Latest Blogposts

Working Equitation in Brazilië

Working Equitation

In Brazilië was ik uitgenodigd voor een bezoek aan  de fokkerij Haras do Castanheiro, het mooie bedrijf van Dr. Clélia M. Erwenne Araújo Pinto. Op deze fokkerij kon ik ook voor het eerste kennismaken met het fenomeen Working Equitation, een fascinerende discipline in de ruiterwereld.

Working Equitation

Working Equitation (WE) is een rijstijl die ontstaan is in Zuid Europa (Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje). Deze rijstijl is voortgekomen uit het dagelijkse werk met paarden op het platteland, waarbij de ruiter verschillende taken uitvoerde vanaf het paard, zoals het hoeden van vee.

WE bestaat uit vier onderdelen:

 1. Dressuur
 2. Het rijden van een obstakelparcours met kwaliteit
 3. Het rijden van een obestakelparcours op snelheid
 4. Het werken met koeien

1. Dressuur

Dressuur is de basis van Working Equitation. De basis bestaat uit een reeks van gymnastiserende oefeningen en dressuur. In alle andere onderdelen van WE moet het paard kalm, snel en soepel reageren en in staat zijn om het gewicht op de achterhand te dragen, en daarom moet het paard dressuurmatig worden opgeleid. Vooral tijdens het rijden van de hindernisbaan met snelheid en het werken met vee het moet het paard in staat zijn om direct van richting te veranderen of te stoppen. Als het paard niet of te laat op je verzoek reageert of de bocht bijvoorbeeld veel te groot maakt, kan het vee ontsnappen, dus daarom moet een paard direct reageren en in staat zijn om verzameld te bewegen.

Na voldoende dressuurmatige scholing, kunnen ruiter en paard hun vaardigheden demonstreren in het obstakelparcours.

2. Obstakelparcours op stijl

In dit onderdeel wordt een reeks obstakels en hindernissen gereden in stap en galop. Het parcours is gebaseerd op het dagelijkse werk met vee en nodigt ruiter en paard uit om een aantal obstakels te nemen die vergelijkbaar zijn met hindernissen die men ondervindt in het rijden en het werken in het veld.

Het obstakelparcours kan de volgende hindernissen bevatten:

 • Rijden over een houten brug
 • Rijden rond een veehok
 • Een bel rinkelen op het einde van een L-vormige gang en achterwaarts terug
 • Openen en sluiten van een hek zonder loslaten van de klink
 • Een garrocha uit een ton pakken en deze weer terugzetten in een ton
 • Ringsteken
 • Slalommen rond palen (gericht op het van hand veranderen bij elke paal)
 • Zijwaarts lopen over een balk die plat op de grond ligt
 • Springen over strobalen

De hindernisbaan is ontworpen om de harmonie tussen ruiter en paard en hun teamwork en wendbaarheid te demonstreren. Het paard moet kalm en ontspannen, zelfverzekerd en bewust het parcours doorgaan. De ruiter moet elke obstakel benaderen met een helder plan en met precisie.

In eerste instantie kunnen de hindernissen voor de minder ervaren paarden en/of ruiters gereden worden met twee teugels en twee handen in stap, draf en/of galop. Het uiteindelijke doel is om het paard éénhandig (met de linkerhand) en verzameld te kunnen rijden in stap en galop.

3. Obstakelparcours op snelheid

Het derde onderdeel is dezelfde obstakelproef als bij punt 2. maar nu rijd je “tegen de klok”. Daarbij is het doel dat je het vermogen van ruiter en paard laat zien om obstakels – die lijken op de moeilijkheden die je als ruiter tegen kunt komen bij het rijden in het veld – in de kortst mogelijke tijd te overwinnen.

4. Werken met vee

Het vierde onderdeel is het werk met vee. Hierin rijd je in een team van vier ruiters en paarden, waarbij één ruiter een koe uit de kudde drijft naar een apart omheind stuk, vaak een “round pen”. De drie teamgenoten zorgen ervoor dat de rest van de kudde op zijn plek blijft. Dit onderdeel is ontstaan vanuit het dagelijkse werk op de ranch, waarbij koeien in een round pen gedreven moesten worden voor het brandmerken, een consult bij de veearts of voor transport.

Eerste maal Working Equitation

ST Mastery studente Paula Miranda had een bezoek gearrangeerd aan de fokkerij Haras do Castanheiro en dit gaf de prachtige gelegenheid om voor het eerst kennis te maken met Working Equitation.

Op de fokkerij Haras do Castanheiro kon ik kennismaken met het obstakelparcours samen met ‘Professor’ Ulisses do Castanheiro, een ervaren Lusitano hengst. Wat een super paard!

Na de warming up werd ik door het parcours geleid door de manager en veearts van de fokkerij,  Dr. Orpheu Ávila Jr. Ook kreeg ik goede aanwijzingen van de professionele ruiter Luciano dos Anjos die vertaald werden van het Portugees naar het Engels door Victor Gueiros Freire, ST Mastery student en organisator van de ST clinics in Brazilië.

Het parcours deed ik eerst in stap, rijdend met twee teugels en twee handen, en zo kon ik rustig alle obstakels verkennen. Toen ik de weg wist, reed ik het parcours éénhandig in galop.

Bekijk de video voor een impressie:

1 reactie op “Working Equitation in Brazilië

Plaats een reactie


*