Latest Blogposts

Reken af met belemmerende overtuigingen

Wat een goede ruiter van een fantastische ruiter onderscheidt is wat er omgaat in zijn of haar hoofd.

Hoe we over onszelf, ons paard en onze manier van rijden denken is bepalend voor ons plezier en/of succes.

  • Zien we beperkingen of juist kansen?
  • Zien we problemen of juist uitdagingen?
  • Kijken we naar wat er niet goed gaat of juist naar wat er wel goed gaat?
  • Kijken we naar wat we niet willen of juist naar wat we wel willen.
  • Is het glas half vol of half leeg?

Negatieve gedachtes over uzelf of over uw paard kunnen destructief werken. Als u maar vaak genoegd denkt ”Mijn paard kan het toch niet” leidt dit tot een ”self-fullfilling prophecy” : een zelfvervullende voorspelling.

Je eigen vastgeroeste belemmerende overtuiging zorgt ervoor dat je voorspelling uitkomt. Als je denkt dat je iets niet kunt of je paard iets niet kan, kun je het dan ook niet en waarschijnlijk nooit, omdat je overtuigingen je tegenhouden.

Een betere gedachte is ‘‘Mijn paard kan nog niet alle oefeningn, maar ik ben er van overtuigd dat het door goede training gaat lukken”.

Deze mentale instelling maakt, dat je een veel grotere kans van slagen hebt.

Kies voor goede overtuigingen 

Hier nog een aantal voorbeelden van mensen die  constructieve overtuigingen hadden:

  • Een voormalig Amerikaans deelnemer van wereldkampioenschappen en de Olympische spelen gebruikte de macht van positieve gedachtes heel intelligent tijdens zijn training en dressuurwedstrijden. Hij reed diverse paarden, ieder met lichamelijke tekortkomingen en mentale eigenaardigheden. Het maakt echter niet uit welk paard hij reed, hij verklaarde altijd enthousiast dat ‘’dit paard een genie is’’ en dat het paard ‘’het meest talentvolle paard van de wereld is’’. Hij was zich bewust van zijn keuze van zijn woorden en programmeerde zichzelf voor succes en gaf het paard zelfvertrouwen, een goed gevoel en geloof in zichzelf.
  • Een succesvolle Amerikaans en Olympisch dressuuramazone was er mentaal van overtuigd dat ze een kleine Connemara/volbloed kruising kon africhten tot het hoogste niveau van de dressuur. Niet allen richtte ze het paard af tot dat niveau maar won ze ook ieder jaar de Nationale Kampioenschappen, terwijl ze tussen de prachtige, grote warmbloeden reed en haar paard niet groter was dan een grote pony. De amazone geloofde in haar paard en gebruikte zijn afmetingen niet als een verliezersexcuus. Op een gegeven moment nam ze deel aan wedstrijden in Europa en in de parade galoppeerde de kleine kampioen op kop met daarachter de grote warmbloeden!
  • Tot 1954 had nog nooit iemand een mijl onder de vier minuten gelopen. Men beschouwde dit als fysiek onmogelijk. Toen verscheen Roger Bannister op het toneel en hij was er van overtuigd dat hij die barrière kon doorbreken. Dat deed hij dan ook. Toen het hem was gelukt, lukte het ineens ook vele andere atleten om onder de vier minuten te lopen terwijl in de tussentijd het lichaam van de mens toch niet ontzettend veel was veranderd. Die barrière werd doorbroken omdat het een mentale barrière was, niet een fysieke.

0 reacties op “Reken af met belemmerende overtuigingen

Plaats een reactie


*