Latest Blogposts

Trainingspaard Fox

In 2004 kwam het paard Fox een maand op training.

Hieronder een reactie van de eigenaren:

’’Lieve Marijke,

Graag willen we je middels deze mail bedanken voor de geweldige tijd die wij en ons paard bij jou hebben gehad.

In de periode van begin augustus tot half september 2004 heeft Fox bij jou in training gestaan.

We kunnen het ons nog goed herinneren het eerste contact dat we met je hadden.

Na het grondig doorlezen van je site hebben we je gebeld om eens een ‘klein’ gevoel te krijgen van diegene die misschien ons paard (en dus kind) onder haar hoede gaat nemen. Na dit eerste telefoon gesprekje was er genoeg aanleiding om je eens in levende lijve te ontmoeten en door te nemen wat je voor Fox zou kunnen betekenen.

Je nam uitgebreid de tijd om jouw manier van trainen uit te leggen. Dit stelden we erg op prijs. Al eens eerder hadden we het erover gehad om hulp te zoeken bij het recht richten van ons paard, maar nu was het moment daar, aangezien we door voet en enkel blessures beide niet meer in staat waren om te rijden. En daar begonnen we dan aan ons avontuur bij Marijke!

Vijf weken kwam hij bij je te staan, en wij, wij kwamen een aantal keer per week vanuit Amsterdam naar Heteren tuffen om ons Foxje te knuffelen, om te zien hoe hij erbij stond, getraind werd en bovenal om er zelf veel van te leren. Van alle aspecten hebben we erg genoten. We hebben heel wat video opnames gemaakt en jij gaf iedere keer duidelijk aan waar je mee bezig was. Dit laatste is niet onbelangrijk want jouw manier van paardrijden heeft onze ogen geopend. We zullen eerlijk zijn, in het begin begrepen we er (nog) niks van. Fox had sterk de neiging om op zijn beide binnenschouders en voorhand te vallen en was tevens te veel linksgebogen. Het doel was om hem in balans op vier benen te krijgen, recht te richten en uiteindelijk meer te laten ‘zitten’ op zijn achterhand waardoor hij lichtvoetiger ging lopen.

Met dubbele longe longeren, stelling naar buiten, kleine slangenlijntjes, iets grotere slangenlijntjes, voltes met gesloten teugelcircuit, schouderbinnenwaarts en dan weer contra, teugels hoog, vierkante voltes, rijden vanuit je centrum, gewichtshulpen, benutten van de korte zijde, stelling wisselen om de paar passen, mbv je eigen energie je paard meenemen, horizontaal en verticaal recht richten. Ach, het zou een leek niets zeggen hoe je dat dan precies moet doen, maar we zijn er van overtuigd dat deze oefeningen, uitgevoerd in de volgorde en intentie die dmv jarenlange ervaring is uitgedacht, ons paard gebracht heeft naar een nieuwe fase in zijn leven. Het loslaten van de rug en het stabiel kunnen bewegen op vier benen, waarvan de achterste twee het meeste werk verrichten.

Tsja, en dan komt natuurlijk het grote moment dat je het zelf moet doen.. De enkel was weer genezen. De dag om weer te rijden was daar. Maar vergis je niet, we vonden het erg spannend en misschien wel een beetje eng, want we willen het graag goed doen en allemaal leren. In totaal heeft 1 van ons zes lessen van je genomen. Door van te voren goed te bestuderen hoe jij de Fox reed hadden we ons al een beetje ingeleefd hoe jouw manier van rijden moest voelen. Neem je paard ten dans, stuur alsof je op een fiets rijdt, zeg: ‘Nee jongen, kom maar met mij mee, val niet om.’, draai om je as alsof je een vlaggenmast bent, zeg: ‘Kom maar jongen, ga maar zitten en spring met mij mee de hoogte in.’, ga eens wat meer op links zitten, of kan dat niet vanwege je enkel? (nee Marijk, dat was een foutje van mij.), power-rijden, verzamel hem voor de schouderbinnenwaarts en laat hem op jou wachten (en wat wachtte hij, wat was dat schattig), maar ook; rijdt met overtuigingskracht, eerlijke dominantie, beeld je in dat je een Lusitano hengsten nek voor je hebt! En hij ging het doen, iedere les leerde ik het gevoel een beetje meer door te krijgen. Nu aan ons de taak om het te verfraaien en gelukkig hebben we jou nog als vangnet voor vragen op momenten dat we nog even advies nodig hebben.

We moesten ook zo lachen want het liefst had je gehad dat we steeds aantekeningen maakten in een schriftje, maar zoals je zelf al zei: ‘Jullie zijn erg visueel ingesteld.’, dus de video zal grijs worden gedraaid, haha! Maar weet je wat, wat op video staat zal zeker worden uitgeschreven. In jouw bedoelde schriftje en jij, jij mag er met een rode pen krullen bij zetten!

Liefs, Kyr, Bar en die gekke rooie Fox!!’’

Reactie

1 reactie op “Trainingspaard Fox

Plaats een reactie


*