Latest Blogposts

Voorwaarts-neerwaarts

PaardenBegrijpenIn het rechtrichten wordt het paard sterker gemaakt in lijf en ledematen en voorbereid op het dragen van de ruiter.

De eerste oefening is het paard te leren zijn hoofd in een voorwaarts-neerwaartse positie te brengen. Deze oefening wordt uitgevoerd in stilstand.

Doel

Dit is een belangrijke oefening om het paard te leren om te reageren op de kaptoom en om zich te ontspannen.

  • De kaptoom is een belangrijk hulpmiddel in de communicatie tussen paard en ruiter. Een paard moet eerst het gevoel van de kaptoom begrijpen en welke aanwijzingen er mee gegeven worden. Van nature weet een paard niet dat hij moet wijken voor de druk die hij voelt via de kaptoom. Het is belangrijk dat het paard dit in een vroeg stadium leert begrijpen en de ruiter leert vertrouwen. Daarom is dit de eerste oefening.
  • Door deze oefening te doen, komt het paard in een zogenaamde rusthouding, waardoor het paard zich automatisch gaat ontspannen.

Het aanleren van de oefening

PaardenBegrijpenEen belangrijk element in deze oefening is ‘wijken voor druk’.

Sluit je hand en geef druk op de longe of de teugel. Het paard moet wijken voor druk op het moment dat jij druk zet. Indien het paard reageert, open je je hand onmiddelijk en je laat de druk los, als teken dat het paard juist gehandeld en gereageerd heeft.

 

 

 

 

2 reacties op “Voorwaarts-neerwaarts


Comment author said

Door barbara op 20 mei 2015 om 14:19

Mijn paard gaat onzettend op slot wanneer ik m neerwaarts vraag.
hij wijkt overal voor druk, behalve neerwaarts met zijn hoofd.
ik heb van alles geprobeerd, 4 fases achter zijn order de druk opvoeren, bij de neusriem van t kaptoom de druk contact houden, praten, aaie in zijn hals. hij houd t met gemak 10 min vol, en lijkt niet te leren van de bevenstaande.

vb ik heb 4 dagen achter elkaar het geprobeert op te lossen met een constante druk via de neurriem. eerst zacht en dan tot een stevige greep. ik houd de greep vast, paard gaat in verzet en na 10 min ontspand hij. pffffff, samen ontspannen, positieve toon. maar precies dezelfde aanpas halverwege de training, of aan het begin van de volgende dag…. geen ene resultaat weer 10 min in protest.

en ik wordt mega giftg van binnen…..

is er nog een andere methode om wel succes te boeken.

gr barbarba

 

Comment author said

Door Madeleine op 2 januari 2016 om 17:04

Een beetje late reactie, maar hopelijk heb je al iets gevonden of heb je hier nog wat aan.
Is het misschien een idee om in plaats van druk snoepjes te nemen? Kijken of hij dan wel naar beneden gaat? En dat dan proberen uit te bouwen met een heel klein beetje druk. En iedere cm of mm die hij naar beneden gaat uitbundig belonen door middel van weghalen druk, snoepje uitbundig belonen en een super blije stem?
Zo hielp het bij mijn pony wel. Die vind dat nu hartstikke leuk om te doen.

 

Plaats een reactie


*