De natuurlijke scheefheid is een spiertechnisch probleem, dat door training van de spieren opgelost kan worden. Deze training heet ”rechtrichten”. Het eindresultaat is een rechtgericht paard.
Een rechtgericht paard:
1. is symmetrisch ontwikkeld in lijf en ledematen;
2. is symmetrisch in beweging en kan alle oefeningen zowel linksom als rechtsom gelijkmatig uitvoeren;
3. laat zich verzamelen en oprichten.
Het doel van de dressuur is het ontwikkelen van een rijkunstig evenwicht, waarbij het paard 3/5 van zijn lichaamsgewicht drag met zijn achterbenen. Alleen een rechtgericht paard laat zich zelf verzamelen en oprichten om zo de voorbenen te ontlasten.
Bij het rechtrichten wordt de ruiter de persoonlijke fitnesstrainer van zijn paard om de juiste spieren en balans te ontwikkelen. Een rechtgericht paard is op alle fronten in evenwicht:
Dimensies van het rechtrichten
1. Laterale symmetrie
Een rechtgericht paard laat zich naar twee zijdes gelijkmatig inbuigen. Qua buiging in het lichaam kan het paard dus soepel naar zowel links als rechts inbuigen.
Het lichaamsgewicht wordt gelijkmatig verdeeld over alle vier de benen. Het zwaartepunt wordt altijd op de juiste plaats gehouden, zodat het paard altijd in balans blijft.
3. Symmetrie in de voorbenen
Beide voorbenen vertonen een gelijke mate van schoudervrijheid.
4. Symmetrie in de achterbenen
Beide achterbenen kunnen in gelijke mate stuwen en dragen.
5. Voorhand correct voor de achterhand
Tijdens het werk houdt het paard altijd zijn voorhand goed voor de achterhand.
Rechtrichten is niet hetzelfde als recht rijden. Rechtrichten is het richten van de voorhand t.o.v. de achterhand om het paard symmetrisch te ontwikkelen.
Door de schouders correct t.o.v. de achterhand te richten (bv. via schouderbinnenwaarts) en de achterhand t.o.v. de voorhand (bv. via travers) wordt het paard recht gericht.
Het eindresultaat van jarenlang rechtrichten is een paard dat kaarsrecht over de AC-lijn kan lopen.
6. Diagonaal evenwicht
Het rechtrichten voorkomt dat het paard op de binnenschouder of over de buitenschouder valt en zorgt er dus voor dat er geen diagonale verschuiving van het gewicht plaatsvindt.
7. Verticaal evenwicht
Het rechtrichten zorgt ervoor dat het paard verticaal in balans blijft.
8. Balans onder/bovenlijn
Het rechtrichten zorgt ervoor dat het paard zijn rug- en buikspieren correct gebruikt. Het is voor zowel de psyche als het lichaam van een paard belangrijk dat het tijdens het werk in een voorwaarts neerwaartse houding beweegt.
0 reacties op “Dimensies van het rechtrichten”