Latest Blogposts

Maatwerk

De natuur heeft een veelvoud van schepselen voortgebracht en elke soort heeft miljoenen vertegenwoordigers. Maar alles en iedereen is uniek. Zelfs onder de bladeren van een bepaald soort boom zijn er nog geen twee volkomen gelijke exemplaren te vinden.

Elk paard is dan ook uniek met zijn eigenaardigheden en eigen aardigheden, met zijn eigenwijsheid en eigen wijsheid.

De ruiter kan door ervaring wel zicht krijgen op de grote lijn van de natuurlijke scheefheid, maar er is geen één paard hetzelfde.

Elk paard vergt in het rechtrichten en de trainingweer maatwerk en doet een beroep op de intuïtie en creativiteit van de ruiter.

Elk paard is uniek

Net als de mens is elk paard links- of rechtshandig en daardoor asymmetrisch in lijf, ledematen en beweging. Maar deze asymetrie laat zich niet in hokjes duwen. Elk paard is uniek in zijn scheefheid en behoeft maatwerk in het rechtrichten:

 • Het ene paard is linksgebogen, rechtshandig, linksbenig, valt linksom over de buitenschouder en rechtsom op de binnenschouder.
 • Het andere paard is rechtsgebogen, linkshandig, rechtsbenig en valt zowel linksom als rechtsom naar binnen.
 • Het derde paard is linksgebogen maar veel extremer dan het eerste paard.
 • Het vierde paard laat weer een andere combi zien.
 • Het is niet zo dat bij ALLE linksgebogen paarden de linkerheup hoger staat. Sommige paarden zijn scheef maar uiten dat niet in een scheef bekken.
 • Het is niet zo dat ALLE rechtsgebogen paarden linksom op de binnenschouder vallen.

Elk paard is uniek met zijn eigen combinatie van scheefheden. Kijk naar je paard, ontdek de asymmetrie en probeer het paard daarop in evenwicht te brengen door het paard recht te richten.

Belangrijk is dat een trainer elk paard individeel benaderd en buiten de kaders durft te denken en niet in hokjes denkt.

Rechtrichten op maat

Als een ruiter op een paard zit en de asymmetrie niet corrigeert, laat de ruiter zich als het ware vervoeren. Het paard blijft daarbij scheef lopen, blijft ongelijk ontwikkeld in de spieren en komt niet balans.

Door het paard recht te richten leert het paard de ruiter correct te dragen. Rechtrichtende buigingsarbeid zorgt ervoor dat het paard symmetrisch ontwikkeld in lijf, ledematen en beweging. Het paard wordt sterker in zijn achterhand, waardoor hij meer gewicht kan overnemen van de voorhand (verzamelen) en daardoor in een opwaartse houding kan gaan lopen (oprichting).

Via het rechtrichten onstaat de volgende ontwikkeling:

 • van een natuurlijke scheefheid naar een rechtgericht paard
 • van een natuurlijk evenwicht naar een rijkunstig evenwicht

Elk paard moet op zijn tempo een op maat gemaakt trainingsplan doorlopen om symmetrisch te ontwikkelen:

 • Zijn lichaam moet zowel naar links als naar rechts kunnen buigen.
 • Zijn voorbenen moeten evenveel gewicht gaan dragen.
 • Zijn achterbenen moeten gelijkmatig kunnen stuwen en dragen en meer gewicht opnemen.

En dat zowel op de volte, als in schouderbinnenwaarts, als in travers, als in stap, en in draf en in galop, en in verzamelde stap, draf en galop en in de piaffe en in de passage.

Levenslang

Elke keer als de oefeningen moeilijker worden zal er weer een tendens van scheefheid zichtbaar worden.

Dan lijkt het paard perfect symmetrisch op de volte, linksom gaat net zo makkelijker als rechtsom, blijkt in schouderbinnenwaarts dat er toch nog verschil is.

Dan kan een paard uiteindelijk een perfect rechte piaffe op de middenlijn, blijkt rechtsom in de levade dat het rechterachterbeen toch iets minder dragend is als het linker.

Dan lijn je dat uit in de levade en komt het weer terug in de courbette:

Ongelijkheid in de achterbenen Gelijkheid in de achterbenen:
Maatwerk Maatwerk

Rechtrichten blijkt maatwerk te zijn en rechtrichten duurt een leven lang.

0 reacties op “Maatwerk

Plaats een reactie


*