Latest Blogposts

Domesticatie

PaardenBegrijpen

Het paard is zo’n 6000 jaar geleden gedomesticeerd en helpt ons vanaf die tijd met de jacht, met het werk op het land en in de mijnen, het heeft oorlogen met ons gevoerd, hij heeft ons vervoerd van A naar B, het heeft onze post bezorgd middels de postkoets, hij heeft ons vermaakt in het circus enz. enz.

In deze tijd is het paard niet echt een werkpartner meer van ons maar nog wel enorm gewild in de wedstrijdsport en op recreatief gebied.Wij als mens willen wat van een paard, al eeuwen lang.

Wat zou een paard graag willen?

PaardenBegrijpen

Als je 100% vanuit het paard zou redeneren zou je eigenlijk niks van hem moeten willen en niks van hem moeten vragen en hem lekker paard laten zijn op de prairie. Als je echt een paard zou vragen wat hij wil, zou hij het volgende melden: Hij zou de hele dag, week in week uit, jaar in jaar uit, graag lekker met soortgenoten een beetje over de steppes van plek naar plek trekken. Beetje grazen, beetje soezen, beetje spelen, elkaars vacht verzorgen, oude merries plagen, een robbertje vechten, een boom kaalvreten, beetje voortplanten..

Wil je je paard tegemoet komen in zijn ultieme droom, dan zou je paarden dus in een kudde geboren moeten laten worden, vanaf dat moment altijd minstens op 300 meter afstand moeten blijven en het paard lekker paard laten zijn in het wild.

In het wild: Survival of the fittest

In de vrije natuur gaat het bij paarden om ’’survival of the fittest’’, dat betekent simpel gezegd dat het sterkste en gezondste paard als prooidier zal overleven.

Gedomesticeerd (gewild): Survival van degene die zich het best kan aanpassen

PaardenBegrijpen

Voor gedomesticeerde paarden geldt iets heel anders: het paard dat zich het best kan aanpassen aan het leven in gevangenschap zal ’’overleven’’. Een paard dat zich schikt in andere, menselijke cq onnatuurlijke leefomstandigheden en zonder stress met de mens kan samenleven zal het het langste volhouden.De fokkerij heeft hier op ingespeeld en heeft met die paarden doorgefokt die zich het beste konden aanpassen zonder dat ze in de stress of in paniek raakten.

Gewild doch onnatuurlijk

Doordat wij als mens wat van hem willen, doen we dus heel veel dingen met paarden die in wezen onnatuurlijk zijn:

 • Het paard werkt samen met een roofdier (mens).
 • Hij komt in onnatuurlijke omgevingen met auto’s, vrachtwagens enz.
 • We doen het paard een halster om.
 • Het paard krijgt een bit in, een zadel op of een gareel om.
 • Het paard krijgt een deken om.
 • We spannen hem in voor een koets.
 • We rijden hem rond in een manege.
 • Het paard krijgt hoefijzers onder.
 • Het paard zijn kiezen worden geveild door de tandarts.
 • Paarden helpen de bereden politie midden in de stad bij het sussen van rellen.
 • Paarden werken in het circus en doen kunstjes.
 • Paarden elders in de wereld worden nog steeds als transport- of werkpaard gebruikt.
 • We gaan op een paard zitten (op die plek waar hij in het wild door een roofdier aangevallen wordt).
 • We zetten het paard in een wei zetten, waar hij zowel gaat grazen als ook gaat mesten. In de vrije natuur zal hij dat nooit op dezelfde plek doen ivm kans op ziektes. Geen nood: daartoe hebben we de (onnatuurlijke) wormenkuur uitgevonden.
 • Het paard zetten we in een willekeurig koppel in de wei. In het wild sluit hij zich aan bij de harem die bij het paard past. Paarden hebben ook voorkeuren voor ’’vriendjes’’ en bij mensen kunnen ze vaak niet zelf kiezen met wie ze graag in de wei willen.
 • Sommige paarden staan in hun eentje in een wei terwijl het kuddedieren zijn.
 • Sommige paarden staan per dag 23 uur in een box terwijl het bewegingsdieren zijn.

We rijden het paard rond in een trailer. In het wild zal een paard als prooidier altijd op de open vlaktes willen verblijven, hij heeft daarbij geen behoefte aan een huis of nest en hij trekt zich niet terug in een hol.

PaardenBegrijpenEen paard dat bij mensen leeft zal in wezen altijd op vele fronten beperkt worden in zijn gaan en staan en in zijn vrijheid. Hij wordt opgesloten in een wei, in een box, tussen twee teugels en twee benen, tussen een lamoen van een koets, in een trailer, vastgebonden aan een muur om hem te poetsen en hij wordt rondgereden in een gesloten hal. Een paard dat leeft bij mensen is eigenlijk nooit werkelijk helemaal vrij.

Alleen die paarden die zich konden aanpassen aan dit leven in gevangenschap en in onderdanigheid hebben zich laten domesticeren.

Laat liefde en verantwoordelijkheid jegens het paard al uw handelingen bepalen

We hebben dus als mens de enorme verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk voor het paard te zorgen, vanuit zijn basisbehoeftes gezien.

2 reacties op “Domesticatie

Plaats een reactie


*