Latest Blogposts

Het nut van meridiaankogels voor de ruiter

Ken je deze balletjes? Mooi gekleurde, glanzende, metalen balletjes met een belletje erin, vaak verpakt in een mooi bekleed doosje? En kent je de mogelijkheden en het nut van deze balletjes?

Het oefenen met meridiaankogels heeft vele voordelen voor de ruiter. Zo verbetert o.a. de soepelheid, lenigheid en coördinatie van vingers en handen wat zo belangrijk is voor een correcte teugelvoering.

Oorsprong

Meridiaankogels komen van oorsprong uit de oosterse geneeswijzen, leefwijzen en therapieën. Meridaankogels worden in China al eeuwenlang gebruikt om de conditie op peil te houden en de lichamelijke en geestelijke gezondheid te bevorderen. In Chinese ziekenhuizen worden ze doelgericht ingezet om bepaalde gezondheidsproblemen aan te pakken. De gedachte is daarbij als volgt: Qi is de naam voor de levensenergie die door ons lichaam stroomt via banen. Deze banen worden meridianen genoemd, deze zijn verbonden met de belangrijkste organen ins ons lichaam. De Qi stroomt in het lichaam via 12 meridanen naar de verschillende organen en hersenen. Prikkeling via meridiaankogels brengt de Qi stroom op gang.

In de handen bevinden zich de begin- of eindpunten van sommige meridianen. Door de kogels rond te draaien in de handen worden de engergiepunten gestimuleerd en de energie die vrij komt via de meridianen stroomt naar de verschillende lichaamszones.

De oefening

Voordelen

Er zijn een aantal algemene voordelen een een aantal specifiek voor de ruiter:

  • Door de hand lopen 6 meridianen die in contact staan met organen en hersenen welke gestimuleerd worden door het oefenen met de merdiaankogels. Het oefenen met meridiaankogels zorgt voor een beter doorbloeding en het lymfestelsel wordt gestimuleerd.
  • De constante beweging van je vingers en je hand zorgen voor een betere doorbloeding en voor lenige en soepele vingers (een must voor ruiters, masseurs en muzikanten).
  • Het zorgt ervoor dat de ruiter een goede coördinatie krijgt in vingers en handen.
  • Oefenen met de meridiaankogels zorgt voor een goede coördinatie in de vingers en handen wat belangrijk is voor een goede teugelvoering. Na een tijdje oefenen kunt u merken dat uw handen en vingers soepeler worden.
  • Het zorgt voor symmetrie in de handen bij de ruiter, de handen worden even soepel en gelijk ontwikkeld qua lenigheid, soepelheid en bespiering.
  • Het zorgt ervoor dat de ruiter elke vinger onafhankelijk kan bewegen, wat helemaal een belangrijke vaardigheid is als de ruiter op stang met trens of kandare met kaptoom rijdt.
  • De vrijkomende warmte zorgt naast een betere doorbloeding ook voor een kalmerende werking op het zenuwstelsel.
  • De repetitieve, meditatieve beweging en de klanken van de balletjes zorgen voor een bijkomend ontspannend en rustgevend effect.
  • Oefenen met Chinese balletjes is een aangename en makkelijke vorm van zelfmassage die een positief effect heeft op heel je lichaam en diepe rust kan geven.

0 reacties op “Het nut van meridiaankogels voor de ruiter

Plaats een reactie


*