Latest Blogposts

De invloed van onze ‘regels’

Ruiters hebben verschillende overtuigingen, bijvoorbeeld over het gebruik van een bepaald hulpmiddel (zweep / bit / sporen), of een speciale techniek of methode, of over het dragen van een cap of veiligheidshelm:

NB: Dit is NIET een artikel over “ja / nee / goed / slecht / correct / fout” en het is NIET bedoeld om een discussie over te starten over het al dan niet dragen van een helm. Dit artikel is puur bedoeld om het begrip te vergroten rondom de overtuigingen en de regels van ruiters en de invloed van regels op onze emoties, gedrag en communicatie.

Overtuigingen & Regels

Ruiters hebben overtuigingen en sommige van deze overtuigingen zijn zeer sterk en intens.

Zeer sterke en intense overtuigingen zijn bijvoorbeeld:

 • “Een ruiter moet altijd een helm dragen.”
 • “Een ruiter moet altijd de vrije keuze hebben om een helm te dragen of niet.”
 • “Ik zal nooit sporen dragen.
 • “Een ruiter mag alleen gebruik maken van sporen, zoals een vlieg de huid van een paard raakt.”
 • “Het gebruik van een zweep is altijd fout“.
 • “De enige goede manier om een zweep te gebruiken is als een verlengstuk van je arm en je energie.”
 • “Rijden zonder een bit is de juiste manier”.
 • “Rijden zonder een bit is de verkeerde manier”.
 • “Het gebruik van druk bij een paard is fout en onnatuurlijk”
 • “Het gebruik van druk is goed en natuurlijk”.
 • “Methode X is een slechte methode, moet je nooit gebruiken.”
 • “Methode X is goede methode, zou elke ruiter altijd moeten gebruiken.”

rulesDeze sterke overtuigingen zijn niet alleen een overuiging, het zijn regels. Regels zijn onze overtuigingen over:

• wat goed is en wat slecht is, wat juist is en wat verkeerd is
• wat we zouden moeten doen en wat we moeten doen
• wat anderen zouden moeten doen en wat anderen moeten doen
• wat er moet gebeuren om ons goed te voelen

Innerlijke rechter

regels

We hanteren allemaal een set van eigen regels en onze persoonlijke regels gedragen zich vaak als onze ‘innerlijke rechter‘. We beoordelen wat er om ons heen gebeurt aan de hand van onze set van regels en onze regels triggeren onze emoties op elk moment van de dag:

 • “Als iemand geen helm draagt, dan is dat slecht en ben ik erg teleurgesteld.”
 •  “Als een kind geen helm draagt, dan is dat echt fout en word ik boos.”
 •  “Ruiters zonder helm, dat is zo fout, dat maakt me echt gek!”
 •  “Als een instructeur het goede voorbeeld geeft, dan is dat goed en voel ik me gerustgesteld.”
 •  “Als een ruiter geen helm draagt, dan is dat oke, want niemand overtreedt de wet, dus ik ben okee ermee.”
 •  “Als men geen helm draagt, dan is dat prima voor mij, maar er komt dan aaaaaltijd commentaar op, en dat irriteert me mateloos.”
 •  “Als iemand zegt dat ik een helm moet dragen, dan haat ik dat ongevraagde en schoolmeesterachtige advies, zo fout!

Vaak oordelen ruiters over andere ruiters (en paarden) aan de hand van hun set aan regels. Het is hun regel die zegt: “Als ze mijn regel volgen, dan voel ik me goed”. Maar als er niet aan hun verwachtingen wordt voldaan, zijn ze ontstemd.

Regels & Emoties

rulesZoals je al kon lezen hierboven, triggeren onze regels onze emoties. Dit zorgt ervoor dat we ons goed / happy / teleurgesteld / gefrustreerd / boos / … voelen. Als ons ‘goed voelen’ afhankelijk is van iets of iemand waar we geen invloed op hebben, dan zullen we ongemakkelijke gevoelens ervaren. Bijvoorbeeld:

Wij hebben geen zeggenschap over alle ruiters in de wereld. Ondanks de regel “Een ruiter moet een helm dragen”, zal een ruiter ergens in de wereld deze regel overtreden door het niet dragen van een helm. En elke dag zullen foto’s van ruiters zonder helm opduiken op het internet. Dus het is onmogelijk dat deze regel NIET overtreden wordt en dat maakt het erg gemakkelijk om boos / overstuur / gefrustreerd en erg moeilijk om je goed te voelen.

Onthoud: Als je ooit boos bent op een ruiter, dan zijn het je regels die je boos maken en niet zijn/haar gedrag.

En dat is waarom de ene ruiter zich niet opwindt als een ruiter zonder helm rijdt en de andere ruiter wel.

Regels triggeren emoties triggeren oordelen

Ruiters hebben verschillende regels over caps, methodes, harnachement, technieken, enz.. En veel ruiters denken dat hun regels zijn de juiste regels zijn, maar vergeet niet: ruiter A hanteert gewoon andere regels dan ruiter B.

Als aan hun regel niet is voldaan – en er daardoor dus een ongemakkelijk gevoel ontstaat – beginnen ruiters vaak te veroordelen of verwijten te maken. Maar…

De invloed van onze regels

Voordat je over iemand oordeelt, stel jezelf de volgende vragen:@@@@

 • Welke regels hanteer ik?
 • Welke emoties voel ik?
 • Wat zegt dat over … MIJ?
 • Waar komt de noodzaak om kritisch te zijn vandaan?
 • Heb ik controle over een andere ruiter?
 • Als ik een andere ruiter zijn regels, opinie en gedrag niet kan beinvloeden,  als ik ze niet kan veranderen, waarom zou ik aandacht, tijd en gevoel besteden aan een ruiter die ik niet kan beinvloeden?

“Als je over een ander oordeelt, zegt het niets over die ander, maar zegt het iets over jezelf.”

Oordelen of Ontwikkelen?

jim rohnElke keer dat we tijd besteden aan het oordelen over iemand anders is tijd dat we kunnen besteden het ontwikkelen van onszelf. Elk moment dat we verspillen aan klagen, kan goed besteed worden aan het verbeteren van onze eigen rijkunst. Als we alleen maar zorgen hoeven te maken over ‘een betere versie worden van onszelf’ en niet over alle ruiters die buiten ons bereik liggen, dan scheelt dat ons een hoop ongemakkelijke gevoelens.

“Besteed zoveel tijd aan het verbeteren van jezelf, dat je geen tijd hebt om andere te bekritiseren.” ― Jim Rohn

Natuurlijk, als je het leuk vindt om te discussiëren, dan zijn er een heleboel platformen op het internet, waar je kunt discussiëren over van alles en nog wat. Maar vergeet niet, dat overal waar je je (ongevraagde) adviezen, regels, meningen en oordelen kwijt wilt:

“Verwijten maken en ‘de schuld geven’ is een verspilling van tijd. Het maakt niet uit hoeveel schuld de ander heeft of hoeveel je hem kwalijk neemt, het zal je niet veranderen. Het enige wat ‘beschuldigen’ doet, is de focus van jezelf wegnemen, omdat je op zoek bent naar externe redenen om te verklaren waarom je ongelukkig of gefrustreerd bent.” – Wayne Dyer

Gandhi

Natuurlijk is het goed om voor je regels op te komen. Een sterke en intense regel kan zijn “Het is verkeerd om paarden te mishandelen.” Maar als je echt denkt dat een paard daadwerkelijk wordt mishandelt, stop met praten, stop met oordelen, stop met emotioneel te zijn, doe iets. Bel de dierenbescherming, start een petitie, ga aan de slag. Geen woorden maar daden.

Als je andere ruiters wilt beïnvloeden, stop met praten, ga hard aan het werk, wordt een betere versie van jezelf en wees de verandering die je wilt zien. Geef het goede voorbeeld in plaats van andere ruiters proberen te overtuigen. Nogmaals, geen woorden maar daden.

Veroordeeld worden

“Kritiek kun je gemakkelijk voorkomen door niet te zeggen, niets te doen en niets te zijn.” – Aristoteles

aristotleNatuurlijk is er eerlijke feedback van een andere ruiter of instructeur met als enige doel om je te helpen. Eerlijke feedback die bedoeld is om jou en je paard te verbeteren. Maar als iemand kritiek op je heeft vanwege zijn afwijkende set aan regels, bedenk je dan het volgende:

Het maakt niet uit hoe goed je bent voor andere ruiters, er zijn altijd ruiters die je bekritiseren op grond van hun set van regels.

Daarom, als iemand jou beschuldigd: vat het niet persoonlijk op. Als je degene begrijpt, is het gemakkelijk om los te laten:

Als een andere ruiter boos op je is, of op een foto/video van je, dan zijn het zijn/haar regels die worden overtreden en dat zorgt voor emotie, het heeft niks met jou te maken.

Vergeet niet, iedereen denkt dat zijn regels de juiste regels zijn, en veel ruiters delen ongevraagd hun regels en (onvriendelijke) meningen, vooral ruiters met zeer intense regels. Ze willen zich iedere keer bewijzen en voelen de noodzaak om mensen en situaties te beinvloeden. En hun kritiek zegt vaak iets over hen: over hun persoonlijke problemen, hun eigen behoefte om kritisch te zijn / om aandacht te krijgen / om hun ego te vergroten.

“Life is like TwitterFollow. Unfollow. Block.” – Paolo Coelho

Ruiters met een sterke en intense regels luisteren niet altijd om te willen begrijpen, maar luisteren vaak om weerwoord te kunnen geven. Critici wat willen uitleggen is soms als het proberen om de staart van de hond recht te maken. Zodra je erin slaagt, krult de staart zich weer opnieuw. Daarom is het vaak niet verstandig om in te gaan op negatieve kritiek en om in discussie gaan.

“Don’t wast your times with explanations. People only want to hear what they want to hear.” – Paolo Coelho

Kies Steunende Overuigingen & Regels

rulesAls we andere ruiters niet kunnen beinvloeden (om bijvoorbeeld een cap te dragen of om op dezelfde manier te rijden als wij), als we een andere ruiter niet kunnen veranderen, dan is het enige wat we kunnen veranderen: onze eigen attitude en onze eigen overtuigingen en regels. De vrijheid die we hebben is om steunende overtuigingen en regels te kiezen, bijvoorbeeld:

 • Wees open en nieuwsgierig naar nieuwe ideeën en perspectieven, elke dag.
 • Laat je informeren en blijf op de hoogte, maar vorm niet meteen een opinie.
 • Vergeet wat iedereen denkt en zegt. Als het jou en je paard gelukkig maakt, ga ervoor!
 • Wees de verandering die je wilt zien!

Succes!

Marijke de Jong

2 reacties op “De invloed van onze ‘regels’

Plaats een reactie


*