Latest Blogposts

Tips voor een betere concentratie

Veel ruiters hebben moeite om op wedstrijden, clinics, shows of in de les net zo goed te rijden als thuis. Andere ruiters hebben zelfs al moeite met rijden als er mensen langs de kant staan te kijken.  Sommige topruiters presteren zelfs ondermaats, omdat de hele wereld op televisie meekijkt. Toch zou het fijn zijn als een ruiter onder alle omstandigheden net zo zou kunnen rijden als thuis. Concentratie is het toverwoord.

Winnen of persoonlijke groei?

Paardrijden draait eigenlijk niet om winnen, presteren, beter zijn dan anderen maar om groei en ontwikkeling van ruiter en paard. Paardrijden is als een reis naar meesterschap en vakmanschap. Als een ruiter dat meesterschap bereikt, zal zijn of haar leven in het algemeen enorm groeien. De aantrekkingskracht van het paardrijden is niet om kampioen te worden maar om boven uzelf uit te stijgen.

De spirituele grootmeesters geven aan dat we geneigd zijn te verdwalen in een woud van symbolen en daardoor onze essentie vergeten. Een winstpunt is zo’n symbool. Het staat voor succes of falen, voor het bereiken van een te voren gesteld doel, voor het wedijveren met andere ruiters. Als de ruiter zijn zelfbeeld verbindt met de score kan het haast niet ander of zijn manier van paardrijden wordt erdoor aangetast. Het kan zelfs zover komen dat het paardrijden hierdoor zijn functie als bron van plezier en vreugde volledig verliest. Paardrijden is een pad, maar er zijn een hoop sporen die de ruiter van het pad afleiden en die leiden tot frustratie. En frustratie leidt tot verbittering en boosheid vernietigt het vermogen om blij te zijn.

Mentale vaardigheid belangrijk

Als u toch wedstrijden wilt rijden, dan blijkt dat niet uw fysieke en technische vaardigheden maken of u ontspannen en fijn kunt rijden en goed presteert, maar dat uw mentale vaardigheid bepalend is. Het vermogen om lichaam en geest af te stemmen op de taak en in de juiste gemoedstoestand te komen is van allergrootst belang.

Innerlijke diagoog en emoties

Op mentaal vlak spelen gedachtes en emoties de ruiter vaak parten. De meeste ruiters zijn afgeleid tijdens het paardrijden. Door gebrek aan concentratie gaan de hersenen, te weten de linkerhersenhelft van ruiters zich bezig houden met afgeleide zaken en ontstaat er vaak een innerlijke dialoog in het hoofd van de ruiter:

 • Ik kan vast niet winnen van die ruiter met dat mooie paard….
 • Als mijn vriendin maar niet beter rijdt dan ik….
 • Zou de jury mijn paard wel leuk vinden….
 • Wat kijken ze boos, zou ik het niet goed doen…..
 • Tijdens de vorige wedstrijd ging het aangalopperen niet goed, als dat nu maar weer niet gaat gebeuren…

De bovenstaande innerlijke dialoog leidt tot emoties en emoties zijn heel bepalend voor het paardrijden. Emoties als angst, onzekerheid, boosheid enz. zorgen voor spanning die het paardrijden kunnen verstoren. De emoties zijn als het ware bepalend voor de eindscore.

Door nadenken en de stemmen in je hoofd, ontstaan emoties, gaat de concentratie op de taak verloren en gaat je gevoel (rechterhersenhelft) verloren. Ego, emoties en zenuwen saboteren de ruiter. Je ego zegt ”Ik zal ze eens wat laten zien”. Je geest zegt ”Doe dit goed! Zorg dat je recht blijft zitten”. Je zenuwen vertellen je ”Ik sta op het punt om voor paal te staan. Stel dat mijn paard te klein is, niet wil galopperen enz enz.

Concentratie 

De ruiter moet leren om de omstandigheden geen invloed te laten hebben en alles om zich heen te vergeten om zich te wijden aan de taak (het trainen van het paard, het rijden van een proef, het doen van de oefening in de les enz.).  Om goed te rijden zijn concentratie en aandacht nodig en in de Oosterse wijsheden vind je daarvan veel terug. Een Boeddhistische meditatie is bv. als volgt:

 1. Tot stilstand brengen
 2. Tot bedaren brengen
 3. Tot rust laten komen
 4. Helen

Vertaald naar het paardrijden, het rijden van een proef, het rijden voor publiek enz. zijn de vier stappen als volgt:

 1. Het stopzetten van het denken en de voortdurende innerlijke dialoog van de linkerhersenhelft.
 2. Het tot bedaren brengen van emoties, aangejaagd door die innerlijke dialoog met angsten, twijfels, herinneringen.
 3. Het tot rust laten komen van uw aandacht zodat deze zich kan vestigen op een punt van helderheid en concentratie.
 4. Het rijden van de proef.

Tips voor een betere concentratie

Hoe bereik je een betere concentratie:

 • Een magisch ingrediënt van goed paardrijden is de concentratie van de rechterhersenhelft. Door te beginnen met neuriën als je gaat rijden, activeer je je rechterhersenhelft.
 • Druk je tong tegen je gehemelte om de innerlijke dialoog van de linkerhersenhelft te stoppen. Dit is een yoga-techniek om u te helpen concentreren. De interne discussie in de linkerhersenhelft wordt zo het zwijgen opgelegd.
 • Richt je aandacht op je ademhaling i.p.v. op de externe omstandigheden, waarbij je de op-en-neer gaan de beweging van je buik voelt. Adem tot diep in je buik, naar je centrum. Een goede ritmische buikademhaling is heel belangrijk. De ademhaling zorgt voor onspanning.
 • Ontspan je in je lijf nog meer. De beste manier om je lichaam meer te ontspannen is het opzettelijk verhogen van de spanning in een lichaamsdeel en dan weer te ontspannen. Dus span je bovenarm aan, houdt de spanning 5 seconde vast en laat weer los. Zo ga je al je lichaamsdelen af om jezelf te ontspannen.
 • Wees in het nu, denk niet aan de teleurstelling van de vorige proef (het verleden) of de angst voor wat er komen gaat (toekomst).
 • Focus u op de taak. Wees een en al aandacht voor je paard. Als je verliefd bent op iemand, kun je je ogen niet van je geliefde afhouden. Er is geen innerlijke strijd, je hebt niet de neiging met uw aandacht af te dwalen. De omgeving verliest dan zijn grip op je geest. De Indiase wijzen noemen dit ”eenpuntige aandacht”. Dus wordt verliefd op je paard!
 • Stel je eisen niet te hoog, stel reële doelen die je kunt behalen, daardoor neemt je zelfvertrouwen toe.
 • Geloof in jezelf. Geloof in je paard.

0 reacties op “Tips voor een betere concentratie

Plaats een reactie


*