Latest Blogposts

2e Clinic Rechtrichten in Brazilië

Op 9,10,11 mei vond de 2e Clinic Rechtrichten in Brazilië plaats en het was een hartstikke leuk om alle ‘ouwe getrouwe’ Braziliaanse fans van het rechtrichten weer te ontmoeten en om kennis te maken met nieuwe gezichten! Wat een fantastische groep ruiters en wat een fantastische dagen met een geweldige sfeer!

straightness-training-brazil-lecture-1straightness-training-brazil-group-photo

Klik op de foto’s voor een vergroting.

Veel enthoustiaste deelnemers kwamen voor de tweede keer naar de clinic, maar voor een aantal van hen was het de eerste kennismaking met het rechtrichten. Iedereen boekte vooruitgang en pakte de essentie van het rechtrichten snel op!

mounted-police-espirito-santoEr was ook een delegatie aanwezig van de Militaire Bereden Politie van de staat Espírito Santo tijdens de driedaagse clinic en ook zij waren zeer enthousiast over het rechtrichten en zagen het nut er van in voor hun politiepaarden.

Dr Marcello Miranda gaf een interessante lezing over hoeven, Marc Marsman deed uitstekend werk achter de schermen en zorgde ervoor dat de techniek prima in orde was en Victor Gueros Freire organiseerde voor de tweede keer op uitstekende wijze de clinic!

Clinic bij Hípica Flamboyant

Victor Gueiros Freire, een zeer toegewijde Straightness Training Mastery student, organiseerde de clinic op zijn mooie rijcentrum Hípica Flamboyant.

victor-gueiros-freirehipica-flamboyant

Victor’s paarden en ezels leven in de mooie natuur van de staat Espírito Santo en ze hebben een fijn en sociaal leven bij Hípica Flamboyant.

hipica-flamboyant-horses brazilian-nature

Victor was zeer gastvrij om deelnemers vanuit heel Brazilië met zijn paarden te laten samenwerken gedurende de clinic. Mar de Fogo, de voskleurige hengst, Zidan, de witte Mangolino en Onix, de speelse schimmel, bleken enorm vooruit te zijn gegaan sinds vorig jaar en deze paarden waren enorm bereid om hun vaardigheden te delen met de deelnemers en ook waren ze klaar voor de volgende stap in het rechtrichten.

En niet alleen de paarden van Hípica Flamboyant zijn gesteld op mensen, ook de wilde apen kwamen graag langs voor een dagelijks bezoek en wat bananen:

photo 1brazilian-monkeys

Deelnemende ruiters

Met de deelnemers die vorig jaar ook aanwezig waren konden we nieuwe stappen zetten in het rechtrichten.

Rinaldo Capitalli ,Priscilla Thomazelli, Marianne van de Sande Lee, Ju Dorneles, en Victor Guerios Freire (op de groepsfoto v.l.n.r.) zijn serieuze studenten in het Straightness Training Mastery programma en de ST Home Study Course en met veel enthousiasme deden ze mee aan de clinic. Hun vooruitgang was gaaf om te zien! Allemaal waren ze puur geinteresseerd in de ware essentie van het rechtrichten. Ik ben erg trots op ze en op het feit dat ik ze verder mag helpen op hun reis in het rechtrichten!

Ju Dorneles en Marianne van de Sande Lee traden ook op als vertaler tijdens de clinic en deden dit op vakkundige wijze.

straightness-training-mastery-students participants-brazilian-straightness-training-clinics

Met de nieuwe studenten was het ook erg leuk werken: Leticia en Jorge brachten hun eigen paarden mee, allebei merries: een vierjarige Mangalargar Marchador en een wat ouder springpaard met veel wijsheid. Bij deze paarden konden we de natuurlijke scheefheid goed vaststellen en daarna met de eerste stappen van het rechtrichten beginnen.

Iana, die vorig jaar als theoriedeelnemer mee heeft gedaan, deed dit jaar mee met Victor’s paard Zidan. Ze deed het hartstikke goed en kon aan het eind van de drie dagen alle oefeningen tot en met de renvers met Zidan aan de hand uitvoeren.

Op maandag, de dag na de clinic, heb ik les gegeven aan Dr. João Luiz Leite Pacheco, veearts en majoor bij de Militaire Bereden Politie van de staat Espírito Santo. Het was gaaf om zijn natuurlijke ‘feel’ voor paarden te zien en snel en gemakkelijk kon hij de concepten van het rechtrichten integreren.

Marianne van de Zande Lee, die in Brazilie woont maar van Nederlandse afkomst is, is ook lid van het Nederlandse Professional Programma, dus maandag was het een mooie gelegenheid om haar te begeleiden in het lesgeven. Marianne gaf les aan Willian, Victor’s medewerker die voor alle paarden zorgt. Willian is een natuurtalent en het was erg leuk om Marianne hem te zien lesgeven, goed gedaan Marianne! Willian is compleet opgeleid door Victor, want toen Willian bij Hípica Flamboyant kwam werken, had hij nog nooit met paarden gewerkt. Knap werk dus van Victor! Hartstikke leuk om deze Braziliaanse ST instructeurs-in-wording zo bezig te zien!

Lezingen

Elke clinicdag startte met een lezing:

straightness-training-brazil-lecture-2

De eerste dag stond in het teken van de opleiding van het paard, de dimensies van de natuurlijke scheefheid en de zes sleutels van het rechtrichten.

Op de tweede dag traden we meer in de details van het rechtrichten en werd het belang van de essentie van het rechtrichten benadrukt: het zwaartepunt moet altijd op de goede plek blijven in het lichaam en de achterbenen moeten altijd naar het juiste zwaartepunt stappen in alle oefeningen.

De derde dag ging over de ruiterhulpen: de mentale en energetische hulpen en de zit-, been- en teugelhulpen.

Daarbij kwam ook de combinatie van ruiterhulpen aan bod, zoals de laterale, versale en traversale hulpen en ook de halve ophouding werd uitgebreid besproken.

Daarbij deze we diverse oefeningen om de mentale en energetische hulpgeving te verbeteren.

De Bereden Politie van Espírito Santo gebruikt ook doelgerichte liberty training met hun paarden en één van de officieren toonde een video hoe ze dat deden: het paard volgt de ruiter slalomgewijs, waarbij het paard steeds van buiging wisselt en mentaal in contact blijft met de politieagent.

Bekijk deze video voor een impressie een stukje van de video van de politieagent:

Klik hier voor de orginiele video van de politieagent:

marcello-miranda-300x300Dr Marcello Miranda gaf een interessante lezing over hoefverzorging aan het einde van de eerste dag van de clinic.

Er is een oud Engels gezegde: ‘no foot, no horse‘.

Beschadigde, zwakke of verkeerd bekapte of beslagen hoeven kunnen er toe leiden dat het paard uiteindelijk kreupel wordt en dan is een paard niet meer te berijden.

Je kunt alles nog zo prima voor elkaar hebben, maar als een paard niet goed op zijn hoeven staat, heb je geen paard om mee te werken.

Dus goede hoefverzorging is essentieel en Dr Marcello Miranda gaf een duidelijke uiteenzetting en demonstreerde e.e.a. in de praktijk met het paard Zidan.

Praktijklessen

Elke dag en in elke sessie werd er gestart met de oefeningen in stilstand: ‘stelling & buiging’ en ‘voorwaarts neerwaarts’ om de eerste twee sleutels van het rechtrichten te checken. Als deze sleutels in orde waren, voegden we de derde sleutel toe, het ‘ondertreden’ van het binnenachterbeen, zodat de “LVO” op de volte ontstond. De L staat voor ‘Lengtebuiging’, de V voor ‘Voorwaarts neerwaarts’ en de O voor ‘Ondertreden’.

 

lfsl-f-s

Daarna werd de vierde sleutel toegevoegd middels het uitvoeren van de travers, waarbij ook het buitenachterbeen geanimeerd werd om onder het zwaartepunt te treden.

Met het paard Onix konden we met het geavanceerd grondwerk beginnen en de travers van de wand af gaan ontwikkelen. Na een paar dagen kon hij al over de diagonaal en een paar passen traversmatig op een kleine volte bewegen.

Met Mar de Fogo, Zidan and Onix konden we ook een start maken met renvers aan de hand en zowel ruiter als paard deden hun uiterste best om de oefening te begrijpen en uit te voeren. In het begin is de renvers zeker niet gemakkelijk, maar door de oefening stap voor stap uit te voeren kregen we toch goede resultaten!

straightness-training-brazil-haunches-in straightness-training-brazil-renvers
straightness-training-brazil-riding
Ook zijn we dit jaar gestart met het rechtrichten onder het zadel.

Bij het rechtrichten begeleiden we een combinatie altijd eerst vanaf de grond, om zo de juiste LVO te verkrijgen.

Het is erg belangrijk dat een paard ons goed leert dragen om rugproblemen te voorkomen. Daarom moet een paard eerst met zijn hoofd en hals in voorwaarts-neerwaartse houding leren lopen en hij moet leren zijn lichaam en dat van de ruiter te ondersteunen met zijn binnenachterbeen. Om dit te bereiken is het handig en verstandig om in het begin met een longeur vanaf de grond te werken, zodat het paard ook vanaf de grond geholpen wordt om een goede LVO te verkrijgen.

Met behulp van de longeur kan het paard ook geleidelijk aan de ruiterhulpen beginnen te begrijpen en zodra het paard alles begrijpt kan de longeur afstand gaan nemen.

De deelnemers die te paard gingen, boekten mooie vooruitgang en kregen de eerste drie sleutels onder het zadel al snel onder de knie om zo met een goede LVO op de cirkel te rijden.

Tot zover deze korte impressie van de clinic. Nogmaals, Victor Guerios Freire heeft deze tweede clinic in Brazilie geweldig goed georganiseerd en dankzij de vertalers Marianne Van de Sande Lee en Ju Dornales kon iedereen alles duidelijk volgen in het Portugees. En dank aan Marc Marsman en Ju Dorneles voor het maken van alle foto’s en video-opnames!

We blijven nog een paar dagen hier in Guarapari voor privelessen met Victor en zijn medewerkers en dan vertrekken we op maandag naar São Paulo om enkele ST Mastery studenten en hun paarden aldaar te bezoeken!

2 reacties op “2e Clinic Rechtrichten in Brazilië

Plaats een reactie


*