Latest Blogposts

Reacties op het eBook Academische Rijkunst

eBookVia deze website heb je het e-book Academische Rijkunst gratis kunnen downloaden.

Ik ben benieuwd of het je bevalt en of je er iets aan hebt gehad.

Als je wilt kun je hieronder een reactie achterlaten.

102 reacties op “Reacties op het eBook Academische Rijkunst


Comment author said

Door Paulina Vernooijs op 23 januari 2014 om 12:31

Super boek!

Duidelijke stappen in de juiste volgorde. Een goede basis om mee te beginnen.

 

Comment author said

Door Abby op 13 december 2013 om 11:49

Heel duidelijk geschreven en mooie foto’s. Dochter is het nu aan het bestuderen. Alvast heel erg bedankt voor het ter beschikking stellen!

 

Comment author said

Door Paula op 20 mei 2013 om 22:23

Dag Marijke, beide e-books zijn prachtig inzichtelijk geschreven en ik heb er veel aan. Er wordt precies in beschreven wat ik in andere literatuur erover steeds heb gemist. Mijn dochter en ik rijden sinds januari een interessante merrie, warmbloed, oersterk, heet en scheef, haha. Ze komt uit de eventing topsport maar mag nu alleen nog dressuurmatig gereden worden, we kunnen veel van haar leren. Ik graas regelmatig alle links op jouw website af en vind daar vaak antwoorden op mijn vragen. Dank je wel. Groet Paula

 

Comment author said

Door Kelly Puister op 13 maart 2013 om 11:19

Ik heb het gelezen, vind het erg interessant.
Wil er wel mee bezig gaan in de lente, zodat ik lekker buiten te werk kan gaan. Ben benieuwd!

 

Comment author said

Door Martijn op 12 maart 2013 om 23:26

Ik ben er nog niet aan begonnen, moet het alsnog is doen, maar ben zo druk met school 😛

 

Comment author said

Door Sanne op 18 februari 2013 om 16:12

Ik heb heel veel aan het eBook. Nu weet ik wat me te doen staat om mijn paard recht te richten. Goed les nemen en veel oefenen!

 

Comment author said

Door Hans op 12 februari 2012 om 09:46

Vond het boek heel interessant. Hoewel ik mijn tinker eigenlijk voor puur recreatief rijden had aangeschaft, wil ik nu toch een B-proef dressuur gaan proberen, omdat mijn paardje dit toch best blijkt te kunnen. Door het e-book te lezen zijn me een aantal zaken duidelijk geworden waar we tegenaan gelopen zijn. Heb al het e.e.a. toegepast in samenwerking met de lessen die ik krijg.

 

Comment author said

Door diana op 10 februari 2012 om 21:35

hallo Marijke,

Ik vind het boek heel erg leerzaam.
Ben langzaam met de oefeningen aan de gang gegaan. Hoewel het allemaal erg duidelijk staat beschreven, blijkt het in praktijk niet altijd mee te vallen om uit te voeren.
Voor ons beide valt er nog heel veel te leren, maar ik ben er zeker van dat het helemaal goed komt tussen mij en mijn merrie. We zijn al twee jaat bezig een team te vormen, soms kleine stapjes vooruit, maar de volgende dag weer 10 terug. Ik zal in de toekomst nog heel vaak je informatie op de site gaan raadplegen.

groetjes diana

 

Comment author said

Door inge op 6 februari 2012 om 20:25

Het is geweldig en heel leerrijk!!
Groetjes

 

Comment author said

Door debby baetens op 4 februari 2012 om 13:33

Hallo,ben nog maar net bezig,dus om al te zeggen dat het help is het wat vroeg,maar het is super plezant om dat met je paarden te kunnen doen,dank u voor de goede tips.XXX

 

Comment author said

Door Rene op 19 januari 2012 om 18:59

Beste marijke

Ik heb een merrie van 8 jaar
sinds ik me heb aangemeld op jou site en jouw tips en oefeningen gebruik bij mijn paard gaan we eindelijk erg vooruit
ik heb mijn paard gekocht toen ze 4 jaar was en ben er achter gekomen dat ik eigenlijk op een verkeerde manier met haar bezig was
mijn merrie werd niet echt makkelijker met rijden en ze was ook af en toe kribbig als ik met haar aan het werk wou
nu ben ik met haar weer helemaal bij het begin begonnen dus bij het rechtrichten van haar wat dus ook niet goed was
ik merk aan haar dat ze deze manier erg leuk vind en ze pakt het ook allemaal lekker op
schouderbinnenwaarts en travers gaat al erg goed maar doe ik nog kleine stukjes zodat ze het ook goed blijft uitvoeren
vanaf dat we dit werk doen is mijn paard ontspannender en ik ben ook veel relaxter geworden
dus ik blijf zeker op deze manier verder gaan
groeten Rene

 

Comment author said

Door Tanja op 23 december 2011 om 20:14

Hallo Marijke,
Ik rij reeds 20 jaar en nog nooit heb ik zoveel informatie ontvangen als de laatste maanden. Er wordt zo weinig bij stil gestaan, laat staan uitgelegd waarom . Voor de eerste keer heb ik een jong paard opgeleid, hij betekent enorm veel voor me, mijn ouder paard was mank en nu begrijp ik waarom. Ik wil het nu goed doen en nog jaren van mijn jong paard genieten. Ik ben nu bezig met schouderbinnenwaarts, maar ik doe niets overhaast, ik zal nog veel in je boek lezen, alvast bedankt voor de duidelijke uitleg. groeten Tanja

 

Comment author said

Door Sheila op 19 december 2011 om 10:48

Hoi Marijke, Ik heb je boek met veel plezier en interesse gelezen. Je hebt de dingen heel helder en begrijpelijk neer weten te zetten en daarmee heb je een fijn naslagwerk gemaakt. Ik ga hier zeker weer mee aan de slag want zo is dressuur heel logisch en eenvoudig, precies zo als het hoort te zijn.

Er viel me nog een dingejte op. Er is veel aandacht voor het verzamelde werk maar ik lees niets over het verruimen van de gangen of het uitgestrekte werk. Is daar een reden voor?

 

Comment author said

Door Veerle op 15 december 2011 om 21:57

Hey Marijke,

Ik heb je boek gelezen en vind het echt super
ook heb ik je cursus rechtrichten, voor mij een schat aan kennis gemakkelijk om te begrijpen en toe te passen .
Na een verplichte rust van 6 maand (al mijn paarden waren na hun transsport door een Nederlandse prof transsport firma zwaar gewond afgeleverd na 30 u transsport ipv 12u)
kan ik nu gelukkig weer beginnen met ze te trainen.

Dank je voor het delen van je kennis
Veerle

 

Comment author said

Door Thea van Meetelen op 8 december 2011 om 15:59

Beste Marijke,
ik heb het boek doorgelezen ik was wel al bekend met deze manier van rijden en trainen van je paard.Ik vind je boek overzichtelijk en makkelijk te lezen en wil je dan ook heel erg bedanken voor de kans om dat te kunnen douwnloden.

Met een vriendelijke groet,
Thea van meetelen
Nieuwegein.

 

Comment author said

Door Marja op 26 november 2011 om 23:01

Beste Marijke,

Ik ben een recreatie ruiter onder het mom lol met je knol, maar wel gezond houden van mijn knolletje, dus ben veel bezig met hem, met het oefenen van je werk, en dat gaat heel leuk, ik vond het e boek een genot om te lezen en mee aan de slag te gaan.
Bedamkt

 

Comment author said

Door Erik Kroot op 24 november 2011 om 08:06

Beste Marijke,
Je vroeg om een reactie. Ik denk dat je het doel van paardrijden voor heel veel mensen goed omschreven hebt. Ik ben het met jeens. Ik wil niet op details ingaan. Op deze manier richt ik ook mijn paarden af en daar heb en krijg ik veel voldoening van. Ik rijd nog altijd enkele springpaarden naast mijn baan als vertegenwoordiger van Besterly paardenvoeders. Ik ben professioneel opgeleid of heb daar m’n best voor gedaan: Deurne, gewerkt voor internationale springruiters, zelf een stal gehad etc.Ik heb jouw manier van rijden ondekt door Jan Vos uit Wijk en Aalburg, 84 jaar. Hij heeft nog les gehad van Joop de Jong, de instructeur van Ernest van Loon. Zij spreken niet anders. Ik haal hier nog iedere dag plezier uit. Ik hoop ook dat andere het ook ontdekken. Je hoeft er niet speciaal dressuurruiter voor te zijn. Het is inderdaad paarden begrijpen. Heel leuk.
Groeten,
Erik Kroot

 

Comment author said

Door Jan Evers op 22 november 2011 om 19:18

jan evers,

hallo Marijke
ik longeer veel jonge paarden b.v.
klaarmaken van hengsten voor de keuring en gebruik je oefeningen om ze sterker en buigzamer te maken.
met vr gr
jan evers

 

Comment author said

Door Waldo T.Mojet op 21 november 2011 om 19:14

Beste Marijke, het is een fantastisch boek. Zelf heb ik meer inzicht op het rijden in het algemeen, het geeft een prima basis om met verder te ontwikkelen in de dressuur. Helaas heb ik geen eigen paard maar ook in de lessen is het heel bruikbaar voor mezelf. Dank hiervoor. Waldo.

 

Comment author said

Door antje schneider op 21 november 2011 om 17:45

Hello Marijke, forgot to ask if the little book of”Jasmijn and Jolijn” is also available in an english version. Would love to use it in my ridingclub here in Ireland; we all know it, but it is great to sometimes be reminded of it.Kind regards Antje

 

Comment author said

Door antje schneider op 21 november 2011 om 17:38

Hi marijke, great that the ebook also exists in english. Now I dont have to translate everything anymore for my 2 daughters who are keen “eventing”/”military” riders. They are very much into the classical way of training horses and we think that this way of training is not only a good foundation for dressage (as pieter mentioned here)but for all disciplines in riding. The E-book is very practical and it answers our questions more direct then the many books of old times about the art of riding which are correct but sometimes very hard to read. I see your learning material as a link between these and the modern dressage teachers, who use often their own name as “-in the method of”-, thereby only repeating what Xenophone already wrote BC. Sometimes I find your explanations in the ebook a bit short. I think you go very quick from “inrijden” to “schouderbinnenwaarts”. What about movements like “square halt” and “Legyielding”. Overall very good though.

 

Comment author said

Door Pieter op 21 november 2011 om 14:39

Beste Marijke! Ik vind het boek geweldig. Heb er veel plezier van. Ik ben volkomen leek en alleen maar zeer geinteresseerd in dat wat en hoe een dressuurruiter en zijn paard doen om de dressuursport zo mooi te maken. Het boek “Paarden en Ponys” van Tam Pickeral gebruik ik bij het lezen van jouw boek als naslagwerk.
Vriendelijke groet en nogmaals dank!

 

Comment author said

Door claudia op 20 november 2011 om 21:28

ik vind het erg leerzaam en leuk om het uit te voeren
geweldig gewoon

 

Comment author said

Door antje schneider op 19 november 2011 om 19:55

Hello very good, short and clear, pitty there is no english version or is there??? Regards Antje from Ireland

 

Comment author said

Door Linda Vergaerde op 12 november 2011 om 22:57

Beste Marijke,

Jou e-book interreseerde mij geweldig,
ik ben voor het moment nog bezig met grondwerk level 1, in februari wordt het paard zadelmak gemaakt, daarna zal ik veel genot krijgen van jou e-book denk ik, alvast bedankt Marijke!

 

Comment author said

Door Maarten op 10 november 2011 om 20:05

Hallo,
Het is een mooi beknopt overzichtswerkje.
Mijn dank hiervoor.

 

Comment author said

Door Liane Zandbergen op 9 november 2011 om 12:30

Hoi,
Ik vind het e-book heel interessant en leerzaam. Er zijn voor mij heel wat puzzelstukjes op zijn plaats gevallen na het lezen van dit boek en dat merk ik heel goed bij het in de praktijk brengen van deze theorie. Voor mij een goede basis om me verder in te ontwikkelen.
Mvgr, Liane

 

Comment author said

Door katrien op 2 november 2011 om 13:32

Beste,
Het is super intressant, en knap in elkaar gestoken, leest en leert makkelijk. Ik zit nog maar aan de eerste oefeningen met mijn paard, dus heb ik nog niet echt resultaat, 1 ding is zeker, hij vindt het best wel een leuke manier van werken. (tot hiertoe toch!) groetjes katrien

 

Comment author said

Door Christine op 26 oktober 2011 om 23:05

Beste Marijke,

Dit boek is heel leerrijk! Zeker gezien ik van plan ben om zelf iets op te starten om jonge paarden op te leiden. Reden hiervoor, mijn paard is 9 jaar, schitterend en slim paard maar ze is mishandeld geweest van jongs af (te vroeg mee begonnen en nadien serieus slaag gehad door verschillende mensen) . Ik heb haar nu 1 jaar en gezien ik geen ervaring had met dit soort, een brave deugniet ruin en een super brave merrie wel beide met pit en karakter) is het mij toch gelukt om haar gedrag, uit angst, serieus te verbeteren. Had ik dit eerder gelezen had ik al een serieuze stap verder geweest.
Dank u !!

 

Comment author said

Door jeremy op 18 september 2011 om 17:30

hoi marijke ik vindt het een heel leerzaam boek het gaat steedts beter met mn paard

 

Comment author said

Door gerard te kampe op 11 september 2011 om 18:37

beste marijke ja ik vind het boek fantastisch heel duidelijk sommige dingen moet ik navragen omdatik nu zou je wel lachen maar het is niet anders ik word over een half jaar 70jaar en nooit paard gereden.voor ongeveer 35jaar geleden hebben mijn kinderen wel paard gereden toen heb ik vele overuren moeten werken om het te bekosten maar de liefde voor het paard is blijven bestaan. mijn kinderen zijn al lang het huis uit ik ben dus al opa van 2 17jarige kleindochters het ebook is dus een welkom geschenk ik vind alle technieken die op de grond kunnen gebeuren heel intressant en wil me daarin mijn plezier in beleven. daarom ben ik van plan een dier te kopen als het de portemonee toelaat ikheb een 5jarige merrie op het oog ze heeft nu een veulen en mag in dec van het veulen af het paard kent nog niets het is een oldenburger met duitse papieren staat ook in dld mooi dier. dus ik heb nog een heleboel te leren. dat vind ik niet erg hopelijk weet jij een oplossing tekts wordt te lang. vr gr ger

 

Comment author said

Door Melanie op 11 september 2011 om 08:05

Ik heb het e-book gehelemaal uitgelezen en ik ben al begonnen met het trainen. Ik rijd een haflinger van 6 jaar en een jonge pony van 3 jaar en ik ben van plan ze op te leiden volgens deze manier. Ik ben al begonnen en ik merk nu pas hoe scheef mijn paarden eigenlijk zijn. Ook ga ik beginnen om een tuiger op deze manier op te leiden. Ik vind het heel erg leuk om deze dingen met mijn paarden te doen en ik hoop dat ik wat met ze kan bereiken. Ik heb heel veel geleerd van het e-book en ook van alle andere informatie. Ik vond het fijn dat het e-book gratis beschikbaar is gesteld. Ik denk dat heel veel andere ruiters zich dan ook bewust worden van de scheefheid van hun paard.
Bedankt Mareike!

Groetjes, Melanie

 

Comment author said

Door gerard op 9 september 2011 om 07:05

Ik ben begonnen met het lezen van het boek en er staat veel informatie in waar ik wat mee kan. Ik ben van plan om een paard te kopen. Ook de pb kennisbank is een goede manier om het een en ander te weten te komen.

 

Comment author said

Door Edmee op 8 september 2011 om 12:58

Hallo Marijke,

Ik ben een beginner met paardrijden en ook met het omgaan met paarden. Door een aantal sessies coaching met paarden (equitherapie) werd mijn interesse in paarden gewekt en ben ik met lessen begonnen. Door jouw e-book te lezen werden mij een aantal dingen duidelijk, bijv. dat ik dat het paard waarop ik reed niet goed rechtgericht leek te zijn en dat zoals het ging niet puur aan mij als beginneling lag. Ik ben inmiddels overgestapt naar een andere manege en daar is mijn ervaring tot nu toe veel beter. Dat was één van de nuttige informatie die ik uit het e-book haalde. Hartelijk bedankt!
groetjes,
Edmée

 

Comment author said

Door Kim op 29 augustus 2011 om 11:54

Hallo, Ik wil u laten weten dat het ebook veel duidelijkheid verschaft. Je leerd de logica ook echt te begrijpen hoe je het paard daadwerkelijk kan verbeteren in zijn lichaam. En dat verzet komt door menselijke onkunde en of te weinig kennis over het paarden lichaam en het bij behorende gedrag. Ik hoop dat meer mensen deze kennis onder ogen krijgen zodat mens en dier ontspannen en optimaal samen kunnen werken en beide er veel plezier aan beleven en zich lekkerder in hun vel gaan zitten. Zo beleef ik het nu met mijn paarden. Heel veel dank hier voor!

 

Comment author said

Door Liesbeth op 15 augustus 2011 om 20:48

Een helder boek, fijne theoretische ondersteuning bij de lessen die ik sinds kort van Neeske krijg.

 

Comment author said

Door Ivana op 11 juli 2011 om 19:45

Hallo,

Ik ben Ivana Meurs en mijn leeftijd is 14jaar. Ik rijd klasse DL springen. het probleem is mijn pony is niet actief genoeg in de achterhand. Ik probeer actief te rijden volgens Eboek. Langzaam vorder ik.

vriendelijke groet en bedankt voor het Ebook,
Ivana Meurs

 

Comment author said

Door arjan op 11 juli 2011 om 13:18

helemaal geweldig dit boek daar kunen we allemaal veel van leren

 

Comment author said

Door elianne op 10 juli 2011 om 11:13

ik kende al een hele hoop maar heb wel wat meer schouderbinnenwaarts gedaan het gaat nu al een stukken beter.
Ik heb er echt wat van kunnen leeren van het boek.

M.V.G ELIANNE VAN DIJK

 

Comment author said

Door Inge op 6 juli 2011 om 19:24

Ik ben met mijn paardje rustig begonnen met schouderbinnenwaarts en ik merk dat hij al een beetje meer gaat dragen. Als ik hem bij het losrijden laat galloperen en later weer na het schouderbinnenwaarts dan voel ik dat hij voor ruimer is. Ik ben op de goede weg.

 

Comment author said

Door Els op 5 juni 2011 om 08:23

Eind maart bleek dat het hoefkatrol van mijn paard bij lange na niet in orde is. Door de reguliere dierehartsen afgeschreven en nu na 5 weken Steffi van der Laarse en rechtrichten is zelfs de buigproef negatief!
Het boek geeft goede ondersteuning bij de lessen. Zo heb ik theoretisch een goede basis en kunnen we in de lessen alles wat vlotter oppakken.
Het boek geeft een perfecte combinatie van achtergrond en practische tips. Het geeft duidelijk weer wat je moet doen en waarom en het is voldoende ondersteund met tekeningen en foto’s. Erg fijn!

Marijke, dank je wel voor het gratis beschikbaar stellen van dit ebook. Het heeft mij en mijn paard enorm geholpen!

Groetjes Els

 

Comment author said

Door herma spaans op 3 juni 2011 om 14:27

Ik vind het boek zeer leerzaam en ben het aan het proberen met mijn paard .
Het is best moeilijk om het zelf te doen, daar mijn paard het ook moeilijk vind wat ik van haar vraag zullen we samen nog even door gaan .
Ik ben recreatieruiter dus ik verwacht geen moeilijke houding van mijn paard, maar zij moet zich wel prettig voelen en gezond blijven zodat we samen nog lang kunnen genieten.

 

Comment author said

Door Whin op 2 juni 2011 om 08:05

@Monique
Ik kan niet voor de eigenaar van deze website spreken, maar het lijkt me toch wel lastig om een specifiek probleem vanaf de pc op te lossen. Mij lijkt het juist goed dat er dan geadviseerd wordt om er iemand in real live naar te laten kijken waar het probleem zou kunnen zitten.
___

Het e-book vind ik een heldere stap voor stap uitleg hebben. Goed in elkaar gezet en voor iedereen te snappen. Ik lees hem regelmatig even door als ik weer met mijn paard gewerkt heb.

 

Comment author said

Door Monique op 1 juni 2011 om 21:42

Beste Marijke,
Ik was heel erg blij met je info en denk dat elk paard verdient om op deze manier beleerd te worden. Ik wilde ook je boek bestellen en heb een mail gestuurd omdat ik hoopte van jou info en tips te krijgen omdat mijn paard met zijn rechter voorbeen sleept. Het antwoord dat ik kreeg stelde mij heel erg teleur, ik werd gewoon doorverwezen naar de lijst van instructeurs en ook mijn vraag of ik met het boek op mijn eentje de oefeningen zelf kon doen werd niet eens beantwoord.
Een paard dat met zijn voorbeen sleept komt niet zo vaak voor en omdat we al zoveel DA’s, chiropracticors, osteopaten ect. hier hebben gehad die geen verbetering hebben gebracht heb ik geen zin meer in weer iemand die het allemaal uit tweede hand heeft (en dit is niet om deze mensen af te breken maar op dit moment heb ik iemand nodig met echt heeeeeeeel veeeeeel ervaring). Ik zal dus moeten blijven verder zoeken ……

 

Comment author said

Door Betty op 24 mei 2011 om 20:06

Erg mijn stijl, goed te begrijpen en hopelijk ook net zo goed uitvoerbaar. Binnenkort komen mijn twee Franse paarden (een Camargue van 3 jaar en een Merens van 12 jaar) naar Nederland en hoop ik met succes de oefeningen te gaan toepassen op hen. Voor beide zijn de oefeningen geschikt. De Merens is eigenlijk alleen gebruikt op toeristische buitenritten. Hij bleek niet zoveel fijne aanwijzingen te begrijpen. Het is ook een heel krachtig paard die ik graag met subtiele aanwijzingen en respect onder controle wil houden. De Camargue is nog jong en net onder het zadel gebracht, maar wel heel slim en koelbloedig. Voor beide zie ik dus wel dat ik ze het een en ander met de academische rijkunst kan bijbrengen.

 

Comment author said

Door Donja op 23 mei 2011 om 13:12

vind het super dat je het gratis aan bied ben het rustig aan het door lezen en een beetje er mee aan het uitproberen met me paard wat die volgens mij aardig leuk vind! bedankt!

 

Comment author said

Door Kees Tops. op 23 mei 2011 om 10:26

Beste Marijke.
Dit is een gouden greep van jou om op deze manier mensen met paarden wegwijs te maken in de omgang. Vooral de tips zijn de moeite waard om om te schrijven. Maar ook paardenmensen kunnen hier nog het nodige van opsteken.
gr. Kees.

 

Comment author said

Door Helga op 18 mei 2011 om 19:36

Het boek bevalt prima! Ik ben nu bezig met de oefeningen met een 4-jarige Fries die net beleerd was voordat de eigenaar geblesseerd was. Hij heeft een paar maand stilgestaan maar pakt de oefeningen erg goed op! Dit boek heeft me bijzonder geholpen.

 

Comment author said

Door Madelon op 9 mei 2011 om 17:46

Hoi Marijke,
Ik vind jouw E-book erg leerzaam. Sinds kort heb ik les van Yacinta Feringa. Zij komt bij ons op stal en Peke (mijn fries) en ik krijgen eindelijk weer meer lol in paardrijden. Bedankt!
Madelon

 

Comment author said

Door Agnes Smit op 8 mei 2011 om 08:35

Het e-book vind ik best intressant maar had het al eerder gedownlowd.Omdat ik de niewsbrief 3dubbel kreeg,heb ik me 2 keer uitgeschreven en net de verkeerde nieuwe inschrijving dus kreeg helemaal geen nieuwsbrief meer.Omdat ik geen andere manier kon vinden om me weer in te schrijven heb ik het via het e-book gedaan.
Het rechtrichten past goed in wat ik toch al deed(werken met dubbele lijnen,grondwerk,freestyle/western rijden).Van veel verschillende methodes pik ik mee wat me aanstaat.Wegens geldgebrek kan ik geen dure lessen nemen maar ben redelijk goed in zelfstudie.
Groetjes Agnes

 

Comment author said

Door Kim op 8 mei 2011 om 08:31

Vind het e-book erg leerzaam en duidelijk.

 

Comment author said

Door Laura op 1 mei 2011 om 08:53

Hallo,

Mij bevalt het e-book erg goed. Ik ben het nog steeds aan het bestuderen en het is een heel leerzaam en duidelijk boek.

Groetjes Laura

 

Comment author said

Door miriam op 28 april 2011 om 22:04

Hoi Marijke.
Ik vind het ebook geweldig lekker duidelijk heb er heel veel aan.
bedankt.
gr miriam

 

Comment author said

Door LIDIE BAKKUM op 26 april 2011 om 19:48

Ik heb als aanmerking op het ebook dat er bij het rechtrichten van een (jong) paard als oplossing alleen oefeningen zoals schouderbinnenwaarts etc aangedragen worden, maar dat juist het rechtuit voorwaarts rijden op twee teugels, met veel overgangen en schakelingen in alle drie gangen net zo belangrijk zijn, vooral omdat als het paard in het rechtuit reactie geeft op jouw hulpen en daardoor bewerkbaar wordt, doordat het zich in het lijf los durft te laten, veel makkelijker de oefeningen zoals schouderbinnenwaarts oppakt.

 

Comment author said

Door Marilou op 17 april 2011 om 19:02

Hallo,

Mijn naam is Marilou Arends. Ik had een aantal weken een gratis e-book aangevraagd. En nu heb ik een e-mail gekregen, over wat ik van het e-book vond. Maar ik heb het nooit ontvangen.

Help? =P

Groetjes Marilou

 

Comment author said

Door Emely op 10 april 2011 om 18:57

Hoi Marijke,
Ik vind het E book heel interessant, maar vond het lastig om alleen mijn paard aan te leren. Gelukkig heb ik een keer hulp gehad van iemand die er al meer ervaring mee heeft en nu kan ik door het boek van jou zelf verder. Ik vind het zo grappig dat je al zo ontzettend snel vooruitgang ziet bij een paard! Bedankt voor je fantastische initiatief!
Groetjes Emely

 

Comment author said

Door Anoniem op 7 april 2011 om 13:30

na een demodag bij Ylvie en het downloaden van het E-book ben ik er dagelijks met mijn jonge IJslander mee aan de slag gegaan.Ik meen al resultaat te bespeuren bij zowel hem als mijzelf.Ik ben in ieder geval enthousiast.Bedankt voor het gebodene.

 

Comment author said

Door Anoniem op 4 april 2011 om 19:27

Hoi Marijke,

Ik ben bezig met lezen in jou e-book en ik vind het erg interessant. Ik rijd zelf op een paardje van iemand anders en durf niet zo goed aan iets te beginnen waar ik geen ervaring in heb. Maar ik zou graag meer leren over rechtrichten en als ik later zelf een paard heb ga ik het zeker proberen. Misschien kan ik tot die tijd les nemen van iemand die er ervaring mee heeft. ik zal het eens onderzoeken.
In ieder geval super e-book, en een super methode lijkt mij, Ik ben niet zo’n wedstrijd rijder dus dit lijkt mij wel een goed iets om verder mee te komen.

Erg bedankt!

 

Comment author said

Door Carien op 2 april 2011 om 10:33

Beste Marijke,

Eind vorig jaar heb ik je meegemaakt als spreker op het internet marketing bootcamp en dacht: wat een enthousiasteling. Ik ben een vrouw van 51 en heb als meisje paardgereden, nu niet meer. Maar ik woon vlak bij een fokstal en bezoek zo vaak ik kan de paarden en maak met sommige ervan een echt goed contact. Ik was nieuwsgierig naar je E-book. Je hebt er enorm veel werk van gemaakt, echt super. Heb het doorgestuurd naar de fokstal! Zelf ben ik ook een E-book aan het schrijven, als het af is laat ik het je weten.
Heel veel succes met alles!

Carien van Hest

 

Comment author said

Door Claudia Wolters op 27 maart 2011 om 20:51

[quote name=Johanna]Vind je e-book erg leerzaam en ook heel duidelijk!! Mijn interesse is gelijk gewekt, maar kan alleen geen instructie in Zeeland vinden..?[/quote] Volgens mij heb je nog 3 lotgenoten hier op de website.. Als jullie nou eens onderling overleggen op welke dag jullie alle drie kunnen lessen dan kom ik les geven! De andere twee dames uit zeeland vind je bij de reacties onder de instructeurs!! Vriendelijke groet!

 

Comment author said

Door Johanna op 26 maart 2011 om 09:18

Vind je e-book erg leerzaam en ook heel duidelijk!! Mijn interesse is gelijk gewekt, maar kan alleen geen instructie in Zeeland vinden..? Daarom vind ik het lastig om door te gaan want heb er geen ervaring mee. Zo weet ik dus ook niet of ik het nu goed doe en het paard goed reageert ofdat er iets mis gaat.. Het is hetzelfde als wat Chantal eerder zei, ‘ik mis deskundig advies’. Maar nogmaals, het e-book zelf is erg leerzaam en het is fijn dat er uitgelegd wordt waarom een bepaalde oefening nodig is!

 

Comment author said

Door Daniëla op 21 maart 2011 om 20:49

Beste Marijke,
Je e-book is super. Eindelijk worden echt alle hulpen die bij een oefening nodig zijn eens goed beschreven en duidelijk gemaakt en dat maakt je boek uniek. Wij (mijn paardje en ik) doen ons best om het in praktijk te brengen en met de goede instructrice die ik gelukkig ook heb gaat het steeds beter met de schouderbinnenwaarts en de travers. In de laatsste les lukte zelfs meteen een appuyement! Met je voorbeelden en uitleg ben ik bezig om de galopwissel voor te bereiden en te oefenen en dat lukt steeds vaker en beter. Dank voor je hulp daarbij.
Met vriendelijke groet, Daniëla.

 

Comment author said

Door Suzanne op 21 maart 2011 om 20:40

Beste Marijke

Ongeveer 7 weken geleden heb ik jou 2 ebooks gekocht. Die heb ik in ongeveer 2 dagen uitgelezen, daarna meteen aan de slag. Mijn paard heeft altijd Z1 dressuur gelopen, ze was best afstandelijk maar werkte wel graag voor je.Toen heb ik allereerst een osteopaat laten komen. Vervolgens 4 weken aan de hand getraind op jou manier. Toen weer dezelfde osteopaat laten komen, ze was blij verrast met hoe het paard vooruit was gegaan. Nu zijn we weer 2 weken verder en zien nog steeds vooruitgang. En het is een grote knuffelkont geworden. Ze schrikt ook minder snel op de weg. Het buigen gaat goed, voorwaarts neerwaarts gaat goed, ondertreden gaat goed, schoudervoorwaarts gaat links heel goed rechts redelijk (paard was linksgebogen). EN de travers gaat redelijk (telkens 2 stappen). Ik hoop er over twee weken op te kunnen stappen. En jou filmpjes op youtube zijn geweldig!!!
Marijke bedankt, ook namens mijn paard.

 

Comment author said

Door Anoniem op 12 maart 2011 om 08:07

het Ebook bevalt mijn erg goed.
ik leer er veel van.
ga er zeker vanalles mee doen.

Groetjes

 

Comment author said

Door Shireen op 6 maart 2011 om 16:34

Hoi
Ik vind je ebook zeer leerzaam. ik rij een jonge fries en liep tegen van alles aan. Het staat erg duidelijk uitgelegt. we zijn nog met de basis bezig, maar we hebben alle tijd .

Gr Shireen

 

Comment author said

Door Brigit op 3 maart 2011 om 19:55

Fijne tips echt super!In combinatie met de lessen die ik volg komt het helemaal goed met hem.
Mijn paard vind het echter niet altijd leuk. Nu wordt hij pas echt aan het werk gezet.

 

Comment author said

Door Yasmijn Tjong Akiet op 2 maart 2011 om 11:35

Hoi Marijke,
Ik vind het een enorm leerzaam en overzichtelijk boek. Mijn complementen!!

 

Comment author said

Door C vd Veen op 23 februari 2011 om 09:24

Hoi Marijke,

Ik vind het een heel duidelijk boek waar alle figuren duidelijk uitgelegd worden incl de hulpen en het meest belangrijke: het doel van de oefening. Ik vind het een waardevolle aanvulling. Bedankt hiervoor! (En heel fijn dat dit voor iedereen beschikbaar is!)

 

Comment author said

Door Andrea op 17 februari 2011 om 11:38

Beste marijke

Ben heel blij met het e-book echt heel leerzaam 😀
heb het alleen nog niet uitgeoefend
wil het eerst goed lezen en begrijpen voor dat ik met me paard aan de slag ga,ik wil het gelijk op de juiste manier doen dat ze het ook gelijk goed leerd ze heeft een blessure gehad en is nu een beetje uit balans en met het e-book zal het zeker gaan lukken dat ze weer in balans komt en beter gaat lopen

mvg andrea

 

Comment author said

Door Nadine op 7 februari 2011 om 19:18

Het heeft mij heel erg geholpen met een paard die iemand al een paar jaar had staan zonder te berijden. We hebben hem pas geadopteerd en begint nu al beter te lopen. Had zelf niet zo verstand van paarden, en het voor mij een goed begin geweest!!
Dank je wel

 

Comment author said

Door gerda op 5 februari 2011 om 13:07

hoi marijke
heb je ebook gelezen en bestloten om les te nemen want ik heb een 11 jarige flegmentieke en super relaxte tinker ruin en daardoor lukte het me niet alleen, maar zag wel dat lord dit leuk vindt om te doen.
(parelli enz vindt ie niks en valt in slaap 🙂 ) mijn eerste les net gehad en dat ging eigenlijk best goed, en na de les liep ie lekker zwingend in de rug naar stal (hij heeft regelmatig last van een vastzittende rug). ga er zeker mee door gr gerda en lord

 

Comment author said

Door Maya op 3 februari 2011 om 15:20

Hoi, Marijke

Ik les nu anderhalf jaar op de manier van rechtrichten en ik moet eerlijk toegeven voor die tijd gaf ik mijn paarden slechts beweging haha… snap nu dat ik m echt aan het trainen ben en dat na al 30 jaar hobbymatig rijden… eindelijk… beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Met jou theorie erbij heeft het ook nog een goede opbouw in mijn hoofd gekregen en ik zie het aan mijn paardje SuperBedankt en succes.

 

Comment author said

Door Jet op 31 januari 2011 om 19:12

Hallo,
Het e book is mijn eerste volledige kennismaking met de ac.rijkunst. Ooit wel van gehoord, maar altijd gedacht dat dat iets voor de hoge dressuurruiters zou zijn. En daar had ik als westernruiter toch niets te zoeken…Ik lees het met belangstelling en wordt er door gegrepen. Zoveel zelfs, dat ik deze week mijn eerste les krijg van een AR instructeur (Natalie vd Meide). Je video’s vindt ik nu al verhelderend Marijke, er gaat een hele leuke wereld voor me open!

 

Comment author said

Door Saskia op 27 januari 2011 om 11:59

Hallo Marijke
Ik ben sinds een paar weken bezig met het rechtrichten van mijn paard. Jou Ebooks en Videos zijn mij daarbij een hele grote hulp! Mijn paard Balu verandert sich nu langzaam, lichamelijk en ook psychisch.
Hij word stabieler, rustiger. Het wegrennen onder het zadel is er noch steeds, maar ik denk dat daar ook tijd voor nodig is.
Ik woon in zwitserland en heb helaas noch niemand hier gevonden die mij zo les kan geven. Nu oefen ik zelf en mijn rijlerares ziet de problemen nu ook met andere ogen, nu ze ziet hoe goed Balu het doet. Dus ik ben zeer overtuigt.
Heb het kaptoom besteld en daar mee te werken verheug ik me op.
Groetjes uit Zwitserland!!!!

 

Comment author said

Door PaardenBegrijpen op 12 januari 2011 om 19:29

Ik zal je de link nog een keer toesturen Marion!

 

Comment author said

Door marion de ruiter op 11 januari 2011 om 15:45

Hoi Marijke helaas heb ik je book niet kunnen downloaden wegens storing hier in huis, dus heb het niet gelezen. Misschien is er nog een mogelijkheid en dan ga ik het zeker lezen. Ben nieuwsgierig geworden sinds ik de reakties lees van andere mensen. De ruitergroet van marion

 

Comment author said

Door Patrick van de Waren op 28 december 2010 om 14:43

8 jaar geleden hebben mijn vriendin en ik onze paarden gekocht.ik was toen hardstikke groen wat betreft het omgaan met paarden.toch ben ik toen zelf begonnen aan het mensmak,zadelmak en later ook ruitermak maken van mijn toen 2 jarige appaloosa merrie Delyla. 3jaar heb ik alleen met haar”gewerkt”.alle hulp die mij tot dan toe aangeboden werd was niet mijn ding.uiteindelijk ben ik lessen gaan volgen bij een western ruiter die ook natural horsemanship deed.deze man heeft mij een goede basis gegeven.hier heb ik ook jaren lang genoeg aan gehad.2 jaar geleden ben ik begonnen aan de paardenacademie voor natuurlijke paardhouderij en gezondheids zorg.alle docenten die lessen gaven mbt.rijden hadden tendens richting academische rijkunst.via een van hen ben ik op de site van straightnesstraining gekomen.de info die ik hier vind gebruik ik dankbaar om rijkunstig vooruit te komen.ik ben inmiddels bezig met schouder binnenwaarts.bedankt Marijke dat je jouw ervaring met ons wil delen.groetjes Patrick.

 

Comment author said

Door Ineke op 28 december 2010 om 07:54

Beste Marijke
Bedankt voor de waardevolle informatie op de website en in de e-publicaties. Ik heb genoten en veel geleerd. Ik heb een 6 jarige Friese ruin met een zichtbare scheefheid en een duidelijk stuwend en dragend achterbeen. Mijn instructrice en ik zijn daar mee aan het werk met behulp van jouw kennis en ervaring. Je hebt een heel prettige manier van praten en informatie overbrengen. Succes!
Hartelijke groet,
Ineke

 

Comment author said

Door M Verbree op 8 december 2010 om 21:33

hallo

Ik krijg al twee jaar les met als basis rechtrichten en van uit daar de volgende stappen,door jou boek kan ik nu rustig thuis nog eens na kijken en doorspitten wat ik in de praktijk als aandachts punten heb en te horen krijg.
Erg prettig,sommige dingen moet ik nou eenmaal op verschillende manieren horen en lezen wil ik ze echt snappen en dan worden ze verwerkt en opgeslagen.
Wat ik wel merk ,is dat ik nu erg veel mensen zie ,waarvan ik eerst dacht dat ze erg goed reden,deze nu met andere ogen bekijk,en in gesprek met vele dat ze geen idee hebben of vaag iets weten over het belang van recht richten.maar dat hoef ik jou niet te vertellen 😉
Wat mij nog wel het meest opvalt is dat je in de paarden wereld blijkbaar alles moet weten,dus stel je geen of weinig vragen,wat zonde.

 

Comment author said

Door stef pulles op 25 november 2010 om 18:01

Prachtige instructie, voor mijn 4 1/2 jaar oude appaloosa ruin moet het een zegen zijn, dat zijn baasje weet om te gaan met scheefheid en rechtrichten.Naast het boek krijg ik les van jossy reynvoet….super gewoon. hartelijk bedankt

 

Comment author said

Door Dymph op 14 november 2010 om 22:54

hai. Ik ga je boek nog lezen. Ik rij geen paard meer na ’n ongeluk,dus geen haast. Leuk om de reacties te lezen.

 

Comment author said

Door Ben Meems op 4 november 2010 om 19:50

Hallo,
het is voor mij( nu 60) alweer ruim 40 jaar geleden dat ik een opleiding tot instructeur mocht volgen onder de bezielende leiding van een toen 70 jaar oude ex-cavaleristen instructeur.Ik vond het geweldig jouw e-book en website te lezen aangezien ik hevig teleurgesteld ben in de huidige wijze van instructie en rijden.Tevens gebruik ik je e-book om mijn geheugen op te frissen en om weer te kunnen rijden nadat ik halfzijdig verlamd ben geweest.Ik heb een jonge nu 5 jarige grote maat haflinger(1m53)waar ik met alle beperkingen die ik heb toch weer een fijn recht en plezierig te rijden paardje van hoop te maken.Se klassieke rijkunst is niet alleen goed voor een lang leven van je paard maar geeft ook oude ruiters als ik nog steeds volop kansen.
Ik hoop dat velen je boek zullen lezen.

Met Ruiterlijke Groet.

 

Comment author said

Door Robert Bol op 2 november 2010 om 09:21

Ik heb 3 jaar geleden een veulen gekocht en heb mezelf tot doel gesteld dat mijn 2 dochters, nu 12 jaar, de mogelijkheid krijgen die ik niet heb gehad toen ik jong was. Leven met en van de paardensport. Stap voor stap leer ik en mijn dochters ons paard op te voeden en nu te trainen. Sinds 2 maanden heeft ons paard een zadel op zijn rug en leren we hem de basis met mijn dochter op zijn rug en ik aan de longeerlijn. Vaak lees je dat je het beleren van een paard moet overlaten aan een ervaren iemand, dus wij willen een ervaren iemand worden. Door jou inzet, kennis te delen via internet kunnen wij ook stap voor stap die ervaring opdoen. Ga vooral zo door….;)

 

Comment author said

Door chris op 27 oktober 2010 om 19:51

Iedereen zou jouw ebook moeten lezen!
De oefeningen werden (en worden) me blijkbaar verkeerd aangeleerd; verkeerde gewichtshulpen, geen oog voor de natuurlijke scheefheid … geen wonder dat het allemaal niet lukte.
Sinds ik ze uitvoer zoals jij ze beschrijft, met de hulp van jouw tekeningetjes en foto’s, lukt het me wèl. Alles is zo logisch, en zoveel eenvoudiger te begrijpen voor m’n paardje! Ik ben nu twee weken bezig met rechtrichtende oefeningen in stap en merk duidelijk verbetering. Ik ben je erg dankbaar, en ga zeker op deze manier verder. Chris

 

Comment author said

Door anneke van staalduin op 27 oktober 2010 om 17:35

hoi marijke
Met paarden omgaan betekent vaak ook verdrietig zijn .Het is voor mij hoopvol dat er mensen zijn zoals jij die hun uiterste best doen het paard een waardevoller leven te doen bekomen.
Bedankt anneke van staalduinen

 

Comment author said

Door Liesbeth Blickman op 25 oktober 2010 om 21:20

het e-book gelezen en de diverse reacties geven je steun bij het rijden.Het is waar wat ze schrijven.Nu nog de rest lezen.
Bedankt

 

Comment author said

Door Nathalie op 16 oktober 2010 om 07:56

ik ben zelf volop bezig met de training van mijn jong paard, en heb hieruit al veel goede informatie en tips opgedaan! Heel duidelijk met de foto’s!

 

Comment author said

Door Monique Tijssen op 12 oktober 2010 om 10:56

Geweldig leerzaam book.
Heb ook al 1 les gehad van Suzanne Nederhof heel erg leuk was het.
Helaas is mijn paard op dit moment geblesseerd dus kan even niet oefenen

mvg Monique

 

Comment author said

Door Anoniem op 7 oktober 2010 om 13:50

Toen ik voor het eerst iets over klassieke dressuur las in oktober 2009 ging er een wereld voor mij open. Deze manier van rijden sprak mij veel meer aan dan die ik nu doe. Het lezen van het e-book heeft mij heel erg geholpen met bepaalde dingen bij het rijden. Ook heeft het mij er van overtuigd dat de wijze waarop ik nu rijd niet voor mij is bestemt. Zaterdag heb ik mijn eerste proefles. Als het mij dan nog steeds zo bevalt als nu, stap ik defenitief over naar klassieke dressuur en laat ik de manege achter waar ik sins mijn achste jaar al rijd en veel heb geleerd achter.

 

Comment author said

Door Anoniem op 6 oktober 2010 om 18:03

Mijn paard is bijna 3, maar ik merkte al heel vroeg dat ze met spelletjes moeite had om naar één kant te buigen. Dankzij een paar stalgenoten heb ik het boek gedownload en ben ik heel langzaam aan de slag gegaan. Vooral de beloning als ze het goed doet vindt ze geweldig. Het gaat allemaal rustig in haar tempo, maar er zit nu al zoveel verbetering in. Dus ga het boek zeker nog veel raadplegen.

 

Comment author said

Door Anoniem op 6 oktober 2010 om 07:58

Hallo,

In mijn jeugdjaren heb ik veel paardgereden tot mijn 20ste, daarna het leven eens op een andere manier bekeken, en nu tot de conclusie gekomen dat paardrijden op mijn 35ste nog altijd mijn ding is vooral “het paard” zelf. Ik hou zielsveel van paarden, soms tot het emotionele toe. Zelf heb ik nu ook weer een eigen paard en mag ook de paarden berijden van mijn vorgige werkgever. Na 15 jaar moet ik wel heel veel terug opnemen, maar alles met zijn tijd. Daarom ben ik zeer blij U gevonden te hebben op het net en ook de manier waarop je met paarden omgaat, ( heb altijd gedacht dat de mens niet correct bezig was 😉
Zelf heb ik heel veel aan het boek en de kennisbank, alleen in de praktijk … maar oefening baart kunst. Dus nog een lange weg af te leggen waar ik met volle teugen zal van genieten.
groeten

 

Comment author said

Door Anoniem op 3 oktober 2010 om 18:08

Heb het nog niet helemaal gelezen, maar vind het erg duidelijk en overzichtelijk.
Ik bne nog maar net begonnen op deze manier, maar ga er zeker mee verder en hoop veel dingen met mijn paard te kunnen bereiken via deze weg. Elke keer als ik een stukje lees word ik weer overtuigd dat dit voor mij de manier is en ook de manier die past bij mijn paard.

 

Comment author said

Door Anoniem op 26 september 2010 om 14:33

Heel leerzaam en top dat je dit boek met iedereen wilt delen!

 

Comment author said

Door Anoniem op 17 september 2010 om 23:54

leuke vorm om kennis en naslag aan te bieden.vergt weinig ruimte in de boekenkast en is altijd bij de hand. duidelijke formulering en informatie goed gesorteerd op alfabet.
is een aanrader voor iedereen.

 

Comment author said

Door Anoniem op 16 september 2010 om 10:17

leerzaam boek ik kijk er elke weer in hoe het ook alweer precies zit.

 

Comment author said

Door Anoniem op 15 september 2010 om 10:36

zoals de vorige reacties, uitgreprint en regelmatig nalezen, de link naar de oude hogeschool rijkunst vind ik erg goed. ik hou van de spaanse rijschool en het cadre noir, heb erg veel bewondering voor de geschiedkundige achtergrond van dressuur en het juist africhten van een paard. het is belangrijk om het in een keer goed te doen, dan heb je de rest van de reparatieafrichters niet nodig

 

Comment author said

Door Kim Brekelmans op 7 september 2010 om 13:10

Tja een papieren versie is prettiger. Maar ik heb het document gewoon uitgeprint en in een mapje gedaan. Soms kijk ik dan nog even terug, zo van ‘oja, zo ging die oefening’. Ik ben helemaal blij met dit e-book. Duidelijke foto’s en tekeningen. en de filmpjes op youtube van straightnesstraining maken het helemaal compleet.

 

Comment author said

Door Anoniem op 7 september 2010 om 07:58

Goede wegwijzer!
Maar een papieren versie is voor een analoog als ondergetekende toch wel het meest vertrouwd.

wmdev

 

Comment author said

Door Anoniem op 4 september 2010 om 19:53

Ik heb zeker wat aan het e book, mijn paard is nog erg jong, maar er staan zeker dingen in die ik nu maar ook in de toekomst zeer goed gebruiken kan.

 

Comment author said

Door Anoniem op 4 september 2010 om 16:28

Marijke, ben net als jij, ongeveer in dezefde tijd bij antoine begonnen met rechtrichten. Dit boek heeft overeenkomsten met het boek wat je indertijd wilde gaan schrijven. Er zijn wat verschillen maar dat is even wennen denk ik, en er weer van oppakken waar ik mee verder kan.

 

Comment author said

Door Anoniem op 4 september 2010 om 13:48

goed leer er steeds weer van!:)

 

Plaats een reactie


*