Latest Blogposts

Volharding doet zegevieren

succes

Onlangs kreeg ik de onderstaande mail van Marjolein.

Wat daaruit blijkt is de volharding van Marjolein om een oplossing te vinden voor de problemen met haar paard.

Dankzij haar doorzettingsvermogen en haar geloof in een oplossing heeft Marjolein de sleutel tot succes gevonden en heeft ze weer een zelfverzekerd en blij paard.

 

 

”Mijn nu 7-jarige merrie heeft zeker twee jaar last gehad van bultjes onder het zadel. Elke keer na het rijden zaten onder het zadel midden op de wervelkolom vochtbultjes van ongeveer 3 cm doorsnede. Ze waren niet pijnlijk als ik er op drukte en ongeveer een half uur na het rijden waren ze weer verdwenen.

De huid en haren bleven intact en er waren geen drukplekken of witte haren. Ik heb diverse artsen naar haar laten kijken en enkele zadelmakers en ook een osteopaat, maar geen van allen konden een oorzaak vinden. Het kwam ze als verschijnsel ook niet bekend voor, waardoor het veelal als bijzonder maar onbelangrijk werd afgedaan omdat het paard er toch geen last van had (!).

Maar deze merrie had heel veel moeite met naar rechts buigen, en het zadel zakte altijd naar rechts, wat ik ook probeerde. Ook liep ze het liefst achter de teugel. Ze was enorm traag, kon niet in de linkergalop aanspringen en bokte zo erg! Ze galoppeerde ook als een plank.

Na het rijden zag ze er meestal ongelukkig uit, ze deed heus haar best, al vonden veel mensen het een lastig en eigenwijs dier, dat maar eens flink aangepakt moest worden. Helaas veroorzaakte dit aanpakken heel veel stress en chronische spierbevangenheid (lees spierverzuring). Tot twee keer toe zijn we maanden met het herstel zoet geweest.

Omdat ik niet wilde geloven dat mijn paard zomaar een lastpak was, en gezien de uitdrukking op haar hoofd tijdens en na het trainen, bleef ik doorzoeken naar de oorzaak van deze problemen.

Door veel te lezen en vooral informatie van jouw website kwam ik er steeds meer achter dat ze ‘gewoon’ wat schever is dan de meeste paarden.

Door de buigingsoefeningen aan de hand aan te leren en dit vol te houden gaat het steeds beter met haar. Ook als het rijden goed gaat wissel ik dit af met werk aan de hand. Onder het zadel doe ik heel veel buigingsoefeningen in stap.

Ze wordt steeds sterker, gevoeliger voor mijn hulpen en het zadel ligt inmiddels perfect recht, en de bultjes heb ik al acht maanden niet meer gezien.

Had ik dit maar eerder geweten. Nu heb ik na het trainen een blij en zelfverzekerd paard dat zich super goed voelt!

Ik denk dat ze me mijn onwetendheid vergeven heeft. Want ze straalt als ze me ziet. Het lijkt alsof ze net zo trots op mij is als ik op haar.

Ik ben blij dat de natuurlijke scheefheid van het paard steeds meer onder de aandacht wordt gebracht, en dat de kennis om het paard recht te richten via degelijk materiaal en duidelijke uitleg beschikbaar is. Ik zou er graag andere mensen en paarden mee willen helpen. Ga vooral zo door Marijke !!!

Groet Marjolein Böhme”

Marjolein, bedankt voor het delen van je verhaal en veel succes verder!

 

11 reacties op “Volharding doet zegevieren


Comment author said

Door Evelien op 20 oktober 2011 om 08:01

Hoi,

ik zou zo graag ook eens minder positieve verhalen willen lezen over het rechtrichten. Ik lees alleen maar wonderverhalen, daardoor ga ik twijfelen aan de oprechtheid van de site van Marijke. Er zullen toch zeker ook mensen zijn die vastlopen met het rechtrichten en helemaal niets kunnen met alle informatie die Marijke opstuurt. Wordt er wel kritisch gekeken ????
Waar blijven de minder positieve verhalen ?

groeten

Evelien

 

Comment author said

Door Erwin Rosseel op 24 juli 2011 om 08:02

Dag Marjolein,
Zelf heb ik een paard dat chronische spierbevangen is. Heb alles geprobeerd maar hij blijft stijf lopen. Hoe heb jij dat opgelost?
Groetjes, Erwin

 

Comment author said

Door ruth op 3 juni 2011 om 11:44

Wauw geweldig dat Marjolein niet heeft opgegeven of de strijd is aangegaan. En ik weet zeker dat het paard heel blij is met de eigenaar!
Ik denk dat osteopathie ook een uitkomst kan bieden met dit soort gevallen. Misschien een tip voor anderen.

 

Comment author said

Door Anoniem op 4 april 2011 om 10:59

schitterend om te lezen dat jij zo een fijn karakter hebt en zo gelooft in jouw paardje,de mensen kunnen inderdaad hieruit een lesje leren.Wij zoeken veel te weinig oplossingen maar neme altijd de makkelijkste weg door ons paardje maar de schuld te geven.Ik vind ook dat veel te veel mensen vanuit hun standpunt oordelen,maar het zou inderdaad standdaard vanuit het paard zijn standput moeten gebeuren.Er zijn geen foute paarden,net als geen foute kinderen,het zijn de foute opvoeders die het probleem zijn maar maak ze dat maar eens wijs hé.Goed dat dit wordt gepubliceert,zo doen misschien toch enkele meer hun ogen en vooral hun hartje open voor de puurheid van hun edele viervoeter!

 

Comment author said

Door Monique op 8 maart 2011 om 12:06

Heel herkenbaar heb ook zo’n paard (behalve de bultjes)en ben ook sinds 3 maanden aan het lessen in rechtrichten van mijn paard en gaat ook super vooruit.

Fijn te lezen dat er meer mensen zijn die toch een oplossing zoeken om hun paard gelukkig te maken en niet weg te zetten als “lastpak”

Suc6 verder

 

Comment author said

Door Anoniem op 8 augustus 2010 om 20:39

Prachtig verhaal. En jouw doorzettingsvermogen zouden meer mensen mogen hebben! Ik zie zoveel paarden regelmatig weer te koop aangeboden worden, waarbij dan vermeld wordt dat ‘er geen klik is’ of er ‘een gevorderde ruiter wordt gezocht’. Deze zaken zijn niet het paard aan te rekenen. Alleen de ruiter kan toch met een oplossing komen?
Veel plezier met je paard!

 

Comment author said

Door Anoniem op 3 augustus 2010 om 18:42

Goh, de tranen springen me in de ogen van zo’n verhaal. wat fijn voor je paard dat jij zo doorgezet hebt met het zoeken naar een oplossing. Maar ook wat triest dat er waarschijnlijk heel veel paarden zijn die bij dit soort problemen uit onwetendheid van de berijder een zwaar en pijnlijk leven krijgen. Gelukkig dat we via internet zoveel kennis tot onze beschikking krijgen en door kunnen geven aan elkaar. Ik vond het in elk geval een heel stimulerend verhaal om door te gaan met de oefeningen van de academische rijkunst.

 

Comment author said

Door Anoniem op 1 augustus 2010 om 14:37

Wat super dat je niet hebt opgegeven en naar de oplossing bent blijven zoeken!
Petje (cap) af hoor!
Zo zie je maar dat geen enkel paard “zomaar een lastpak” is. Er is altijd een oorzaak! En soms is die veel eenvoudiger dan we denken.
Veel succes met de training verder.

 

Comment author said

Door Christel Slor op 31 juli 2010 om 22:16

Wat geweldig om zo’n fijne vooruitgang te zien. En wat goed dat je doorgezet hebt voor je paardje. Je bent een voorbeeld voor velen van ons. Een paard laat ons veel dingen zien, voelen en ondervinden en het is dan aan ons om er naar te handelen. En zoals jij dat gedaan hebt, super!

 

Comment author said

Door Anoniem op 31 juli 2010 om 16:58

O wat heerlijk dat je hebt doorgezet Marjolein en dat je paardje nu zo vrolijk is! Wat een inspiratie voor velen van ons, die helemaal simpel worden van iedereen die zegt: je paard is vervelend, je moet m aanpakken!

 

Comment author said

Door Anoniem op 31 juli 2010 om 15:39

Een mooi verhaal. Ik denk zeker dat het paard net zo trots op jou is als jij op haar. Ze zal je dankbaar zijn voor het doorzetten en het blijven zoeken naar de sleutel. Super.

 

Plaats een reactie


*