Latest Blogposts

Grondwerk

GrondwerkAls het jonge paard voorbereid is op een leven met mensen door de basistraining voor driejarigen, kun je starten met grondwerk.Bij grondwerk maak je gebruik van de kaptoom en een longeerlijn. De longeerlijn is bevestigd aan de middelste ring van de kaptoom. Het (jonge) paard is zo optimaal te controleren, zonder dat het in de mond gestoord wordt.

Maar ook voor oudere, ongeschoolde en stijve paarden is het grondwerk het startpunt bij het rechtrichten.

Grondwerk zorgt ervoor dat het paard gehoorzaam en gemotiveerd met de ruiter meewerkt. Het paard leert om te luisteren naar de hulpen en ontwikkelt de juiste spieren. Zo wordt het paard voorbereid op het longeren, werk aan de hand en het rijden en het rechtrichten in vrijheid.

Het grondwerk bestaat uit basis oefeningen en geavanceerde oefeningn. In deze korte video tref je een overzicht van het grondwerk:

Basis oefeningen

Grondwerk bestaat uit de volgende oefeningen:

1. Leiden

Grondwerk.

Bij deze oefening dient het paard je te volgen. Je loopt schuin voor het paard en het paard volgt op basis van respect en vertrouwen.

Als je paard niet meeloopt of je juist inhaalt, loop dan 180 graden de andere kant op. Als je paard opdringerig is, kun je ruimte maken door het uiteinde van je lijn als het ware als een staart te gebruiken en daarmee heen en weer te zwiepen.

.

.

2. Halthouden

Grondwerk

.

Als je stopt, moet het paard direct dezelfde beweging uitvoeren en halt houden. Deze oefening voer je uiteindelijk met de rug naar het paard toe uit.

Als je paard niet meteen stopt, is het aan te raden deze oefening met je gezicht naar het paard toe te doen waarbij u 2 of 3 meter afstand houdt. Dan richt je jezelf op en doe je je handen omhoog.

.

 

3. Achterwaarts

Grondwerk

.

Je zet druk op de neus en op de boeg en vraagt het paard achteruit te gaan. Wijkt het paard voor de druk, dan laat je de druk los en beloon je het paard.

Het doel is uiteindelijk druk te geven zonder aanraking en dat het paard op basis van uw energie achterwaarts gaat.

Deze oefening is goed voor de dominantieverhouding: een in rang lager individu wijkt altijd voor een hoger in rang staand individu

 

4. Voorwaarts-neerwaarts

Grondwerk

.

In de natuur heeft een hoge oprichting van hoofd en hals met psychische opwinding te maken, terwijl een voorwaarts-neerwaarts gehouden hoofd bij ontspannen paarden te zien is.

In deze houding kan het paard ook geen adrenaline aanmaken. Vraag het paard te wijken voor druk achter de oren.

Als het paard zijn hoofd laat zakken, haal je de druk weg en beloon je het paard.

.

5. Stelling

Grondwerk

.

Stelling is de buiging van het hoofd/halsgebied naar links of rechts.

Je vraagt beetje bij beetje stelling, waarbij het paard stil moet blijven staan.

Als het paard de stelling in losgelatenheid aanneemt, laat je zelf de druk los.

Je ziet daarbij dat de buiging doorwerkt in de gehele wervelkolom en de heup iets naar voren komt.

.

6. Buiging

Grondwerk

.

Elk paard heeft van nature een soepele en minder soepele kant, doordat de spieren aan een kant minder lang zijn. Om het paard aan beide kanten gelijk te krijgen, vraag je het paard om in stap op een volte te lopen.

Je vraagt daarbij stelling, waardoor de spieren aan de buitenzijde zich verlengen en aan de binnenzijde aanspannen. Je vraagt tegelijkertijd het hoofd voorwaarts neerwaarts zodat de rugspieren ontspannen en de buikspieren aanspannen.

.

7. Ondertreden

Grondwerk

Doordat het paard van nature ongelijk ontwikkeld is, gebruikt het altijd één achterbeen het liefst als stuwend been en het andere als dragend been. Als het paard zich in de lengte naar beide kanten goed laat buigen, gaat het paard hierbij steeds zijn binnenachterbeen als dragend been gebruiken. Zo leert het paard met elk binnenachterbeen onder het zwaartepunt te treden, wat zo belangrijk is voor het dragen van de ruiter.

Het paard heeft nu geleerd voorwaarts neerwaarts te lopen, in de lengte te buigen en met zijn binnenachterbeen onder de massa te treden, zodat met het longeren aangevangen kan worden.

8. Rechtuit met buiging

Grondwerk

In deze oefening vraag je je paard om over de  hoefslag te bewegen, waarbij het paard:

  • in de lengte buigt,
  • zijn binnenheup naar voren brengt,
  • daardoor ondertreedt met zijn binnenachterbeen en zijn lichaam daarmee ondersteund
  • en zijn hoofd/hals in een voorwaarts neerwaartse tendens brengt.

Je kunt je paard ook meer geavanceerde oefeningen leren via het grondwerk:

Vervolg oefeningen

Het meer geavanceerde grondwerk bestaat uit de volgende rechtrichtende buigingsoefeningen:

Al deze oefeningen kun je je paard aanleren via het grondwerk met de kaptoom en de enkele lijn. In je oefeningen moet het paard steeds meer gewicht opnemen op het achterbeen. Ook ontwikkelt je paard een betere coördinatie in de achterbenen via deze oefeningen.

Shouderbinnenwaarts en travers:

Grondwerk Grondwerk

Grondwerk  Grondwerk

Appuyement in stap en draf:

Grondwerk Grondwerk

Verzameling in draf en renverspirouette in draf:

Grondwerk Grondwerk

Pirouette in stap en galop:

Grondwerk Grondwerk

Klik HIER voor een video van de overige traininsonderdelen (longeren, werk aan de hand, rijden en liberty).

7 reacties op “Grondwerk

Plaats een reactie


*