ruitergewicht in deze zijdelingse bewegingsvorm voort te bewegen en balans te vinden. Later zal het paard onder het ruitergewicht de oefening veel makkelijker aanleren en uitvoeren. In eerste instantie zijn een paar passen voldoende en pas als hij sterker wordt kan een hele lange zijde gevraagd worden.

PaardenBegrijpenEerst leert het paard de oefening ‘rechtuit met buiging’.

PaardenBegrijpenGeleidelijk aan vragen we de schouder meer naar binnen.

PaardenBegrijpen Later leert het paard de oefening onder de man.

PaardenBegrijpen Als het paard het in stap kan, worden draf en galop gevraagd.

PaardenBegrijpenDe oefening kan ook uitgevoerd worden in vrijheid.

Aandachtspunten

De schouderbinnenwaarts is een oefening waarbij de voorbenen van het paard kruisen. Deze beweging kan echter verstoord worden door:

 • Teveel gewicht van de ruiter op de voorhand, doordat de ruiter teveel naar voren zit of de voorste singel te hard is aangetrokken.
 • Teveel gewicht op de rug van het paard, zodat het paard zich hol maakt als reflex en zijn rug spant.
 • Een zadel dat op het schouderblad ligt, zodat de schouders geen bewegingsvrijheid krijgen.
 • Teveel druk op de binnenteugel, zodat het paard tegendruk geeft met de spieren aan de buitenzijde van het paard.

Variaties

 • De schouderbinnenwaarts kan op de hoefslag gereden worden maar ook op de volte.
 • Om te testen of het paard goed aan de buitenteugel is en niet over de buitenschouder valt kan halverwege de lange zijde een kleine volte gereden worden.
 • Door in elke hoek van de rijbaan schouderbinnenwaarts te rijden wordt het afsnijden van de hoeken voorkomen.
 • De oefening kan in stap, draf en tenslotte ook in galop geoefend worden. Schouderbinnenwaarts is van bijzondere waarde voor het rechtrichten in galop.
 • Als voorbereiding op de oefening kan een kleine volte gereden worden of een hoek doorgereden worden, zodat het paard de benodigde lengtebuiging voor de oefening verkrijgt.
 • De oefening kan beëindigd worden door een volte in te rijden of de voorhand terug te brengen voor de achterhand.

4 reacties op “Schouderbinnenwaarts

Plaats een reactie


*