Latest Blogposts

Voorwaarts-neerwaarts

PaardenBegrijpenIn het rechtrichten wordt het paard sterker gemaakt in lijf en ledematen en voorbereid op het dragen van de ruiter.

De eerste oefening is het paard te leren zijn hoofd in een voorwaarts-neerwaartse positie te brengen. Deze oefening wordt uitgevoerd in stilstand.

Doel

Dit is een belangrijke oefening om het paard te leren om te reageren op de kaptoom en om zich te ontspannen.

  • De kaptoom is een belangrijk hulpmiddel in de communicatie tussen paard en ruiter. Een paard moet eerst het gevoel van de kaptoom begrijpen en welke aanwijzingen er mee gegeven worden. Van nature weet een paard niet dat hij moet wijken voor de druk die hij voelt via de kaptoom. Het is belangrijk dat het paard dit in een vroeg stadium leert begrijpen en de ruiter leert vertrouwen. Daarom is dit de eerste oefening.
  • Door deze oefening te doen, komt het paard in een zogenaamde rusthouding, waardoor het paard zich automatisch gaat ontspannen.

Het aanleren van de oefening

PaardenBegrijpenEen belangrijk element in deze oefening is ‘wijken voor druk’.

Sluit je hand en geef druk op de longe of de teugel. Het paard moet wijken voor druk op het moment dat jij druk zet. Indien het paard reageert, open je je hand onmiddelijk en je laat de druk los, als teken dat het paard juist gehandeld en gereageerd heeft.

 

 

 

 

2 reacties op “Voorwaarts-neerwaarts

Plaats een reactie


*