Rechtrichen bestaat uit een aantal logisch opeenvolgende oefeningen. De volte is een belangrijke oefening die het paard moet leren.
De volte is een oefening op een enkele hoefslag. Het binnenvoorbeen en -achterbeen maken daarbij een kleinere cirkel dan het buitenvoorbeen en -achterbeen.
Historie
Antoine the Pluvinel (1555 – 1620) schreef in zijn boek dat de volte de moeilijkste oefening was voor een paard. In de wei zien we het jonge paard allerhande ‘kapriolen’ uithalen tot galopwissels en hoge school sprongen aan toe, maar we zien een mooie hele volte maken.
De reden dat de volte zo moeilijk is, is vanwege de natuurlijke scheefheid. Een linksgebogen paard heeft daardoor de neiging om rechtsom naar binnen te vallen en linksom naar buiten.
Doel
Het doel van de volte is om het paard de eerste drie sleutels van het rechtrichten bij te brengen. Het paard moet leren ‘draaien’ in plaats van naar binnen of naar buiten te ‘vallen’.
We streven naar de zogenaamde LVO op de volte:
- Lengtebuiging
- Voorwaarts neerwaartse tendens
- Ondertreden
Als de LVO in orde is, zal het paard correct draaien op de volte en niet meer naar binnen of naar buiten vallen.
Het aanleren van de oefening
De volte wordt eerst aangeleerd aan de hand en aan de longe. Dit leert het paard om op een cirkel te draaien in de verschillende gangen en hij leert zijn balans te vinden zonder dat het ruitergewicht hem in de weg zit.
Later zal het paard de oefening dan gemakkelijk oppikken onder de ruiter, waarbij het paard in eerste instantie nog ondersteund wordt door de longeur.
Ook in vrijheid moet het paard een goede buiging aannemen en ondertreden met het binnenachterbeen en zich dus niet op of over de schouder laten vallen.
Variaties
Voltes van 20 meter (voltes hele baan) en voltes van 10 meter (voltes halve baan)
- De volte verkleinen
- De volte vergroten
- Door een S van hand veranderen door de volte
Slangenvoltes
- Tempowisselingen
- Overgangen
0 reacties op “Volte”