Latest Blogposts

Het veulen, de eenjarige en de tweejarige

Het veulen, de eenjarige en de tweejarige zijn nog niet rijp om met het rechtrichten te beginnen. Zij moeten eerst nog opgroeien.

Het leven van een paard start als veulen. Het duurt vervolgens een aantal jaren voordat we met het paard kunnen starten met de opleiding in de academische rijkunst. In de tussentijd laten we het paard opgroeien tussen andere paarden en bereiden we het jonge paard voor op het samenleven met de mens en op het leven als rijpaard.

Binnen twee uur na de geboorte leert een veulen de instinctieve vaardigheden, omdat een paard een prooidier is en moet kunnen vluchten. Het is belangrijk dat het veulen binnen deze twee uur op een positieve manier in contact komt met mensen, om zo de eerste indrukken voor altijd in zijn geheugen te prenten.

In de eerste twee weken van zijn leven ontwikkelt het jonge paard zijn zintuigen: zijn gehoor, reuk, smaak, tastzin en zijn gezichtsvermogen. Het is dus heel belangrijk om in deze weken met moeder en veulen afwisselende omgevingen op te zoeken. Een rijke leefomgeving versterkt de zintuigelijke vermogens van het jonge paard en zorgt ervoor dat hij op latere leeftijd minder snel schrikt.

Gedurende het eerste half jaar leert het veulen vooral om paard te zijn. Het is belangrijk om het veulen tussen soortgenoten te laten opgroeien. Zo leert het de paardentaal en de regels in de kudde. Ook het opgroeien met leeftijdsgenoten is belangrijk. Het paard kan dan veel met andere veulens, een- en tweejarigen spelen en dat is goed voor de ontwikkeling van botten en pezen en zijn algemene fysieke ontwikkeling.

Het veulen, de eenjarige en de tweejarige leren om ‘paard te zijn’ door imprinten, observationeel leren, latent leren, sociaal leren and habituatie.

Het jonge paard Het jonge paard Het jonge paard

Als het paard drie is, kan de basistraining beginnen.

Ferrari paard

Als je een ‘Ferrari’ paard wilt, laat je jonge paard dan zo lang mogelijk in de kudde staan.

Desensibiliseer hem zo min mogelijk in zijn jonge jaren om hem super scherp te houden.

Paarden die als 1, 2 en 3 jarige veel in mensenhanden zijn geweest en veel met mensen zijn omgegaan zijn vaak een stuk trager in reacties. Zeker als de mens in kwestie zelf niet super snel is met het loslaten van druk, kunnen paarden wat traag, log en zelfs bot worden. Ze wijken dan niet meer in een split second voor druk op de neus, achter de oren enz. en gaan vrolijk op je tenen staan.

Een paard in het wild zal NOOIT tegen een ranghogere opbotsen laat staan op zijn tenen staan. Het zijn die supersnelle vlugge reacties die een paard moet leren in zijn jonge jaren en de beste paardentaal kan hij leren van zijn soortgenoten, daar kan geen mens tegenop.

Paarden die in het wild leven zijn altijd supersnel en reageren op de kleinste oorbeweging van de leider van de kudde. Trage reacties betekenen namelijk: kans dat je het niet overleefd.

En wie wil er niet een paard die haarscherp aan de hulpen is.

Als je een sloom paard treft kan het zijn dat hij niet voldoende kudde- cq lichaamstaal ontwikkeld heeft en minder gesocialiseerd is.

Dan kan hij er nog zo mooi uitzien maar dan is het als het ware een Porsche met een Kever-motor.

 

0 reacties op “Het veulen, de eenjarige en de tweejarige

Plaats een reactie


*