Latest Blogposts

De oefeningen in stilstand: verlies nooit de essentie uit het oog

De oefeningen in stilstand zijn een goede check of je paard klaar is voor de oefeningen in beweging.

Neem daarom even de tijd om echt de essentie te vinden van de oefeningen in stilstand: ‘voorwaarts neerwaarts’ (hoofd omlaag) en ‘stelling & buiging’.

In de aanleerfase gaat het erom dat je je paard leert om zijn gewicht gelijkmatig te verdelen over zijn vier benen en dat hij nageeft op lichte druk zodra je je hand sluit. Als hij nageeft en je hand omlaag ‘zoekt’, is het heel belangrijk dat je zelf ook onmiddellijk nageeft en je hand opent.

Wanneer je paard de oefeningen in stilstand goed snapt, moet je zien te vermijden dat je alleen de ‘naam’ van de oefening doet en het gaat afraffelen. Integendeel, leg de lat een beetje hoger en ga naar het volgende niveau door de oefeningen te gaan optimaliseren:

In de optimaliseerfase gebruik je de oefeningen in stilstand als een ‘massage’, waarbij je alle kleine blokkades in de hals en het lichaam van je paard kan opsporen en verlichten, voordat je gaat stappen. Je gebruikt ze dus om kleine spanningen los te maken.

Vraag het paard om zijn hoofd te laten zakken en vraag om stelling & buiging naar links en naar rechts, om kleine blokkades in hals en lichaam op te sporen en los te maken. Sluit en open je hand op subtiele wijze. Streef ernaar dat je paard echt nageeft, soepel en vloeiend je hand zoekt als reactie op het sluiten en openen van je hand.

Zorg ervoor dat hij tijdens de hele oefening zijn zwaartepunt in het midden van zijn lichaam houdt en dat dit niet naar een van de voorbenen verschuift.

Controleer ook de beweging van de binnenheup – dit is de heup aan de holle kant van het paard. Als er geen blokkades zijn, dan zal de invloed die we uitoefenen op de schedel (door stelling en buiging te vragen) door de hele wervelkolom gaan, met als resultaat dat het bekken beweegt en de heup licht naar voren komt.

Deze ‘doorlaatbaarheid’ zal kwaliteit geven aan de oefeningen in beweging. Dus pas als je een gebalanceerde en soepele voorwaarts neerwaarts hebt, en een gebalanceerde en soepele laterale buiging, vraag je het binnenachterbeen om onder te treden zodat je eindigt met een goede LVO in beweging.

Verlies nooit de essentie uit het oog! Neem de tijd die nodig is om de soepelheid in stilstand te optimaliseren, en het zal minder tijd kosten om je paard soepel te krijgen in de beweging en met een goede LVO te eindigen.

0 reacties op “De oefeningen in stilstand: verlies nooit de essentie uit het oog

Plaats een reactie


*