Latest Blogposts

Gedachten zijn krachten

Paardrijden is mogelijk door het geven van fysieke zit-, been- en teugelhulpen. Maar het gaat er vooral om wat uw gedachten en bedoelingen zijn bij het geven van deze hulpen.

Het gaat vooral om je intentie!

Conditioneren

De ruiter kan het paard alles aanleren, omdat een paard een dier is dat men kan conditioneren. je kunt je paard bv. conditioneren op een gebaar tijdens het longeren: Doe je je hand of zweep omhoog, dan draaft het paard aan, doe je je hand of zweep omlaag, dan gaat hij in stap.

Je kunt het paard ook conditioneren op menselijke ”taal”. Je kunt bv. het woordje ”draf” zeggen en het paard gaat in draf aan de longe. Maar als je ”slagroomtaart” had gebruikt vanaf het begin voor de beweging draf, dan gaat hij op dit woord over in draf, het is maar net wat je afspreekt met je paard.

Het paard spreekt alle talen

Het is zelfs zo dat een paard dat is afgericht in het Nederlands, ook aandraaft op het Engelse ”trot” of op het Duitse ”trab” of op het Spaanse ”paso”. Dat komt door de intentie die aan zo’n woord kleeft. De mens ziet bij het woord de draf al voor zich en voelt alvast het ritme. En dat pikt het paard op, ongeacht de taal waarin de mens spreekt.

Gedachten zijn krachten

De hulp start niet met de technische hulp (het woord, het gebaar, het geven van druk), maar met de intentie van de ruiter! Je denkt iets, Je ziet iets voor zich, voelt er iets bij en dan ga je de hulp geven. Daarom gebeurt ook vaak het volgende: Je denkt alleen aan galop en het paard gaat al in galop!

Het is veel minder de technische, mechanische zit-, been-, teugelhulpen die je geeft en veel meer je intentie. Daarom zijn paarden uiteindelijk ook met onzichtbare hulpen te rijden: op intentie.

Via onze intentie en gedachten maken we een krachtveld, we zetten een bepaalde energie neer. Die pikt het paard op.  Er zit kracht in het gesproken woord of gevisualiseerde gedachten.

Een wetenschappelijk onderzoek heeft het belang van gedachten gemeten. Er werd gekeken naar trainingsresultaten van atleten die niet fysiek trainden, maar hun training slechts visualiseerden: de atleten ontwikkelden toch 13 tot 16% meer spiermassa. Voor de topatleten van deze wereld is het visualiseren een essentieel onderdeel van het trainingsprogramma.

Wetenschappers uit de gehele wereld hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen dat gedachten en intenties een tastbare energie zijn met het verbazingwekkende vermogen om onze wereld, en dus het paard, te beïnvloeden.

Focus en richting geven

Door bewust je intentie te zetten, geef je duidelijker richting en focus aan dat wat je vraagt aan het paard. Het paard resoneert met je energie en je handelingen worden daardoor doelgerichter en succesvoller.

Daarom is het ook een onmogelijke discussie om het gelijk te behalen hoe een hulp precies gegeven moet worden en wat de hulp precies betekent. Het is maar net waar de focus van de ruiter op ligt en wat hij afspreekt met zijn paard:

 • Het paard kan aanspringen in galop op het binnenbeen of juist op druk van het buitenbeen van de ruiter;
 • Het paard kan door een beendruk:
  • harder gaan lopen
  • of zijn achterbeen verder naar voren zetten
  • of de afzet van zijn achterbeen verkorten
  • of wijken voor het been
  • of zijn ribben aan die kant inbuigen
  • of zijn buikspieren aanspannen
  • of zijn binnenheup naar voren brengen;
 • Het paard kan door het toucheren van de staart:
  • zijn bekken naar achteren kantelen
  • of juist naar voren kantelen
  • of juist zijn staart meer stilhouden
  • of zijn staart meer naar de grond brengen;

Het is maar net wat de intentie van de ruiter is!

0 reacties op “Gedachten zijn krachten

Plaats een reactie


*