Latest Blogposts

Teugels

Hulpmiddelen rechtrichtenDe teugel vormt de subtiele verbinding tussen de ruiterhand en het paard, waarbij de teugel signalen over en weer kan doorgeven.

Het is aan te raden om teugels te gebruiken met aan allebei de kanten een clip.

Via deze clips kun je de teugels bevestigen aan de ringen van de kaptoom. En dankzij de clips kun je de teugels gemakkelijk van ring verwisselen.

 

 

Werken met een enkele teugel

De teugel kan op twee manieren ingezet worden bij het werken vanaf de grond:

1. Als leidteugel waarbij de teugel aan de middelste ring van de kaptoom wordt bevestigd, zoals een longe. Dit wordt ook wel grondwerk genoemd.

2. Als werkteugel, waarbij de clips aan de twee buitenste ringen worden bevestigd. Klik je beide clips aan de kaptoom dan kun je het paard besturen alsof je rijdt. Dit wordt werken aan de hand genoemd.

Er is dus een verschil in grondwerk en werk aan de hand:

  • Grondwerk legt de link met het longeren, het werk aan de hand legt de link naar het rijden. Bij het grondwerk en longeren heb je te maken met slechts een leidteugel of longe.
  • Bij het werk aan de hand heb je te maken met een binnenteugel en een buitenteugel, net zoals bij het rijden. Het werk aan de hand legt dan ook de link met het rijden.

Bij het werk aan de hand en het rijden worden de clips aan de buitenste twee ringen van de kaptoom bevestigd.

Werken met twee teugels

Als je meer gevorderd raakt, kun je zowel tijdens het werk aan de hand als tijdens het rijden met een combinatie van kaptoom met bit werken, en daardoor met twee teugels.

Hulpmiddelen rechtrichtenIndien je met twee teugels werkt, is het – zeker in het begin – aan te raden om verschillende teugels te gebruiken:

  • Bijvoorbeeld een bruine teugel voor de kaptoom en een zwarte voor het bit. Het onderscheid maak je dan visueel.
  • Of een smalle teugel voor de kaptoom en een brede teugel voor het bit. Het onderscheid maak je dan zowel visueel als gevoelsmatig.

Door verschillende teugels te gebruiken kom je niet – al dan niet ongemerkt – in verwarring en heb je duidelijk onderscheid tussen de kaptoomteugel en de bitteugel.

Hulpmiddelen rechtrichten Hulpmiddelen rechtrichten
Hulpmiddelen rechtrichten Hulpmiddelen rechtrichten

1 reactie op “Teugels

Plaats een reactie


*