Latest Blogposts

Tips voor ontspannen deelname aan een clinic

Mijn paard loopt thuis de sterren van de hemel. De dag voor de clinic, als we aankomen op de nieuwe locatie, gaat het ook nog goed, maar als ik de clinic in moet, gaat het mis. Ik ben dan heel nerveus en mijn paard is dan heel kijkerig en schrikkerig.

Herkenbaar? Wellicht dat onderstaande informatie en tips helpen:

Probleempaard of probleemmens?

Soms wordt een paard als probleempaard bestempeld en als lastig ervaren, terwijl de oorzaak van het probleem niet altijd bij het paard ligt. Soms ligt de oorzaak zelfs bij de eigenaar. Als de eigenaar het paard niet goed begrijpt zorgt hij ervoor dat het probleem onbedoeld en onbewust verergert, bv. door  tijdens een clinic zelf nerveus of gestresst te worden.

Niet iedereen weet goed genoeg hoe een paard in elkaar zit, wat natuurlijk gedrag is en hoe bepaalde omstandigheden probleemgedrag kunnen veroorzaken of verergeren.

Leiderschap

Je positie als leider van de kudde komt in gevaar als je gespannen bent tijdens de wedstrijd. Wie wil er nu een zenuwachtige leider volgen?

Als een leidende merrie in een kudde het niet vertrouwd zal ze nooit doorlopen, maar haar pas inhouden. Als het paard het van jou moet hebben en je bent kennelijk heel nerveus om de clinincruimte in te gaan, waar moet het paard dan de moed vandaan halen om dat WEL te doen.

Attitude van de ruiter

Om het paard te ondersteunen tijdens een clinic is het belangrijk dat de ruiter een zelfbewuste, ontspannen en zekere leider is en ook als zodanig gezien wordt door het paard.

Een goede hiërarchische verhouding tussen ruiter en paard is een middel om tot een goede samenwerking te komen.  Als de ruiter vol vertrouwen rondrijdt, veranderd ook de houding van het paard in het positieve.

In plaats van gebrand te zijn op winstpunten of prestatie is het vooral van belang dat de ruiter het leuk vindt om te starten en dat de ruiter het plezierig vindt om met het paard wat te beleven en te ondernemen.

”Zeg-niet-niet”

Als de ruiter in zijn hoofd zegt ”als hij maar NIET weigert”, ”als hij maar NIET schrikt” en vervolgens zie je een beeld in je hoofd van de vorige keer dat je paard weigerde of schrok.

Als je tegen iemand zegt ”denk NIET aan een roze olifant” is er grote kans dat het beeld van deze olifant opdoemt in de geest van degene.

En wie kent niet de term ”self fulfilling prophecy” wat niet anders betekent dat als je iets maar lang genoeg zegt, het ook gebeurt.

Dus censureer uw “NIET” boodschappen en zeg niet ”niet”.

Rijdt de sterren van de hemel

Een ruiter kan de sterren van de hemel rijden als:

  • de ruiter het paard als leider de weg wijst,
  • de ruiter plezier heeft in het samen beleven en het samen doen en ondernemen
  • de ruiter het paard NIET bestookt met ”NIET-boodschappen”

1 reactie op “Tips voor ontspannen deelname aan een clinic

Plaats een reactie


*