Latest Blogposts

Spierpijn bij paarden

De gymnastische opleiding van het paard zal niet altijd zonder spierpijn gepaard gaan.

Bij overbelasting, een ontsteking of beschadiging door een ongeval kan spierpijn ontstaan.

Spieren zijn verantwoordelijk voor de beweeglijkheid van het skelet. Door afwisselend samen te trekken en te ontspannen kunnen veel verschillende bewegingen worden uitgevoerd.

Oorzaak

Spierpijn ontstaat vooral bij gebruik van spieren, die normaal niet of nauwelijks worden gebruikt. Als een paard zadelmak gemaakt wordt en vervolgens beleerd wordt kan spierpijn ontstaan. Maar ook als je een paard dressuurmatig traint en af en toe eens een sprongetje maakt, kan er dus spierpijn optreden. Een zware training kan ook voor spierpijn zorgen. En ruiters die net beginnen met paardrijden hebben vaak ook spierpijn na de eerste les.

Door overbelasting van het lichamelijk bewegingsstelsel (spieren, gewrichten, pezen e.d.) kunnen de spieren en gewrichten stijf en pijnlijk worden. Door overbelasting verkorten de spieren. Die stijve, gespannen spieren zijn moeilijker te doorbloeden. Er ontstaat pijn door een ophoping van afvalstoffen of gebrek aan zuurstof.

Vandaar dat rekken en masseren goed is bij spierpijn, daarmee verbeter je de doorbloeding.Een goede doorbloeding helpt ook tegen de piepkleine scheurtjes in de spiervezels die mogelijk een rol zouden spelen. Die ontstaan vooral bij bewegingen waarbij een spier een remmende kracht levert, terwijl hij langer wordt. Denk hierbij bv. aan verhuizen, een dag later heeft u spierpijn in uw bovenbeenspieren door het vele traplopen.De natuurlijke reactie van het lichaam op die kleine beschadigingen, de ontstekingsreactie, verergert de pijn en zorgt voor extra vocht in de spier die dik en hard wordt.

Wat te doen bij spierpijn

Wat in elk geval niet helpt is als de ruiter op de bank blijft liggen en het paard op stal blijft staan. Beter is het om in beweging te blijven en zo zijn er nog andere manieren om de spierpijn te verlichten of te voorkomen.

Bewegen

Iedereen weet dat het ’s ochtend onmogelijk kan lijken om uit bed te komen als je spierpijnt hebt. ’s Middags gaat het dan al een stuk beter door het bewegen. Door de aangedane spieren rustig te bewegen of door juist andere spieren aan het werk te zetten, vermindert de pijn en versnelt het herstel. Door met het paard een ontspannende buitenrit te maken, verbetert u de doorbloeding van het hele lichaam. Afvalstoffen van de herstellende spieren kunnen worden opgeruimd en voedingsstoffen en zuurstof komen sneller waar ze nodig zijn.

Masseren

Masseren verhoogt de doorbloeding en maakt de stijve spier weer los, dus massage helpt zeer zeker bij spierpijn.

Rekken

Voor spierpijn bij de ruiter is het aan te raden de zere spieren voorzichtig te rekken. Forceer het niet en rek níet verend. Gewoon drie keer acht tellen de spier op lengte brengen zonder pijn is voldoende.

Het rekken van spieren bij een paard is meer het werk van een fysiotherapeut. Als u dit zelf wilt doen, doe dit dan in overleg met dierenarts of fysiotherapeut en laat u goed voorlichten.

Spierpijn middelen?

Het gebruik van spierpijnmiddelen (midalgan, spiroflor) is niet nodig. Veel spierpijnmiddelen versterken de doorbloeding van de huid, waardoor deze warm wordt. De huid wordt wel warm, maar de warmte dringt onvoldoende door tot de daaronder liggende spieren. De spieren zelf worden slecht bereikt, waardoor er geen direct effect op de spieren is. Dat geldt ook voor crèmes met al dan niet ontstekingsremmende en pijnstillende stoffen. Het is een illusie dat de werkzame stof in zo’n crème de spieren kan bereiken. De bloedvaatjes vlak onder de huid hebben die stoffen allang weggevoerd, voordat ze dieper kunnen doordringen. Onder die bloedvaatjes ligt eerst nog een laagje vet, en daaronder nog een stevig bindweefselvlies, dat de spier verpakt.

Kou en tocht vermijden

Het raadzaam om kou en tocht te vermijden.

Drinken

Zowel ruiter als paard moeten voldoende vocht tot zich nemen.

Afkoelen

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat spierpijn minder is als je zwaar belaste spieren direct na de training een kwartier onderdompelt in ijswater en deze behandeling drie dagen lang tweemaal daags herhaalt. Maar ja, zo krijgt de remedie wel veel weg van een nieuwe kwelling..

Goede warming up en cooling down

De volgende keer dat u dezelfde training doet, zal de spierpijn veel minder zijn. Verstandig trainen is dus eigenlijk de beste manier om spierpijn te voorkomen.

Tijdens de lessen wordt hier aandacht aan besteed.

0 reacties op “Spierpijn bij paarden

Plaats een reactie


*