Latest Blogposts

Kies je gedachten

Kies je gedachtenWat voor soort ruiter ben jij?

 • Voel jij je voor 100% verantwoordelijk voor de resultaten die je behaalt? Ben je dankbaar voor je paard, je leermeesters, je kansen om te leren en te groeien? Creëer je zelf de wereld waarin je leeft?
 • Kies je gedachtenOf geef jij de schuld aan de omstandigheden wanneer je een slechte dag hebt? Elke teleurstelling komt door het paard, de instructeur, de methode, het zadel, de rijbak, de andere ruiters….? De hele wereld is tegen jou?

Wat is jouw huidige realiteit? Wanneer je iets vervelends overkomt, hoe reageer je dan?

Kijk eens naar de woorden in de helmen die hier beneden staan afgebeeld.

Zou jij dergelijke woorden gebruiken om jouw rijden en trainingen te omschrijven? Kijk eens naar het soort woorden in zowel de groene als de rode helm en vraag jezelf eens af welke helm jij geneigd bent om op te zetten.

De Groene Helm

De groene helm bevat ondersteunende, krachtige en positieve gedachten. Als je deze helm opzet, heb je een positieve kijk op het leven en op de wereld. Je hebt een positieve instelling, en ondersteunende overtuigingen. De manier waarop je denkt werkt in je voordeel, en het brengt het beste in je naar boven. Je voelt je energiek, en je hebt een goed humeur.

Kies je gedachten

De Rode Helm

De rode helm bevat beperkende, ontkrachtende, en negatieve gedachten. Ruiters die deze helm opzetten hebben een negatievere kijk op het leven en op de wereld. Zij hebben een negatieve houding en beperkende gedachten. Hun manier van denken werkt niet in hun voordeel, en het brengt niet het beste in hen naar boven. Ze voelen zich verdrietig, zijn teleurgesteld, en hebben een slecht humeur.

Kies je gedachten

Het is niet goed of fout, het gaat om bewustwording

Het is normaal om ‘groene’ en ‘rode’ dingen te denken. Alle ruiters wisselen tussen de twee helmen, tussen deze twee gemoedstoestanden. Het is niet fout om de rode helm te dragen, het is gewoon menselijk.

Maar er is een verschil tussen het af en toe dragen van de rode helm, en het dag en nacht leven in de rode helm. De prijs die we betalen voor het dragen van de rode helm is slechte uitvoering, slechte prestatie, en een slechte moraal. Het dragen van de groene helm geeft ons meer keuzes, meer mogelijkheden en meer kansen op succes.

Kies je gedachtenDe beste ruiters kiezen er soms voor om de rode helm op te zetten, maar zij doen dat op een andere manier dan ruiters die zich niet bewust zijn van hun gedachten:

 • Als ze om wat voor reden dan ook, ervoor kiezen om tijdelijk de rode helm te dragen, dan zijn ze zich daarvan bewust.
 • Ze dragen de rode helm met waardigheid en gratie. Ze raken niet overstuur, ze worden niet boos, ze blijven kalm, luisteren naar muziek, nemen een moment om tot zichzelf te komen, of ze praten met iemand die ze vertrouwen.
 • En dan stoppen ze met het denken aan datgene wat ertoe heeft geleid dat ze de rode helm hadden opgezet, en ze blijven er niet in hangen.

Je hoeft niet 100% van je tijd de groene helm te dragen, als je je maar bewust bent van het feit dat de gedachten in de rode helm door JEZELF gecreëerd zijn.

De kracht van de keuze

Je kunt je eigen gedachten kiezen, kies je ‘groene’ of ‘rode’ gedachten, draag je de groene of de rode helm

Als je jezelf erop betrapt dat je denkt dat het leven zich tegen je keert, dat omstandigheden altijd tegenzitten, en dat het ook wel niks zal worden met dat rechtrichten, bedenk dan dat het alleen maar een idee is, het is een betekenis gecreëerd door jouw gedachten en de keuze om de rode helm te dragen.

Wanneer je gelooft in het idee dat het leven is wat je ervan maakt dan neem je verantwoordelijkheid om obstakels te overwinnen en je vraagt je af ‘wat kan ik nog meer doen om het gewenste resultaat te bereiken?’. Het is de keuze om de groene helm te dragen.

Je kan de gebeurtenissen in je leven niet controleren, net zo min als de omstandigheden, of andere ruiters. Maar jij kunt de betekenis die je eraan geeft kiezen, jij kunt kiezen waar je je op richt. Jij hebt de kracht van de keuze.

De keuze is altijd aan jou:
Kies je gedachten

 • Is het een probleem met je paard of is het een uitdaging om iets te ontdekken?
 • Is het een obstakel of is het een kans om te leren?
 • Is het glas half leeg of half vol?
 • Is dit het einde of het begin?
 • Is het een fout of simpelweg een ongewenste uitkomst?
 • Is het mislukking of is het gewoon terugkoppeling zodat je je aanpak kunt wijzigen om tot het gewenste resultaat te komen?
 • Ben je op zoek naar meer keuzes, meer mogelijkheden, meer succes en blij samenzijn met je paard? Of ben je teleurgesteld of boos vanwege teleurstellende resultaten?

En jij bepaalt of je dit artikel waardevol vindt of niet.

Omstandigheden of beslissingen?

‘Het zijn jouw beslissingen, en niet de omstandigheden, die je lot bepalen’ – Tony Robbins

Het zijn niet de omstandigheden, maar onze beslissingen die ons leven bepalen. Twee ruiters kunnen in dezelfde moeilijke situatie zitten, en de ene ruiter beslist dat het het einde is, terwijl de andere ruiter beslist dat hij deze gebeurtenis ziet als een mogelijkheid om opnieuw te beginnen, en er beter uit te komen.

Wat is het verschil tussen deze twee ruiters?

Hun overtuigingen! Het verschil zit in hoe ze naar dingen kijken, en welke helm ze willen opzetten.

Het geheim is om je bewust te worden van de beslissingen die je neemt.

Kies je gedachten

Kleine beslissingen – grote impact

Het is makkelijk om te denken dat wanneer we goede beslissingen nemen over ons paard, onze instructeur, onze opleiding, onze carrière, ons huwelijk, ons inkomen, onze familie, etc., dat alles goed komt.

Maar als het erop aankomt dan zijn het niet de grote beslissingen in ons leven die het meeste uitmaken! Het zijn de dagelijkse, kleine beslissingen en kleine keuzes in de manier waarop we denken, die invloed gaan uitoefenen op ons hele leven. Kleine beslissingen zoals:

 • Waar ga ik me op richten
 • Wat ga ik denken
 • Hoe ga ik problemen met mijn paard aanpakken
 • Hoe kijk ik naar problemen uit het verleden
 • Wat doe ik wanneer ik een fout heb gemaakt
 • Wat doe ik wanneer iemand anders een fout heeft gemaakt
 • Hoe vaak bekritiseer ik of klaag ik
 • Hoe reageer ik op negatieve houdingen en meningen van anderen
 • Hoe geïnteresseerd ben ik in mijn paard
 • Hoe veel aanmoediging geef ik andere ruiters
 • Welke helm draag ik het grootste gedeelte van de tijd

Elke keuze die we maken heeft invloed op een deel van ons; waar we ons op richten, wat we denken, wat we doen, hoe we ons voelen, hoe we reageren.

Deze ‘kleine’ keuzes zijn uitzonderlijk belangrijk. Het mag dan zo zijn dat de grote beslissingen in ons leven de richting bepalen waarin we gaan, maar het zijn de kleine beslissingen die maken dat we daar komen (wanneer je de groene helm draagt) of niet (wanneer je de rode helm draagt)!

Kies je helm en verander de manier waarop je met paarden omgaat!

Elke dag van je leven gaan er zo’n 50.000 tot 60.000 gedachten door je hoofd. En het zijn jouw gedachten, niemand anders bepaalt hoe jij je voelt en wat jij denkt.

De kwaliteit van je gedachten en overtuigingen bepaalt de kwaliteit van je leven en je omgang met paarden.

Choose your thoughtsDus zorg ervoor dat elke gedachte telt:

 • Als je jezelf erop betrapt dat je ‘rood’ denkt, denk dan ‘aha, interessant’ (in plaats van ‘oh nee!’ ) en kies simpelweg een woord uit de groene helm
 • Vervang elk ‘rood’ woord door een ‘groen’ woord
 • Het is slechts één woord, één gedachte, die de balans kan doen omslaan naar de andere helm!

Kies je woorden, kies je helm, en het zal de manier waarop je omgaat met paarden veranderen!

Succes!

Marijke de Jong

3 reacties op “Kies je gedachten

Plaats een reactie


*