Latest Blogposts

Gymnastisering

Het rechtrichten bestaat uit een reeks gymnastiekoefeningen voor het paard om spieren te rekken en te strekken, aan te spannen en weer te ontspannen. Dit is nodig om fit, soepel, buigzaam, gespierd en sterk te worden om de ruiter goed te kunnen dragen.

Het paard is van nature uit in principe geen lastdier. De beroemde zooloog en gedragsdeskundige Desmond Morris ziet het als volgt:

’’In de natuur zijn er vier dieren die op de rug van een paard klimmen. De eerste is een panter die aanvalt om hem te doden. De tweede is een klein vogeltje dat de derde, insecten en parasieten, vangt en het paard dus schoonmaakt. De vierde is, in het geval van een merrie, een hengst. Het paard denkt eenvoudig: aangezien een mens geen hengst is, laat staan een vogeltje, moet het wel een panter zijn die zich op zijn rug bevindt of een mega-parasiet’’.

Het paard is er in principe niet voor gemaakt om een last te dragen, en zeker geen roofdier (wat de mens in feite is), dus als we er als ruiter op willen gaat zitten moet het paard ons vertrouwen en begrijpen en we moeten het paard spiertechnisch trainen en sterk maken, zodat het paard ons verantwoord kan dragen.

Door het paard op de klassieke manier dressuurmatig goed te trainen werkt dat zoals gymnastiek werkt voor de mens. Door dressuur kan het paard geleidelijk zijn krachten ’’stalen’’ en zijn ledematen soepel maken waardoor het paard ons beter kan dragen. In de lessen en cursussen werken we aan de juiste bespiering van het paard.

Bewegingstherapie

’’Bewegingstherapie’’ speelt in de medische wereld al jaren een grote rol en het rechtrichten kan als “bewegingstherapie” voor het paard dienen.

GymnastiseringIemand met bepaalde rugproblemen krijgt buikspieroefeningen voorgeschoteld en iemand met een stijve arm krijgt allerhande bewegingsoefeningen om de boel weer soepel te maken. Vele lichamelijke problemen zijn zelfs beter af met passende oefeningen dan met alleen maar fysiotherapie, osteopathie of geneesmiddelen. Let wel, deze disciplines zijn heel waardevol, maar het blijkt dat ze soms beter aanslaan als de mens ook de juiste gymnastiekoefeningen erbij doet.

Hetzelfde geldt voor paarden.

Rechtrichten als genezing

De ruiter kan het paard van allerlei tekortkomingen, afwijkingen of zelfs kwalen af helpen door het paard de juiste gymnastische oefeningen te laten doen. Denk bv. aan problemen als stijve schouders en/of een stijve rug, dat zich uit in beperkte schoudervrijheid, moeite met nageeflijkheid en onregelmatig bewegen. Maar ook paarden met hoefkatrol, kissing spine, scheve bekkens zijn enorm goed te helpen.

GymnastiseringDoor het paard passende oefeningen te laten uitvoeren, zodat hij de juiste spieren aanspant, de juiste spieren strekt, de juiste spieren buigt en zijn gewicht goed verdeeld over zijn benen kan de ruiter het paard dus op een rijkunstige manier, dwz door het paard dressuurmatig goed te rijden, enorm helpen. De ruiters is dan in zelfs in staat om complete ’’genezing’’ teweeg te brengen nadat alle diergeneeskundige hulp niet toereikend is geweest.

Verkeerde manier van rijden

Veel paarden hebben een sterke achterhand, maar sommige ruiters rijden hun paard zodanig dat deze sterke achterhand het totale gewicht van het paard met extra kracht naar de voorhand verschuift. De ruiter kan door verkeerd rijden bij het paard dus juist problemen en gebreken ontwikkelen. Door het paard op de voorhand te rijden, al dan niet met slofteugel, met teveel aanleuning (de ruiterhand wordt als het ware het 5e been waarop het paard steunt) ontstaat overbelasting op de voorhand met alle gevolgen van dien. Het paard loopt stijf, kort, gaat onregelmatig, komt in verzet, loopt scheef, wil niet buigen naar een bepaalde kant enz. Fysiotherapie, ostheopatie, onstekingsremmers worden vaak ingezet, maar zijn dan slechts symptoombestrijding, omdat de ruiter weer op de oude voet doorgaat.

Problemen die juist zijn ontstaan door foutief rijden door eerdere ruiters, kunnen alleen door een goede ruiter verholpen worden of de ruiter moet van rijtechniek willen veranderen onder begeleiding van een goede instructeur.

Rechtrichten als heilgymnastiek

GymnastiseringRechtrichten kan ook als ’’heilgymnastiek’’ gebruikt worden. Bepaalde vervormingen of afwijkingen van het lichaam en door de natuur bepaalde tekortkomingen zoals de natuurlijke scheefheid zijn bij paarden te ’’herstellen’’ door het paard de juiste oefeningen te laten doen. Door paarden met een verstijfde voorhand, een harde rug, overbelasting op een voorbeen op de juiste manier te trainen, kunnen zij hun schoudervrijheid en ontspanning terug krijgen en verlost worden van de overbelasting. Door oefeningen als bv. schouderbinnenwaarts kan de ruiter het paard in de lengte laten buigen, het binnenachterbeen laten buigen en gewicht laten dragen. Door door de juiste verzameling en oprichting, ontlasting van de voorhand en ontspanning van de rugspieren, kan het paard zijn natuurlijke bewegingen terug krijgen en soepel door zijn lichaam gaan bewegen.

1 reactie op “Gymnastisering

Plaats een reactie


*