Latest Blogposts

Ruitermak maken

Het ruitermak maken bestaat uit een aantal stappen, waarbij pas een volgende stap gezet wordt als het paard volledig op zijn gemak en ontspannen is met de voorgaande stap.

1. Leunen op de rug

De eerste stap bij het ruitermak maken bestaat uit het laten wennen van het paard aan druk op zijn rug. De ruiter springt eerst een paar keer op en neer naast het paard waarbij de ruiter met zijn handen op de paardenrug leunt. Als het paard rustig blijft staan, krijgt de ruiter een ‘’pootje’’ om op de paardenrug te komen.

Ruitermak Ruitermak Ruitermak

2. Hangen op een stilstaand paard

De tweede stap van het ruitermak maken is het hangen op het paard. Het paard is gezadeld met een bareback pad’. Dit is zacht voor de ruiter en mocht het paard een keer schrikken, dan glijdt de ruiter er zo af. Tijdens het hangen wordt het paard aangeraakt over zijn hele lijf om hem minder gevoelig te maken op een onverwachte aanraking.

Ruitermak Ruitermak

3. Hangen terwijl het paard beweegt

Voor het paard is het een hele verandering om gewicht te dragen. Door korte stukjes met het paard aan de hand te lopen zal het paard steeds gemakkelijker gaan bewegen. De ruiter beweegt zijn armen en benen zodat het paard aan onverwachte bewegingen leert wennen.

Ruitermak Ruitermak Ruitermak

Ruitermak Ruitermak Ruitermak

4. Zitten op een stilstaand paard

Dan slaat de ruiter zijn been in alle rust over het paard heen en gaat voorovergebogen zitten. Zo wordt de rug van het paard niet onmiddellijk zwaar belast en de ruiter kan zich er gemakkelijk af laten glijden als het paard onrustig wordt.

Ruitermak

5. Rechtop zitten

Als de vorige stap goed gaat, kan de ruiter geleidelijk aan meer rechtop gaan zitten. Het paard wordt regelmatig beloond, ook met iets lekkers. Daardoor gaat het paard kauwen en ontspant hij zijn kaken waardoor hij in zijn hele lijf ontspant.

Ruitermak Ruitermak Ruitermak

6. Zitten terwijl het paard beweegt

De volgende dag of enkele dagen later wordt het paard gevraagd om in beweging te komen. De ruiter zit in de verlichte zit om de rug te ontlasten. Om de hals van het paard hangt een koord waar de ruiter zich aan vast kan houden zonder het paard aan het hoofd te storen.

Ruitermak Ruitermak

7. Rijden met een zadel

Het paard is al zadelmak gemaakt dus dat is niet nieuw meer voor het paard. Tussen alle stappen laten we het paard regelmatig even bewegen zonder ruitergewicht, zodat hij eventuele spanning af kan laten vloeien.

Ruitermak Ruitermak Ruitermak

8. De ruiter dragen

Via het grondwerk en longeren moet het paard voorbereid worden op het dragen van de ruiter. Via dit grondwerk heeft het paard al geleerd om met zijn binnenachterbeen onder de massa te treden, wat hem nu helpt om de ruiter te dragen en in balans te blijven. Het paard wordt via het lopen met lengtebuiging voorbereid op stap 9, waarbij hij meer op eigen benen op de cirkel moet lopen.

Ruitermak

9. Aan de longe

Aan de longe zit de ruiter op het paard en degene die longeert geeft de hulpen en bepaalt het tempo. Het enige wat de ruiter doet is wat gymnastiek (armen zwaaien, benen heffen e.d.), zodat het paard leert om niet van de ruiter te schrikken.

Ruitermak Ruitermak

10. Inrijden

Zodra het paard de ruiter volledig accepteert en volledig vertrouwt is met het gewicht op zijn rug, is het paard ruitermak. Nu kan het inrijden beginnen, waarbij het paard de zit-, been- en teugelhulpen leert en los van de longe leert lopen.

Ruitermak Ruitermak

0 reacties op “Ruitermak maken

Plaats een reactie


*