Latest Blogposts

Zadelmak maken

Het is verstandig om het paard stapsgewijs voor te bereiden op het dragen van een zadel en een ruiter. In het wild bespringen katachtigen het paard van bovenaf, precies daar waar het zadel komt te liggen en de ruiter komt te zitten.

Via de volgende stappen kunt u ervoor zorgen dat het zadelmak maken in alle rust en kalmte verloopt en dat paniek- en vluchtreacties bij het paard zoveel mogelijk voorkomen worden.

1. Bodywork

Raak het paard aan over zijn hele lijf om zijn lichaamsbewustzijn te vergroten. Raak met je handen tegelijk de rug en de buik aan. Zo zal hij straks niet overgevoelig zijn op de aanraking van de singel en het zadel.

Zadelmak Zadelmak Zadelmak

2. Singelvoorbereiding

Met een sjaal geef je vervolgens druk op de plek waar zadel en singel komen te liggen. Mocht het paard onrustig worden en gaan lopen: blijf druk geven, adem uit, stel hem gerust met een lage rustige stem, totdat het paard stilstaat en laat dan de druk los. Herhaal dit vervolgens een aantal keren. Dit zorgt ervoor dat het paard stil zal blijven staan op het moment dat hij druk voelt en dus er niet weg loopt. Laat ook een singel eens tegen zijn benen bungelen, zodat het paard daar ook niet meer van schrikt.

Zadelmak  Zadelmak

3. Zadeldek

Laat het paard aan een zadeldek snuffelen en benader het paard vervolgens met dit dekje aan weerskanten van zijn lijf. Laat het vervolgens via zijn hals op zijn rug glijden.

Zadelmak

4. Bareback pad

Daarna leg je een bare-back-pad op. Gooi de singel niet over de rug van het paard, maar laat deze behoedzaam zakken aan de rechterkant. Op het moment dat het paard uitademt, singel je gaatje voor gaatje aan.

Zadelmak Zadelmak Zadelmak

5. Zadel

Dan wordt een zadel opgelegd zonder stijgbeugels. Dankzij de rustige voorbereiding accepteert het paard het zadel en de singel vaak zonder problemen.

Zadelmak

6. Stijgbeugels

Tot slot worden de stijgbeugels aan het zadel gehangen, waarna je het paard even laat bewegen. Als het paard gaat draven klapperen deze tegen zijn lijf. Hierop kan het paard een instinctieve reactie laten zien, maar het vlucht- of vechtgedrag dooft snel uit als het paard ervaart dat het hem geen pijn doet.

Zadelmak

Als het paard zadelmak is, is het tijd om het paard goed voor te bereiden op het dragen van een ruiter carrying of a rider.

3 reacties op “Zadelmak maken

Plaats een reactie


*