Latest Blogposts

Instincten

Een paard kent 4 overlevingsinstincten, ook wel de 4xF genoemd:

 • Flight (vluchten)
 • Fight (vechten)
 • Freeze (verstijven)
 • Faint (flauwvallen)

Als een paard in zijn ogen worden geconfronteerd met een bedreiging (paraplu, vliegenspray), stuurt het zenuwstelsel een serie stresshormonen, waaronder adrenaline, het lichaam in. Wanneer deze hormonen snel worden rondgepompt, zorgen deze stoffen ervoor dat het lichaam van het paard in een toestand van opwinding raakt met daarbij de volgende lichamelijke reacties optreden:

· de hartslag versnelt
· de bloeddruk stijgt
· de ademhalingsfrequentie neemt toe
· de spierspanning neemt toe
· de stofwisseling gaat op hogere toeren draaien (het paard gaat mesten)

Het paard kan daarop volgt reageren:

In noodsituaties onmisbaar

De vecht- of vluchtreactie is het meest nuttig en in noodsituaties onmisbaar: het bereidt het paard erop voor het hoofd te kunnen bieden aan een reële bedreiging door te vluchten of te vechten. Deze reacties waren van essentieel belang voor overleving in de loop van de evolutie.

In dagelijkse situaties vervelend en schadelijk

Heden ten dage vinden wij als mens dat het paard nog betrekkelijk zelden levensbedreigende situaties tegenkomt, maar het paard denkt daar wel eens anders over. Een paard ziet soms ‘’normale’’ omstandigheden (een juryhokje, een trailer) als een stressvolle of levensbedreigende situatie. Sommige mensen denken dan: ‘’Stel je niet aan’’ en vinden de reactie van het paard onzinnig, vervelend, schadelijk:

 • Het paard slaat op hol in het bos (flight).
 • Het paard slaat naar de hoefsmid met zijn achterbenen (fight).
 • Het paard wil de trailer niet op (freeze).
 • Het paard laat zich tijdens het vervoeren vallen (faint).

Jong geleerd, oud gedaan

Vroege ervaringen zijn van groot belang voor later gedrag. Dus het is belangrijk dat jonge dieren op een goede manier in alle rust en kalmte met zoveel (menselijke) omstandigheden, omgevingen, situaties, dingen, geluiden enz. in aanraking komen.

Schrik- & obstakeltraining

Gelukkig kunnen oudere paarden van alles leren. Politiepaarden leren zelfs hun vecht- en vluchtrespons te onderdrukken als ze bloot staan aan lawaai, fel licht, sirenes, onrust enz. Via een trainingsmethode zoals de ‘schrik & obstakeltraining’ van Paarden Begrijpen, kunnen we de primitieve reacties bij het paard verminderen en zelfs voorkomen en daarmee de negatieve gevolgen en schadelijke effecten voor ruiter en paard beperken.

Door de training worden de volgende doelstellingen bereikt:

 • Het paard ziet de mens als kuddeleider en volgt gehoorzaam en vol vertrouwen.
 • Dit komt de veiligheid ten goede.
 • Het paard krijgt meer zelfvertrouwen en werkt beter samen met de ruiter.
 • Het paard zal beter op signalen van de ruiter leren reageren.

Via schrik- & obstakeltraining kunnen we het paard laten wennen aan obstakels en door het paard te belonen als het paard door/langs/over een obstakel (wip, vliegengordijn enz.) gaat, maken we het object en de ervaring positief en geven we het paard (zelf)vertrouwen.

1 reactie op “Instincten

Plaats een reactie


*